Lodewijk Ferdinand van Beieren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Verlovingsfoto van Lodewijk Ferdinand en Maria

Ferdinand Maria Lodewijk van Beieren (Lodewijk Ferdinand), (Madrid, 22 oktober 1859 - München, 23 november 1949), was een Beierse prins en medicus.

Lodewijk Ferdinand was de oudste zoon van Adalbert Willem van Beieren (de jongste zoon van koning Lodewijk I van Beieren) en diens vrouw Amelia van Bourbon (een dochter van Francisco de Paula van Bourbon en Louise Charlotte van Bourbon-Sicilië). Hij was, van vaderszijde, een neef (oomzegger) van koning Maximiliaan II van Beieren, van koning Otto I van Griekenland en van prins-regent Luitpold van Beieren.

Lodewijk Ferdinand studeerde geneeskunde in Heidelberg en München. Hij werkte als chirurg en gynaecoloog alvorens regimentscommandant van het achttiende Beierse Infanterie-regiment te worden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte hij als chirurg in het Münchener garnizoenshospitaal. Hij was een groot liefhebber van auto's. Ook was actief als amateur componist.

Op 2 april 1883 trouwde hij, in Madrid, met zijn nicht Maria de la Paz (een dochter van koningin Isabella II). Het paar kreeg de volgende kinderen: