Lobbygroep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Lobbygroepen (of pressiegroepen, belangengroepen) maken gebruik van verschillende vormen van belangenbehartiging om de publieke opinie te beïnvloeden. Ze speelden in het verleden en spelen nog steeds een belangrijke rol in de ontwikkeling van politieke en sociale systemen. Deze groepen verschillen sterk in grootte, invloed en motief. Sommige hebben brede lange-termijn doeleinden, anderen zijn gericht en zijn een reactie op een onmiddellijk probleem of zorg.

De motieven voor de actie kunnen gebaseerd zijn op een gedeelde politieke, religieuze, morele of commerciële positie. Deze groepen gebruiken gevarieerde methoden om te proberen hun doelstellingen te bereiken zoals lobbyen, mediacampagnes, publiciteitstunts, opiniepeilingen, onderzoek en beleidsvoorstellen. Sommige groepen worden ondersteund door krachtige zakelijke of politieke belangen en oefenen grote invloed uit op het politieke proces, anderen hebben weinig middelen.

Sommigen hebben zich ontwikkeld tot belangrijke sociale, politieke instellingen of sociale bewegingen. Sommige machtige lobbygroepen zijn beschuldigd van het manipuleren van het democratische systeem voor klein commercieel gewin[1] en zijn in sommige gevallen schuldig bevonden aan corruptie, fraude, omkoping en andere ernstige misdaden[2]. Als gevolg hiervan wordt lobbyen in toenemende mate gereguleerd.

Referenties[bewerken]

  1. (en) Fury at airport lobby links to No 10 guardian.co.uk
  2. (en) SEVENTH REPORT publications.parliament.uk