Lodewijk Alexander van Battenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lodewijk van Battenburg

Lodewijk Alexander Mountbatten (voorheen van Battenberg), eerste markies van Milford Haven (Graz, 24 mei 185411 september 1921) was de eerste zoon van prins Alexander van Hessen uit zijn morganatische huwelijk met gravin Julia von Battenberg. Hij trouwde met prinses Victoria Maria van Hessen-Darmstadt, kleindochter van koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk, met wie hij vier kinderen kreeg.

Jeugd[bewerken]

Prins Lodewijk Alexander werd geboren in Oostenrijk als de oudste zoon van prins Alexander van Hessen en Julia Gräfin von Battenberg. Hij was de broer van onder anderen Alexander van Bulgarije en Hendrik Maurits van Battenberg, die trouwde met prinses Beatrice, de jongste dochter van koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk.

Carrière[bewerken]

Lodewijk Alexander werd in 1868 op 14-jarige leeftijd genaturaliseerd als inwoner van het Verenigd Koninkrijk, waarna hij een militaire carrière startte bij de Royal Navy. Hij begon zijn militaire carrière als adelborst. In 1876 vergezelde hij de prins van Wales, de toekomstige koning Eduard VII op zijn reis naar Indië, en in 1883 werd hij door koningin Victoria aangesteld als luitenant van haar jacht ‘Victoria en Albert’. In de jaren daarna steeg hij steeds in rang, tot hij in 1912 tot admiraal werd benoemd. In zijn jaren bij de marine heeft prins Lodewijk Alexander verscheidene onderscheidingen gekregen. Vlak voor zijn dood werd hij in augustus 1921 nog benoemd tot admiraal van de Vloot.

Huwelijk en gezin[bewerken]

Op 30 april 1884 trouwde Battenberg met prinses Victoria Maria van Hessen-Darmstadt (1863-1950), die ook zijn achternicht was. Zij was de oudste dochter van groothertog Lodewijk IV van Hessen-Darmstadt en prinses Alice, de tweede dochter van koningin Victoria.

Prins Lodewijk Alexander en prinses Victoria Maria kregen vier kinderen:

Titels[bewerken]

Als gevolg van de Eerste Wereldoorlog deed prins Lodewijk Alexander, op verzoek van koning George V, afstand van zijn Duitse titel ‘Prins van Battenberg’ op 14 juli 1917 en veranderde hij zijn familienaam ‘Battenberg’ in ‘Mountbatten’. Op 17 juli werd hij benoemd tot markies van Milford Haven, graaf van Medina en burggraaf Alderney. Alle tot Brit genaturaliseerde leden van de familie Battenberg deden afstand van hun prinselijke titels en namen de naam Mountbatten aan. Alleen zijn oudste dochter Alice nam nooit de achternaam ‘Mountbatten’ aan, omdat ze in 1903 al in de koninklijke familie van Griekenland was getrouwd.

Battenberg stierf op 11 september 1921, vlak nadat hij de titel ‘admiraal van de Vloot’ had ontvangen. Hij werd begraven in de Whippingham Church op Isle of Wight.