Lithium-ion-polymeer-accu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lithium-ion-polymeer-accu
Een prototype Lithium-Ion Polymeer accu (NASA Glenn Research Center)
Een prototype Lithium-Ion Polymeer accu (NASA Glenn Research Center)
Specificaties
Energie/massa 130–200 Wh/kg
Energie/inhoud 300 Wh/l
Vermogen/massa max. 2800 W/kg
Laad/ontlaadefficiëntie 99,8 %
Energie/consumentenprijs ~5 Wh/
Zelfontlading 5 %/maand
Levensduur 24-36 maanden
Aantal laadcycli >1000
Bronspanning 3,7 V

Een lithium-ion-polymeer-accu, beter bekend als een lithium-polymeer-accu of kortweg Lipo-accu is een oplaadbare batterij. De batterij is een variant van de lithium-ion-accu.

De Lipo-accu wordt met name in de modelbouw gebruikt vanwege het grote vermogen per gewicht. Tevens hebben deze accu's een lage interne weerstand waardoor ze een hoge stroom af kunnen geven. De Lipo-cel heeft geen last van het geheugeneffect zoals bij de NiCd-cel.

Het laden van een Lipo-accu gaat vrij snel: in zo'n 1 à 1,5 uur is een Lipo-accu opgeladen. Wel is het belangrijk dat het opladen van een Lipo-accu met de juiste lader gebeurt. Lipo-accu's kunnen bij verkeerd laden, waarbij de temperatuur aardig op kan lopen, in brand vliegen of exploderen. Er zijn dan ook speciale Lipo-celladers in de handel.

In vergelijking tot NiCd- en NiMH-cellen kennen Lipo-accu's een kleine zelfontlading en kunnen maandenlang bewaard worden zonder noemenswaardig verlies van lading. Als men een Lipo-accu langdurig ongebruikt wil bewaren dan is het het beste om ze op 80-90% van de maximale lading te laden en ze koel te bewaren.

Een Lipo-cel heeft een bronspanning van 3,7 volt, bijna drie keer zo hoog als die van NiCd- en NiMH-accu's. Bij het ontladen mag de spanning van een Lipo-cel niet onder de 3 volt komen, anders is de kans groot dat de accu daarna niet meer te laden is.