Little Britain

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Little Britain
David Walliams en Matt Lucas
David Walliams en Matt Lucas
Genre Sketch /Comedy
Speelduur 30 minuten
Bedenker Matt Lucas
David Walliams
Hoofdrollen Matt Lucas
David Walliams
Tom Baker
Muziek David Arnold
Land van oorsprong Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Taal Engels
Uitzendingen
Start 16 september 2003
Afleveringen 25
Seizoenen 4
Netwerk of omroep Vlag van Verenigd Koninkrijk BBC
Vlag van Nederland VPRO
Vlag van België Canvas, Acht
Vlag van Verenigde Staten HBO
Website
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Little Britain is een komische televisie- en radioserie op de Britse zender BBC, bestaande uit een serie korte sketches. De serie wordt geschreven en gespeeld door Matt Lucas en David Walliams. In Nederland wordt de serie uitgezonden door de VPRO op Nederland 3 en OUTTV en in Vlaanderen op Canvas en Acht.

De serie won zowel in 2004 als 2005 een BAFTA Award. In 2006 won de serie een Emmy Award voor beste komedie.

In het najaar van 2008 werd de vierde reeks, Little Britain USA, uitgezonden op HBO en BBC One. Ondanks eerdere berichten over een mogelijke tweede reeks, maakte HBO eind augustus 2009 bekend dat deze plannen geschrapt werden. Wel bestaat de kans dat enkele specials van de reeks zullen worden opgenomen en later worden uitgezonden.[1] Walliams en Lucas denken er ook aan een film te maken van de serie.[2]

Beschrijving[bewerken]

Little Britain begon als een sketchshow op BBC Radio 4 in 2001, als twee korte series met episodes van een half uur. In 2003 maakte de serie zijn debuut op televisie. In eerste instantie alleen op het digitale kanaal BBC Three, maar na het grote succes van de serie aldaar werd de serie geherprogrammeerd op BBC Two, en voor de derde serie op BBC One. In totaal zijn er nu drie series en drie 'Christmas Specials', waarvan er twee ook al in Nederland te zien waren. Tussen 2005 en 2007 maakten Lucas en Walliams een tournee door het Verenigd Koninkrijk en Australië met hun typetjes uit de show, genaamd Little Britain Live.

De serie lijkt in eerste instantie vooral te draaien om platte humor, maar bij nadere bestudering van de episodes blijkt dat de sketches vaak slim in elkaar zitten en commentaar leveren op de Britse samenleving. In de serie worden personages uit alle drie de landsdelen van Britain gepersifleerd.

Veel van de sketches draaien rond "minderheidsgroepen", zoals:

 • Corpulente mensen, zoals de sketches rondom Marjorie Dawes met haar 'Fat Fighters' dieetgroep en Bubbles DeVere die met haar 'sexy' lichaam in natura probeert te betalen.
 • Gehandicapten, zoals in de scènes rondom Andy Pipkin die in een rolstoel zit (maar eigenlijk gewoon lui is en kan lopen) en zijn naïeve verzorger Lou Todd; Dennis Waterman, een lilliputter die acteert en voor elke show het themalied wil schrijven.
 • Tienermeisjes uit de Breezercultuur, door de stukjes met Vicky Pollard en haar grove, agressieve en ongemanierde gedrag.
 • Homoseksuelen, door de sketches met Daffyd Thomas, de 'enige homo in het dorp' en Sebastian Love die eigenlijk smoorverliefd is op de Britse premier (gespeeld door Anthony Stewart Head) en dat iets te duidelijk laat blijken.
 • Travestieten, de sketches met Emily Howard en Florence Rose, twee 'dames' gekleed in Pride and Prejudice-stijl.

