Lo (Lo-Reninge)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lo
Deelgemeente in België Vlag van België
Lo (Lo-Reninge) (België (hoofdbetekenis))
Lo (Lo-Reninge)
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag West-Vlaanderen West-Vlaanderen
Gemeente Lo-Reninge
Coördinaten 50° 59′ NB, 02° 45′ OL
Algemeen
Oppervlakte 15,69 km²
Inwoners (01/01/2006) 1.247
(79 inw./km²)
Overig
Postcode 8647
Detailkaart
Locatie in de gemeente
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   België

Lo is een plaats in de Belgische provincie West-Vlaanderen en een deelgemeente van Lo-Reninge. Lo is een klein middeleeuws stadje; de fusiegemeente Lo-Reninge verkreeg in 1985 de stadstitel.

Toponymie[bewerken]

De naam van het stadje is van Germaanse oorsprong en betekent "bosje op een zandheuvel", zie ook Loo (bos).

Geschiedenis[bewerken]

Vroegste geschiedenis[bewerken]

Reeds in de Romeinse tijd zou het gebied van Lo doorsneden zijn door een weg, waar tegenwoordig ongeveer de hoofdstraat loopt. Ten noorden ontstond geleidelijk een nederzetting rond een grafelijke residentie van het type motte of neerhof.

Vroege Middeleeuwen[bewerken]

Vanaf de twaalfde eeuw kreeg de plaatselijke Sint-Pietersabdij (1093-1797), die een augustijnerabdij werd, de controle over de gebieden ten noorden van de hoofdweg. Aan de zuidzijde ontstond de stad Lo rond het marktplein, onder controle van de graaf van Vlaanderen.

Tijdens het Frans-Vlaams conflict van 1213-1214 werden de stad en de abdij met een wal en gracht beveiligd. De twee delen, Noordover en Zuidover, zouden tot aan Franse Revolutie een enigszins eigen evolutie kennen. Economisch volgde een neergang toen de lakennijverheid rond het midden van de 16e eeuw uitdoofde.

Late Middeleeuwen[bewerken]

In 1472 wordt in een leenregister vermeld dat Pieter Donche 3,5 gemeten leen had (1,5 ha) in Lo. In 1496-1497 wordt deze Pieter Donche weer vermeld, ditmaal als de raadspensionaris van Lo en in 1498-1499 als gedeputeerde van Lo.[1]

20e eeuw[bewerken]

De stad werd in de Eerste Wereldoorlog door de beschietingen getroffen, maar de meeste historische monumenten en gebouwen bleven gespaard. Doorheen de eeuwen bleef het stadje redelijk klein, en de stadskern bleef grotendeels binnen het middeleeuwse gebied. In 1970 annexeerde Lo het dorpje Pollinkhove. In 1976 volgde de fusie met Reninge tot de nieuwe gemeente Lo-Reninge. Reninge had zelf in 1971 al de gemeente Noordschote geannexeerd.

Bezienswaardigheden[bewerken]

Natuur en landschap[bewerken]

Lo ligt aan de Lovaart en is gelegen in het West-Vlaams poldergebied op een hoogte van ongeveer 4 meter.

Economie[bewerken]

  • Aan de rand van het kleine stadscentrum, vlak bij de markt, ligt de oorspronkelijke vestiging van de koekjesfabriek Jules Destrooper, die reeds sinds 1886 in Lo bestaat en er voor werkgelegenheid zorgt.

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Reninge, Pollinkhove, Hoogstade, Nieuwkapelle, Alveringem

Externe links[bewerken]