Lobulus parietalis superior

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bovenste wandkwabje
Lobulus parietalis superior
De lobulus parietalis superior is weergegeven in rood.
De lobulus parietalis superior is weergegeven in rood.
Synoniemen
Nederlands Bovenste wandbeenslobje[1]
Gegevens
Onderdeel van Pariëtale kwab
Schorsvelden Area praeparietalis (5)

Area parietalis superior (7)

Portaal  Portaalicoon   Biologie

De lobulus parietalis superior[2] of het bovenste wandkwabje is een deel van de pariëtale kwab van de grote hersenen.[3] De lobulus parietalis superior loopt door naar het mediale oppervlak van de grote hersenen en wordt daar de precuneus genoemd.[3] Aan de voorzijde wordt de lobulus parietalis superior van de gyrus postcentralis begrensd door de sulcus postcentralis.[3] Aan de onderzijde vormt de sulcus intraparietalis de grens met de lobulus parietalis inferior.[3]

Schorsvelden[bewerken]

In de hersenkaart van Brodmann[4] ligt aan de voorzijde de area praeparietalis (area 5) en achter dit gebied de area parietalis superior (area 7).

Literatuurverwijzingen[bewerken]

  1. Pinkhof, H. (1923). Vertalend en verklarend woordenboek van uitheemsche geneeskundige termen. Haarlem: De Erven F. Bohn.
  2. Federative Committee on Anatomical Terminology (1998). Terminologia Anatomica. Stuttgart: Thieme
  3. a b c d Nieuwenhuys, R., Voogd, J., Huijzen, C. van (1988). The human central nervous system: a synopsis and atlas (3de uitgave). Berlijn/Heidelberg/New York: Springer
  4. Brodmann, K. (1909). Vergleichende Lokalisationslehre der Groβhirnrinde in ihren Prinzipien dargestellt auf Grund des Zellenbaues. Leipzig: Verlag von Johann Ambrosius Barth.