Lloyds Banking Group

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lloyds Banking Group plc
Hoofdkantoor van Lloyds Banking Group (25 Gresham Street, Londen)
Beurs LSE: LLOY
Oprichting 2009, fusie Lloyds TSB en HBOS
Sleutelfiguren António Horta-Osório (CEO)
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Hoofdkantoor Londen, Engeland
Producten Financiële dienstverlening, verzekeringen
Industrie financiële dienstverlening
Omzet/jaar Gestegen £17.421 miljoen (2015)
Winst/jaar Gestegen £466 miljoen (2015)
Marktkapitalisatie 47.000.000.000 pond sterling Bewerken op Wikidata
Website Lloyds Banking Group Lloyds NL
Portaal  Portaalicoon   Economie

Lloyds Banking Group plc is een groot financieel bedrijf met het hoofdkantoor in Londen. De verschillende onderdelen van de bank bieden een breed pakket van financiële producten en diensten aan.

Lloyds Bank GmbH is een Duitse bank die onderdeel is van de Lloyds Banking Group. De bank is wegens het vertrek uit de EU van het Verenigd Koninkrijk op 25 maart 2019 opgericht, en opereert in Nederland en Duitsland.

Activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

De activiteiten van de Lloyds Banking Group zijn onderverdeeld in vier afdelingen: Retail, Commercial Banking, Consumer Finance en Insurance. De verzekeringsactiviteiten leverden een bijdrage van ruim 10% aan de totale bedrijfswinst in 2015.[1] De bekendste merknamen zijn Lloyds Bank, Bank of Scotland, Halifax en Scottish Widows.

De aandelen van de Group zijn beursgenoteerd en worden verhandeld op de London Stock Exchange en New York Stock Exchange. Het maakt onderdeel uit van de FTSE 100 aandelenindex.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Lloyds TSB ontstond in 1995 bij de fusie van de Lloyds Bank en de Trustee Savings Bank (TSB).[2] De combinatie was de grootste Britse bank voor particulieren met een balanstotaal van £150 miljard en was de vierde bank op de London Stock Exchange gemeten naar het totaal aan activa.[2] In 2000 werden de verzekeringsactiviteiten sterk uitgebreid met de overname van Scottish Widows.[3]

Tijdens de kredietcrisis kwam HBOS (Halifax Bank of Scotland) in financiële problemen en een overname door Lloyds TSB was onvermijdelijk. In 2009 werd de naam veranderd in Lloyds Banking Group. Lloyds Banking Group kwam ook in de problemen en Britse overheid was gedwongen een belang van ongeveer 40% in de bank te nemen. In september 2013 werd 6% van dit belang met enige winst verkocht.[4] Meerdere verkopen volgden en in maart 2017 was dit belang gedaald naar 2%. In mei 2017 verkocht de overheid de laatste aandelen.[5] De overheid heeft de totale investering van 20,3 miljard pond in de bank met een kleine winst afgesloten.

Een voorwaarde om in aanmerking te komen van staatssteun ter waarde van 17 miljard pond in 2008 was de verkoop van TSB.[6] Om aan deze voorwaarde van de Europese Commissie (EC) te voldoen werd in juni 2014 de helft van de aandelen in TSB naar de aandelenbeurs gebracht.[6] Een jaar later gaf de EC toestemming om de rest van TSB te verkopen aan Banco Sabadell gevestigd in Spanje.[6]

In 2011 werd de Portugees Antonio Horta-Osório als bestuursvoorzitter benoemd.[7] Hij greep snel en fors in, de kosten daalden, Lloyds trok meer spaargeld aan waardoor de bank minder afhankelijk werd van ander banken voor de financiering van de activiteiten en risicovolle leningen, waaronder aan de onroerend goed sector, werden afgestoten.[7] Lloyds was actief in 30 landen, maar de meeste vestigingen hiervan zijn gesloten en de bank is nog maar actief in zes landen. Zo'n 95% van de activiteiten vinden plaats in de thuismarkt.[7] De maatregelen waren succesvol, de winst steeg en in 2015 kon Lloyds voor het eerst sinds zes jaar weer dividend uitkeren aan de aandeelhouders.[7]

In december 2016 kondigde Lloyds Banking Group de eerste grote acquisitie aan sinds het uitbreken van de kredietcrisis in 2008.[8] Het gaat voor 1,9 miljard pond de creditcardmaatschappij MBNA overnemen van Bank of America.[8] MBNA heeft zo’n 7 miljoen klanten en Lloyds verhoogd hiermee het marktaandeel in dit segment van 16% naar 25%.[8] Alleen Barclays heeft nog een groter marktaandeel.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Lloyds Banking Group.