Liverpool and Manchester Railway

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Openingsrit van de Liverpool and Manchester Railway

De Liverpool and Manchester Railway (L&MR) was 's werelds eerste intercity passagiersspoorlijn. Alle treinen werden ingeroosterd en werden voor het grootste deel van de afstand alleen door stoomlocomotieven getrokken.

De lijn opende op 15 september 1830 en liep tussen de steden Liverpool en Manchester in noordwest-Engeland in het Verenigd Koninkrijk.[1] Tijdens de feestelijke openingsrit werd de Britse parlementariër William Huskisson bij het oversteken van de spoorbaan aangereden door de stoomlocomotief, Stephenson's Rocket. Hij overleed enige uren later aan zijn verwondingen.

De L&MR werd in de eerste plaats aangelegd om een sneller transport van grondstoffen en afgewerkte producten te verzekeren tussen de haven van Liverpool en de fabrieken in Manchester en de omliggende steden. In 1845 werd de L&MR door haar belangrijkste zakenpartner, de Grand Junction Railway (GJR) overgenomen; vanaf 1846 maakte de GJR deel uit van de Londen and North Western Railway.

Voetnoten[bewerken]

  1. De Stockton and Darlington Railway werd in 1825 geopend, maar delen van deze lijn maakten gebruik van kabels en alleen de kolentreinen werden getrokken door locomotieven. De Canterbury and Whitstable Railway opende in mei 1830 en werd ook grotendeels door kabels getrokken. Paard-getrokken vervoer, inclusief het personenvervoer, kon na betalen van een tol gebruikmaken van de spoorweg