Naar inhoud springen

Little Women (1994)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Little Women
Regie Gillian Armstrong
Producent Denise Di Novi
Scenario Robin Swicord
Gebaseerd op Little Women
van Louisa May Alcott
Hoofdrollen Winona Ryder
Kirsten Dunst
Claire Danes
Muziek Thomas Newman
Montage Nicholas Beauman
Cinematografie Geoffrey Simpson
Distributie Columbia Pictures
Première Vlag van Verenigde Staten 21 december 1994
Vlag van Nederland 6 april 1995
Genre Drama / Familie / Romantiek
Speelduur 115 minuten
Taal Engels
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Voorloper Little Women (George Cukor, 1933), Little Women (Mervyn LeRoy, 1949)
Vervolg Little Women (Greta Gerwig, 2019)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Little Women is een Amerikaanse film uit 1994 onder regie van Gillian Armstrong. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Louisa May Alcott.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film gaat over de zusters March, die bestaan uit de keurige Meg, de onbesuisde Jo, de ziekelijke Beth en egoïstische Amy. Ten tijde van de Amerikaanse Burgeroorlog groeien ze op in Concord, terwijl hun vader dienstdoet in het leger. Om naar afleiding te zoeken in deze nare periode treden de meiden op in toneelstukken die Jo heeft geschreven. Ze wonen samen met hun moeder Marmee naast de rijke meneer Laurence, wiens kleinzoon Laurie bij hem komt wonen en de harten van de meiden op hol doet jagen.

Beth is zelf dol op de oude meneer Laurence, die onder de indruk is van haar pianotalenten. Meg heeft zelf enkel oog voor John Brooke, de mentor van Laurie. Terwijl Marmee weg is om haar man te verzorgen, loopt Beth roodvonk op. Amy is hier ook kwetsbaar voor en wordt weggestuurd. Ze gaat logeren bij tante March. Meneer March bezoekt de familie vlak voor Kerstmis. Er gaan drie jaren voorbij. Meg en John zijn getrouwd en Beths gezondheid verslechtert met de dag.

Laurie studeert af en vraagt Jo ten huwelijk. Hij hoopt dat ze met hem mee naar Londen zal gaan om te trouwen, maar zij ziet hem meer als grotere broer en slaat zijn aanbod af. Ze is teleurgesteld als ze te horen krijgt dat de inmiddels 17-jarige Amy met tante March naar Europa zal gaan. Jo ging jaren leden namelijk veel met haar tante om in de hoop uitgenodigd te worden naar Europa te gaan, maar dit werd haar nooit gevraagd. Ze kan de jaloezie niet goed verwerken en reist naar New York om levenservaring op te doen en door te breken als schrijfster.

Eenmaal aangekomen wordt ze de protegé van de Duitse professor Friedrich Bhaer. Hij introduceert haar aan filosofie en de opera en stimuleert haar een andere richting te nemen dan het schrijven van melodrama's. Ondertussen wordt Amy met Laurie herenigd in Europa. Laurie is inmiddels een onverantwoordelijke man geworden en daarom wil Amy niets meer met hem te maken hebben. Hij vindt dit verschrikkelijk en gaat naar Londen om voor zijn grootvader te werken, om zijn leven te beteren.

Als ze krijgt te horen dat het desastreus gaat met Beth, keert Jo naar huis en schrijft haar levensverhaal om de tijd te doden. Meg bevalt van een tweeling en Amy schrijft haar familie om hen ervan te informeren dat tante March te ziek is om te reizen. Hierdoor is Amy niet in staat terug te keren naar huis. Laurie ontvangt een brief van Jo, die schrijft dat Beth inmiddels is overleden. Hij haalt onmiddellijk Amy op en keren als getrouwd stel terug naar Amerika. Vlak na tante March' dood trouwt Jo met professor Bhaer.

Rolbezetting[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Ryder, Winona Winona Ryder Jo March
Sarandon, Susan Susan Sarandon Mevrouw Abigail "Marmee" March
Alvarado, Trini Trini Alvarado Meg March
Mathis, Samantha Samantha Mathis Oudere Amy March
Dunst, Kirsten Kirsten Dunst Jongere Amy March
Danes, Claire Claire Danes Beth March
Bale, Christian Christian Bale Laurie
Byrne, Gabriel Gabriel Byrne Friedrich Bhaer
Stoltz, Eric Eric Stoltz John Brooke
Neville, John John Neville Meneer Laurence
Wickes, Mary Mary Wickes Tante March

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Het is de vijfde verfilming van het semi-autobiografische boek Onder moeders vleugels van Louisa May Alcott uit 1868.[1] Christina Ricci deed auditie voor de rol die Kirsten Dunst uiteindelijk kreeg.[2] De film werd overwegend positief ontvangen. Criticus Roger Ebert noemde het een 'verrassend scherpe en intelligente film'.[3] Het werd genomineerd voor drie Oscars, maar won er geen.

Prijzen en nominaties[bewerken | brontekst bewerken]

jaar prijs categorie genomineerde(n) uitslag
1995 BAFTA Awards Beste Kostuumontwerp Colleen Atwood Genomineerd
Oscars Beste Actrice Winona Ryder
Beste Originele Muziek Thomas Newman
Beste Kostuumontwerp Colleen Atwood
Young Artist Awards Beste Jonge Actrice in een Bijrol Kirsten Dunst Gewonnen
Beste Familiefilm - Drama Little Women Genomineerd
Beste Jonge Actrice in een Bijrol Claire Danes

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]