Lize Spit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lize Spit
Lize Spit (2016)
Lize Spit (2016)
Algemene informatie
Geboren 1988
Geboorteplaats Viersel
Land Vlag van België België
Beroep schrijfster
Werk
Bekende werken Het smelt
Uitgeverij Das Mag
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Lize Spit (Viersel, 1988) is een Belgische schrijfster. Ze debuteerde in 2016 met de roman Het smelt.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Lize Spit groeide op in de Belgische Kempen. Ze studeerde in Brussel aan de RITCS, waar ze een master in scenarioschrijven haalde. In 2013 won ze zowel de jury- als publieksprijs van de schrijfwedstrijd Write Now!.[1] In 2016 volgde daarop De Bronzen Uil voor Het smelt.[2]

Spit publiceerde korte verhalen en poëzie in onder andere de tijdschriften Tirade, Het liegend konijn, De Gids en Das Magazin.[3] In 2015 nam ze deel aan het project 10 op de Schaal van Dichter, waarin tien dichters samen een cd met poëzie uitbrachten. Bij uitgeverij Das Mag, verbonden aan Das Magazin, publiceerde ze in januari 2016 haar eerste roman Het smelt. Het boek werd goed ontvangen en kreeg lovende recensies.[4] Medio april 2016 raakte bekend dat er een Engelse vertaling van de roman Het smelt in de maak is via het uitgeefconcern MacMillan en uitgeverij Picador.[5] In juli waren er al meer dan 60.000 exemplaren verkocht en ook plannen voor een verfilming kwamen ter sprake.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2016 kreeg zij De Bronzen Uil voor het beste Nederlandstalige debuut, voor haar boek Het smelt. Hiervoor ontving zij dat jaar ook de eerste Hebban Debuutprijs voor beste Nederlandstalige debuut.[6] In 2017 ontving ze de Nederlandse Boekhandelsprijs. Voor hetzelfde boek ontving ze in 2018 de Lucy B. en C.W. van der Hoogtprijs.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]