Liza Sips

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Liza Sips
Liza Sips.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Liza Sips
Geboren 10 september 1990
Geboorteplaats Harderwijk
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1992-heden
Beroep Model
Actrice
Stemactrice
Presentatrice
Schrijfster
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Liza Sips (Harderwijk, 10 september 1990) is een Nederlands actrice, stemactrice, presentatrice en schrijfster.

Sips was vanaf haar tweede te zien als model in gedrukte reclame en in diverse reclamespots, voor zij in 2007 nationale bekendheid vergaarde door haar rol van Vicky Pouw in Goede tijden, slechte tijden. Ze speelde gastrollen in diverse televisieseries, waaronder Gooische Vrouwen, Keyzer & De Boer Advocaten en Flikken Maastricht. Daarnaast speelde ze rollen in binnen- en buitenlandse films. Sips doet veel stemmenwerk voor onder andere diverse Disney XD-films, Barbiefilms en kinderseries. In 2015 verscheen Sips' eerste jeugdboek Soapsop, uitgegeven door uitgeverij De Fontein.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Beginjaren[bewerken | brontekst bewerken]

Als tweejarige stond Sips model voor diverse kledingmerken en reclamedrukwerk. Daarnaast verscheen ze in commercials van onder meer Gran Dorado, C&A, Capgemini, Postbus 51 en C1000. Sinds 1998 volgde ze lessen bij het jeugdtheater in haar toenmalige woonplaats Harderwijk.[1]

Op haar twaalfde besloot ze zich meer te gaan richten op film en televisie en nam ze toneellessen om zich te ontwikkelen als actrice.[1] Ze schreef zich in bij diverse castingbureaus, om ervaring op te kunnen doen. Ze werd door Harry Klooser Casting al vrij snel gecast voor een kleine bijrol in Goede tijden, slechte tijden. Hierna volgden gastrollen in onder andere Samen, Gooische Vrouwen, Keyzer & De Boer Advocaten en Onderweg naar Morgen. Tevens speelde ze in de films Floris, Storm en de Amerikaanse speelfilm Kill Kill Faster Faster – naast onder meer Gil Bellows.

Doorbraak[bewerken | brontekst bewerken]

In 2007 werd Sips gevraagd om auditie te doen voor de rol van Vicky Pouw in Goede tijden, slechte tijden. Ze kreeg de rol toegewezen en verscheen op 16 mei voor het eerst in de serie. In mei 2008 werd ze uitgeroepen tot Spits Shooting Star, Mooiste jong talent, door Sp!ts en FHM.

In 2009 schreef Sips samen met Marly van der Velden twintig weken lang een column in Hitkrant. In juni 2009 stopte de rol van Vicky Pouw.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Na haar vertrek uit Goede tijden, slechte tijden werd Sips gevraagd voor presentatieklussen. Zo is ze regelmatig reporter voor Nicksclusive en presenteerde ze samen met Jon Karthaus de Super Spetter Quiz, beide op Nickelodeon. Ook presenteerde ze verschillende keren het liveprogramma Supernick en het Kinderrechtenfestival in Rotterdam. Daarnaast bemachtigde ze gastrollen in Het Huis Anubis en Flikken Maastricht en speelde ze mee in de kortfilm Gewoon Gijs, voor het VPRO-programma Brainstorm. In december 2009 werd ze gekroond tot "Kerstmiss" 2009.[2]

Tevens spreekt Sips verschillende stemmen in voor animatie- en tekenfilms (waaronder Barbie- en Disneyfilms), commercials ( onder andere L'oreal en T-Mobile) en games (Monsterstorm Apocalypse, Eye-Pet). In 2010 is ze te zien in SPRING, een kortfilm geregisseerd Mattijs Mollee.[1] In juli 2010 werd bekend dat Sips de hoofdrol van Lisa zou gaan spelen in de film Penny's Shadow (regie: Steven de Jong). In mei 2011 ging de film feestelijk in première op de Hollandsche Manege in Amsterdam. In juli 2011 behaalde de film de Gouden Film Status voor meer dan 100.000 bezoekers in de bioscoop. Sips schreef onder andere columns voor Penny Magazine

Sips werd in mei 2011 benaderd vanuit Parijs door Louis Vuitton. Sindsdien is zij de enige Nederlandse die gekleed wordt door dit merk. Mede hierdoor werd Sips in augustus 2011 uitgeroepen tot een van de stijlvolste vrouwen van Nederland, door de Jackie.

