Llorona

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
La Llorona
Scène uit La Llorona

La Llorona is een persoon uit de Mexicaanse folklore. Hoewel er zeer veel verschillende versies van het verhaal bestaan, gaat het in elke versie om een moeder die haar kinderen heeft vermoord, waarna ze 's nachts huilend naar haar kinderen op zoek gaat. Varianten van het verhaal worden ook verteld in Guatemala,Colombia, Honduras en de zuidwestelijke Verenigde Staten.

Personage[bewerken]

De precieze redenen waarom ze haar kinderen zou hebben vermoord verschillen per versie: ze zou te arm zijn om haar kinderen te onderhouden, de vader van de kinderen zou ervandoor zijn gegaan of ze zou een prostituee zijn (en het vermoorden van haar kinderen zou abortus geweest kunnen zijn). Verder zijn de meeste verhalen het er over eens dat La Llorona 's nachts (of alleen bij volle maan) langs een rivier (meestal de Rio Grande) op zoek is naar haar kinderen, daarbij huilend.

Soms wordt als reden hiervoor gegeven dat La Llorona zelf ook is gestorven, maar pas de hemel in mag wanneer ze al haar kinderen terug heeft. Degenen die La Llorona ontmoeten overleven dat niet; in sommige varianten van het verhaal wordt verteld dat ze elk jaar één jongen en één meisje ontvoert om hen daarna op Halloween te vermoorden als vergiffenis aan haar kinderen.

Oorsprong[bewerken]

Over de oorsprong van het verhaal bestaan verschillende theorieën. Er wordt wel verwezen naar de Onschuldige Kinderen uit de Bijbel of de Keltische banshees.

Waarschijnlijker is echter dat La Llorona een precolumbiaanse oorsprong heeft. Zo kenden de Azteken een verhaal over de godin Cihuacoatl die haar zoon Mixcoatl zou hebben achtergelaten, en er bestaan verhalen over Cihuacoatl die aan de vooravond van de Spaanse verovering van Mexico zou zijn verschenen om de dood van haar kinderen (de Azteken) te bewenen.

Degene die echter het vaakst als oorsprong van La Llorona wordt gezien is de historische persoon La Malinche, de inheemse vrouw die de tolk en minnares was van de Spaanse veroveraar Hernán Cortés, van wie zij een kind baarde.

Volgens een Mexicaans volksverhaal zou La Malinche haar zoon gedood hebben nadat Cortés haar had verlaten om met een Spaanse dame te trouwen. Dit is in werkelijkheid niet gebeurd, Cortés' en Malinches zoon Martín Cortés is pas veel later overleden. Hoe dan ook, het inheemse verdriet over de Spaanse verovering wordt vaak vergeleken met het verdriet van La Llorona over de dood van haar kinderen.