Andere personages die regelmatig terugkomen zijn:

 • Carol Beer, werkte eerst voor een bank en later voor een reisbureau. Ze moet alles aan haar computer vragen, die blijkbaar steevast 'nee' antwoordt ("Computer says no").
 • Mr Mann, Roy en Margaret: Roy en Margaret drijven een winkel (elke keer een andere) waar Mr Mann komt die precies weet wat hij wil (zoals een piraten geheugenspel). Roy weet nooit waar iets ligt en moet Margaret (die nooit in beeld verschijnt - want ze heeft geen armen en benen) om hulp vragen.
 • Anne en Dr Lawrence: Dr Lawrence is een psychiater die zijn patiënten probeert te rehabiliteren in de maatschappij, en hiervoor steeds Anne uitkiest. Zij zegt echter enkel "Eh Eh Eeeeh" , tenzij ze gebeld wordt- dan praat ze met een normale mannenstem.
 • Harvey Pincher: een jongeman uit de hogere klasse die gaat trouwen, maar nog altijd borstmelk drinkt bij zijn moeder ('bitty').
 • Dudley Punt en Ting Tong Macadangdang: lelijke oude Brit die een Thaise postorderbruid heeft besteld, die niet helemaal aan zijn verwachtingen voldoet.
 • Maggie Blackamoor en Judy Pike: twee dames uit het landelijk Engeland. Ze houden zich bezig met het jureren van lokale kookwedstrijden. Als dan blijkt dat het eten niet door een heteroseksuele blanke persoon is gemaakt, geeft Maggie alles over.
 • Kenny Craig: een mislukte goochelaar die iedereen die hem dwarszit probeert te hypnotiseren.

De sketches worden aan elkaar gepraat door Tom Baker, die bekend werd door zijn rol als Doctor Who. Dit doet hij vaak op een absurde manier; zo claimt hij onder andere dat het Verenigd Koninkrijk aan Peru verbonden is via een tunnel en geeft hij bijvoorbeeld de tijd door als "30 minuten over Oliver". Ook tijdens de show Little Britain Live was Tom's stem te horen.

De humor van Little Britain is typisch Brits, door de mengeling van absurde, droge humor met een vaak ironische ondertoon. De show is hierdoor verwant aan klassieke Britse series als Monty Python's Flying Circus en The Fast Show.

Geschiedenis[bewerken]

Radioshow[bewerken]

Little Britain begon als radioshow bestaande uit negen afleveringen op BBC Radio 4, geproduceerd door Ashley Blaker. Radio 4 startte een herhaling van de negen afleveringen in februari 2004. De inhoud van de afleveringen werd toen gedeeltelijk aangepast, zodat er uitgezonden kon worden voor 18:30 's avonds. Vreemd genoeg overlapte deze herhaling met een herhaling van de eerste vijf afleveringen op de digitale radiozender BBC Radio 7, die begon halverwege maart dat jaar. Van juni tot juli 2004 zond BBC Radio 7 de overige vier afleveringen uit.

Little Britain USA[bewerken]

De vierde reeks, Little Britain USA, werd in het najaar van 2008 uitgezonden op HBO en BBC One.

Enkele personages uit vorige reeksen werden meegenomen naar de Verenigde Staten. Zo wordt Vicky Pollard naar een 'boot camp' gestuurd, Daffyd Thomas gaat naar de universiteit en richt er zijn eigen 'gay society' op, Sebastian Love wordt eerste minister van Groot-Brittannië en wordt verliefd op de Amerikaanse president, Carol Beer werkt nu als receptioniste van een ziekenhuis, Marjorie leidt nu een 'Fat Fighters'-groep in de Verenigde Staten, Bubbles Devere gaat op een cruise, Harvey Pincher en zijn ouders bezoeken familie en Lou & Andy gaan op vakantie in Mississippi. Er werden ook enkele nieuwe personages toegevoegd, speciaal gericht op de Amerikaanse markt. Zo maken we kennis met Ellie Grace en haar mama, Bing Gordyn is de achtste Amerikaan op de maan, Mildred is een oude dame uit het zuiden van de Verenigde Staten die geregeld raad geeft aan haar kleinzoon Connor, Phyllis Church gehoorzaamt haar hondje Mr. Doggy en Mark & Tom zijn 2 bodybuilders die veel te veel groeihormonen genomen hebben.

Sting, Paul Rudd, Rosie O'Donnell en Sarah Chalke hebben een gastrol in deze reeks gespeeld. David Schwimmer regisseert de show.[3]

Externe link[bewerken]