Lizzy, Juultje en Babetje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lizzy, Juultje en Babetje
Strippersonage
Stripreeks Donald Duck, Katrien
Introductie 1953
Kenmerken Ze lijken sprekend op elkaar en zijn goede zusjes en vriendinnen
Portaal  Portaalicoon   Strip

Lizzy, Juultje en Babetje zijn stripfiguren uit de verhalen van Donald Duck. Ze zijn de nichtjes van Katrien Duck. Het is een drieling en ze vormen een tegenhanger van de neefjes van Donald Duck, Kwik, Kwek en Kwak.

Ze komen voor het eerst voor in een verhaal van Carl Barks in februari 1953. Lizzy, Juultje en Babetje staan niet alleen in het weekblad Donald Duck, maar ook in het tijdschrift Katrien.

Ze wonen in de Nederlandse verhalen bij Katrien. In de meeste andere verhalen zijn ze alleen maar op bezoek bij Katrien.

Ze zijn lid van de Roodkapje Patrouille, een scoutingvereniging, net zoals de Jonge Woudlopers, alleen dan voor meisjes.

Uiterlijk[bewerken]

Net als Kwik, Kwek en Kwak lijken Lizzy, Juultje en Babetje sprekend op elkaar, en zijn ze enkel uit elkaar te houden door de kleur van de strik die ze dragen. De kleuren van hun strikken zijn meestal net als bij Kwik, Kwik en Kwak rood, blauw en groen, maar soms worden ook de kleuren geel en paars gebruikt.

In 1998 besloten Nederlandse striptekenaars het drietal wat te moderniseren voor de hedendaagse lezer. Hiervoor moest wel toestemming worden verkregen van the Disney Company. Mau Heymans gaf de drie een nieuw uiterlijk, met elk een ander kapsel in plaats van de bekende strikken. Ook hun gedrag werd aangepast. In Nederlandse strips staan ze sindsdien samen met Kwik, Kwek en Kwak bekend als de Duckies.

DuckTales[bewerken]

Het personage dat in DuckTales als Lizzy (een vertaling naar het Nederlands, alhoewel ze in aflevering 3 "Avontuur in de Andes" wordt voorgesteld als Elizabeth) meedeed wordt in Nederland voorgesteld als één der drie nichtjes van Katrien. In Duitsland en Amerika echter heeft dit personage een andere naam (resp. Nicki en Webbigail) dan de Lizzy van Lizzy, Juultje en Babetje (resp. "Dicky, Dacky und Ducky" en "April, May and June") en ze is de kleindochter van Mevrouw Baktaart, eveneens een personage uit DuckTales.

Lizzy, Juultje en Babetje hadden als trio meegespeeld in een cameo in de serie House of Mouse.

Buitenlandse namen[bewerken]

Lizzy, Juultje en Babetje heten in andere talen:

  • Deens: Kylle, Pylle en Rylle
  • Duits: Dicky, Dacky en Ducky
  • Engels: April, May and June
  • Fins: Leenu, Liinu en Tiinu
  • Frans: Lili, Lulu et Zizi
  • Italiaans: Emy, Ely, Evy
  • Noors: Hetti, Letti en Netti
  • Pools: Kizia, Mizia en Fizia
  • Spaans: Abril, Mayo en Junio
  • Zweeds: Kicki, Pippi en Titti