Lizzy, Juultje en Babetje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lizzy, Juultje en Babetje
Tekenfilm- en strippersonage
Stripreeks Verhalen zich afspelend in Duckstad
Tekenfilmreeks House of Mouse
Introductie 1953
Antropomorf dier eenden
Kenmerken Lijken sprekend op elkaar, zijn tegelijk zusjes en goede vriendinnen
Familie Duck
Portaal  Portaalicoon   Strip
Film

Lizzy, Juultje en Babetje zijn drie stripfiguren uit de verhalen rondom Donald Duck. Ze zijn de nichtjes van Katrien Duck. Het is een drieling en ze zijn duidelijk de vrouwelijke tegenhangers van Kwik, Kwek en Kwak. Hun oorspronkelijke Engelse namen zijn April, May en June (naar de maanden april, mei en juni).

Achtergrond[bewerken]

Ze kwamen voor het eerst voor in Flip Decision, een verhaal van Carl Barks uit februari 1953. Verhalen met Lizzy, Juultje en Babetje verschijnen tegenwoordig behalve in het weekblad Donald Duck ook in het tijdschrift Katrien.

Ze lijken in de Nederlandse verhalen bij hun tante Katrien in te wonen. In de meeste andere verhalen zijn ze alleen maar op bezoek bij hun tante.

Ze zijn lid van de Roodkapje Patrouille, een scoutingvereniging (vergelijkbaar met de Jonge Woudlopers, maar dan voor meisjes).

Uiterlijk[bewerken]

Net als Kwik, Kwek en Kwak lijken Lizzy, Juultje en Babetje sprekend op elkaar, en zijn ze enkel uit elkaar te houden door de kleur van de strik die ze dragen. De kleuren van hun strikken zijn meestal net als bij Kwik, Kwik en Kwak rood, blauw en groen, maar soms worden ook de kleuren geel en paars gebruikt.

In 1998 besloten Nederlandse striptekenaars het drietal wat te moderniseren voor de hedendaagse lezer. Hiervoor moest eerst toestemming worden verkregen van The Walt Disney Company. Mau Heymans gaf de drie een nieuw uiterlijk, met elk een ander kapsel in plaats van de karakteristieke strikken. Ook de roze pumps die ze voorheen droegen verdwenen. Verder werd hun gedrag aangepast aan de moderne tijd (zie ook Opschuivende tijdlijn). In Nederlandse strips staan de drie nichtjes van Katrien sindsdien samen met Kwik, Kwek en Kwak bekend als de Duckies.

Afwijkende verhaallijn in DuckTales[bewerken]

Het personage dat in DuckTales als Lizzy (een vertaling naar het Nederlands, alhoewel ze in aflevering 3 "Avontuur in de Andes" wordt voorgesteld als Elizabeth) meedeed, wordt in Nederland voorgesteld als een der drie nichtjes van Katrien. In Duitsland en Amerika echter heeft dit personage een andere naam (resp. Nicki en Webbigail) dan de Lizzy van Lizzy, Juultje en Babetje (resp. "Dicky, Dacky und Ducky" en "April, May and June"). Ze is hier de kleindochter van Mevrouw Baktaart, eveneens een personage uit DuckTales.

Lizzy, Juultje en Babetje hadden als trio meegespeeld in een cameo in de serie House of Mouse.

In andere talen[bewerken]

  • Deens: Kylle, Pylle en Rylle
  • Duits: Dicky, Dacky en Ducky
  • Engels: April, May and June
  • Fins: Leenu, Liinu en Tiinu
  • Frans: Lili, Lulu et Zizi
  • Italiaans: Emy, Ely, Evy
  • Noors: Hetti, Letti en Netti
  • Pools: Kizia, Mizia en Fizia
  • Spaans: Abril, Mayo en Junio
  • Zweeds: Kicki, Pippi en Titti

Externe links[bewerken]