Litouws Nationaal Symfonieorkest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Litouws Nationaal Symfonieorkest (2015)

Het Lietuvos nacionalinis simfoninis orkestras (Litouws Nationaal Symfonie Orkest) of Lietuvos nacionalinė filharmonija (Litouws nationale philharmonie) is een symfonieorkest opgericht in 1940, toen Litouwen nog een zelfstandige republiek was. Een van de oprichters was Balys Dvarionas. Gedurende de jaren dat Litouwen overschaduwd werd door de Sovjet-Unie bleef het orkest op de achtergrond en werd het vaak ingeschakeld door de staatsradio. Toen echter de zelfstandigheid van Litouwen weer in zicht kwam, bloeide het symfonieorkest op met de vertolking van diverse muziekstromingen, niet alleen klassieke muziek werd gespeeld, maar ook jazz. Speciale aandacht was er in het eerste segment voor de tijdens de Sovjet-overheersing onderdrukte eigen muziek. In 1998 kreeg het pas een nationaal culturele status binnen Litouwen.

Het LNPS heeft als thuishaven een concertzaal in Vilnius met 678 stoelen, de zaal beschikt ook over een “kleine zaal” van 200 stoelen. Vanuit het orkest worden diverse andere ensembles samengesteld, zoals kamerorkest en strijkkwartetten.

Het LNPS vormt samen met het Lietuvos valstybinis simfoninis orkestras uit 1988 en het Nacionalinis operos ir baleto teatras (opera/ballet/theaterorkest) het trio internationaal gerenommeerde orkesten uit Litouwen.

Chef-dirigenten[bewerken]

Externe link[bewerken]