In januari 2011 was Sips voor de tweede keer te zien in Het huis Anubis, dit keer speelde ze de vaste rol van Cato van Vleuten in Het Huis Anubis en de Vijf van het Magische Zwaard. In september 2011 kwam de korte film Vox Scripta - het gesproken woord geschreven, van Wiebe van den Ende uit op het Nederlands Film Festival. Sips speelt hierin een van de hoofdrollen genaamd Linda de Mol. De film is onder andere genomineerd voor beste film op het LSFA.

Voor de boekverfilming Cop vs Killer, een Telefilm voor de AVRO onder regie van Hans Pos, speelde Sips de rol van Nicole, dochter van Mirko (gespeeld door Jeroen Willems). De film kwam in 2012 op televisie.

In 2012 won Sips het programma Sterren Springen op Zaterdag. In juni 2013 deed ze ook mee aan Killer Karaoke op RTL 5. Tevens deed ze in dat jaar mee aan het spelprogramma Sabotage, waarin ze als laatste voor de finale afviel.

Overzicht[bewerken | brontekst bewerken]

Televisie
Jaar Productie Rol Opmerkingen
2005 Samen Merel de Bruin Gastrol
2006 Keyzer & De Boer Advocaten Onbekend Gastrol
Gooische Vrouwen Lotte Gastrol
Willemspark Onbekend Gastrol
Onderweg naar Morgen Cindy Gastrol
2007–2009 Goede tijden, slechte tijden Vicky Pouw Vaste Rol
2009 Het Huis Anubis Schoonspringster Anna Gastrol
Flikken Maastricht Ghislaine Albers Gastrol
2010 Westwijk Onbekend Pilotaflevering
2011 FC Kip Medewerker aan de kassa Gastrol
Het Huis Anubis en de Vijf van het Magische Zwaard Cato van Vleuten Vaste Rol
2013 Malaika Anna Vaste Rol
2013-2015 Max Steel (2013) Sydney Gardner (stem) Nederlandse nasynchronisatie
2019 Niets Liever Dan Een Kind Presentatrice
Film
Jaar Productie Rol Opmerkingen
2004 Floris Hertogin van Bourgondië
2005 Storm Sindy Televisiefilm, VPRO
2007 Jump In Mary Thomas (stem) Nederlandse nasynchronisatie
2008 Kill Kill Faster Faster Lolita
2009 Gewoon Gijs Chantalle Televisiefilm, VPRO
Skyrunners Julie Gunn (stem) Nederlandse nasynchronisatie
2010 Barbie in een Zeemeermin Avontuur Zuma (stem) Nederlandse nasynchronisatie
SPRING Eveline
2011 Penny's Shadow Lisa Tulp Bioscoopfilm, hoofdrol
Barbie en de Prinsessenschool Delancy (stem) Nederlandse nasynchronisatie
Vox Scripta Linde de Mol Korte film Nederlands Film Festival, hoofdrol
2012 Cop vs Killer Nicole Telefilm
2012 Hotel Transylvania Mavis (stem) Nederlandse nasynchronisatie
2013 APP Liesbeth Gastrol
2015 Fashion Chicks Esmee/Lizzy Bioscoopfilm, hoofdrol
2015 Hotel Transylvania 2 Mavis (stem) Nederlandse nasynchronisatie
2018 Hotel Transylvania 3: Summer Vacation Mavis (stem) Nederlandse nasynchronisatie
2020 Suriname Femke

Privé[bewerken | brontekst bewerken]

Sips werd geboren in Harderwijk, maar verhuisde later naar Haarlem.[3] Ze behaalde in 2007 haar havo-diploma, in de periode dat ze reeds speelde in GTST.[1][4] Sips houdt van zingen; ze heeft het bereik van een alt. Daarnaast speelt ze blokfluit en saxofoon.[1] In april 2016 beviel Sips van haar eerste kind, een zoon.[5] In augustus 2018 werd haar tweede kind geboren, een dochter.[6]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]