Lockpicken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een traditionele set van lock picks

Het Engelse woord lockpicking is te omschrijven als het 'schadevrij sloten openen zonder sleutel'. Deze definitie houdt in dat het openen van een slot door middel van de slagmethode niet tot lockpicking behoort. Er bestaat geen goede Nederlandse vertaling voor het werkwoord lockpicking. Het zelfstandig naamwoord kan daarentegen met het oude 'slothaak' worden vertaald. Tegenwoordig is lockpicken naast een geliefde bezigheid van inbrekers en filmpersonages ook een sport.

Een beoefenaar van deze vaardigheid wordt vaak een 'lockpicker' genoemd. Lockpicken wordt gedaan met gereedschapjes (lockpicks). Deze lockpicks zijn niet overal ter wereld legaal. Lockpicks worden in de fabriek gemaakt, maar sommige lockpickers gebruiken enkel zelfgemaakte gereedschappen. Het maken van lockpicks kan al met een klein budget, soms worden met de hand gemaakte lockpicks beter geacht dan de fabrieksmatig gemaakte exemplaren. Wereldwijd verdiept men zich in het schadevrij sloten openen zonder sleutel (op veel websites en forums "Non-Destructieve Opening" genoemd). Als hobbyist, dief en professioneel.

Veel beoefenaars noemen lockpicking een kunst, omdat er veel subtiliteit voor nodig is en heel veel gevoel voor detail. Lockpicken heeft ervoor gezorgd dat veel hobbyisten sloten zien als een uitdaging, de verslaving die succes in sloten openen geeft is te vergelijken met een kick als iemand een puzzel oplost. Langzaam maar zeker kunnen de vaardigheden en kennis (met regelmatige oefening) van een lockpicker zodanig groeien dat hij of zij een gemiddeld slot met 'permutatiestiften', zoals aangetroffen op veel van de huisdeuren in Nederland (ten tijde van 2006) in een paar minuten kan openen en met een beetje geluk in een kortere tijd.

Er bestaat een fundamentele fout in het systeem van een cilinderslot waardoor lockpicken mogelijk is. In theorie zou dit eigenlijk niet moeten bestaan maar in de praktijk blijkt het lastig om een slot perfect te laten aansluiten. Het principe van lockpicken is mogelijk doordat er een simpele fout voorkomt in vrijwel elk cilinderslot. De kern van een cilinder slot draait namelijk altijd een beetje mee wanneer er een draaiende druk op wordt uit geoefend. Met deze draaiende druk blijven de pinnen klemmen. Zo kun je de pinnen naar de juiste hoogte brengen en daar houden totdat alle pinnen naar de juiste hoogte zijn gebracht. Je kunt met de lockpick voelen aan de pin wanneer je hem naar de juiste hoogte hebt gebracht. De pin veert minder terug dan voorheen en soms voel je met de tension wrench dat de kern een stukje meedraait. Wanneer alle pinnen naar de juiste hoogte zijn gebracht kan het slot open.


Zie ook[bewerken]