Litecoin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Litecoin
Land internationaal
Verdeling 100.000.000 Satoshi
Afkorting of valutateken LTC, Ł, Litecoin Logo.jpg
Litecoin logo
Litecoin logo
Portaal:  Economie

Litecoin (symbool: Ł; meervoud Litecoin) is een cryptovaluta, en tevens de naam van de opensourcesoftware die uitgebracht is onder de MIT/X11-licentie[1]. Het is gebaseerd op de blockchain-technologie, waar de bitcoin ook op is gebouwd.[2].

De creatie en transacties van Litecoin zijn gebaseerd op een opensourceprotocol en worden niet gereguleerd door enig centraal gezag. Litecoin is gemaakt met de intentie om het concept van bitcoin te verbeteren, waarbij enkele technische verschillen een rol spelen.[3]. Deze verschillen betreffen onder meer de algoritmische functie (Scrypt versus SHA-256 bij bitcoin), een hoger maximaal aantal coins, snellere bevestigingstijden en andere adressen. Vanwege de gedeelde broncode met bitcoin, wordt de ontwikkeling en blijvende decentralisatie van bitcoin gesteund door het Litecoin Project[4].

Sinds november 2013 wordt Litecoin vaak in de media genoemd. Zo zijn er al artikelen verschenen in The Wall Street Journal[5], CNBC[6] en de New York Times waarin wordt gespeculeerd over de Litecoin als alternatief voor bitcoin. Op 28 november 2013 was 1 LTC ongeveer 35 euro waard. Op 1 september 2017 was 1 LTC reeds ongeveer 82 euro waard. Litecoin was toen de op één na grootste cryptocurrency met een totale waarde van rond de 880 miljoen euro. Elke Litecoin kan worden verdeeld in 100.000.000 kleinere eenheden, waarbij het dus tot 8 cijfers achter de komma kan worden opgesplitst.

Geschiedenis[bewerken]

Litecoin werd gepubliceerd via een opensource-client via GitHub op 13 oktober 2011[7] door Charlie Lee, een voormalig Google-werknemer en afgestudeerd aan Massachusetts Institute of Technology[8]. De Bitcoin-Qt werd gebruikt als basis van Litecoin, al werden verschillende wijzigingen gemaakt zodat Litecoin fundamenteel verschilt ten opzichte van bitcoin.

In november van 2013 bereikte Litecoin een marktkapitalisatie van 1 miljard Amerikaanse dollar[9].

Begin 2014 werd een open alpha pre-release Android-applicatie gepubliceerd door het Litecoin-ontwikkelaarsteam[10].

Externe links[bewerken]