Litecoin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Litecoin
Land internationaal
Verdeling 100.000.000 Satoshi
Afkorting of valutateken LTC, Ł, Litecoin Logo.jpg
Litecoin logo
Litecoin logo
Portaal  Portaalicoon   Economie

Litecoin (symbool: Ł; meervoud Litecoins) is een vorm van elektronisch geld, en tevens de naam van de opensourcesoftware die uitgebracht is onder de MIT/X11-licentie[1]. Het is gebaseerd op de techniek van de Bitcoin en lijkt hier dan ook sterk op[2]. Litecoin kent echter enkele essentiële verschillen[3].

De creatie en transacties van Litecoin zijn gebaseerd op een opensource protocol en worden niet gereguleerd door enig centraal gezag. Litecoin is gemaakt met de intentie om het concept van Bitcoin te verbeteren, waarbij enkele technische verschillen een rol spelen. Sinds november 2013 wordt Litecoin vaak in de media genoemd. Zo zijn er al artikelen verschenen in The Wall Street Journal[4], CNBC[5] en de New York Times waarin wordt gespeculeerd over de Litecoin als alternatief voor Bitcoin. Op 28 november 2013 was 1 LTC ongeveer 35 euro waard. Litecoin was toen de op één na grootste cryptocurrency met een totale waarde van rond de 880 miljoen euro. Elke Litecoin kan worden verdeeld in 100.000.000 kleinere eenheden, waarbij het dus tot 8 cijfers achter de komma kan worden opgesplitst.

Geschiedenis[bewerken]

Litecoin werd gepubliceerd via een open source client via GitHub op 13 oktober 2011[6] door Charles Lee, een voormalig Google-werknemer en afgestudeerd aan Massachusetts Institute of Technology[7]. De Bitcoin-Qt werd gebruikt als basis van Litecoin, al werden verschillende wijzigingen gemaakt zodat Litecoin fundamenteel verschilt ten opzichte van Bitcoin. Deze verschillen betreffen onder meer de algoritmische functie (Scrypt versus SHA-256 bij Bitcoin), een hoger maximaal aantal coins, snellere bevestigingstijden en andere adressen. Vanwege de gedeelde broncode met Bitcoin, wordt de ontwikkeling en blijvende decentralisatie van Bitcoin gesteund door het Litecoin Project[8].

In november van 2013 bereikte Litecoin een marktkapitalisatie van 1 miljard Amerikaanse dollar[9].

Begin 2014 werd een open alpha pre-release Android-applicatie gepubliceerd door het Litecoin-ontwikkellaarsteam[10].

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. (en) License. Litecoin Developers Geraadpleegd op 9 januari 2014
  2. (en) In Bitcoin’s Orbit: Rival Virtual Currencies Vie for Acceptance. The New York Times Geraadpleegd op 9 januari 2014
  3. (en) Comparison between Litecoin and Bitcoin. Litecoin Project Geraadpleegd op 9 januari 2014
  4. (en) Are Litecoins The Next Big Thing?. The Wall Street Journal Geraadpleegd op 9 januari 2014
  5. (en) What you need to know about digital currencies. CNBC Geraadpleegd op 9 januari 2014
  6. (en) Litecoin - a lite version of Bitcoin.. BitcoinTalk Geraadpleegd op 09 januari 2014
  7. (en) Ex-Googler Gives the World a Better Bitcoin. Wired Geraadpleegd op 9 januari 2014
  8. (en) Litecoin invests in Bitcoin Network Security. Litecoin Project Geraadpleegd op 9 januari 2014
  9. (en) Crypto-currency Bubble Continues: Litecoin Surpasses a Billion Dollar Market Capitalization. Forbes Geraadpleegd op 9 januari 2014
  10. (en) Litecoin Android 2014 Fund. Litecoin Project Geraadpleegd op 9 januari 2014