Lodewijk Ferdinand van Beieren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Verlovingsfoto van Lodewijk Ferdinand en Maria

Ferdinand Maria Lodewijk van Beieren (Lodewijk Ferdinand), (Madrid, 22 oktober 1859 - München, 23 november 1949), was een Beierse prins en medicus.

Lodewijk Ferdinand was de oudste zoon van Adalbert Willem van Beieren (de jongste zoon van koning Lodewijk I van Beieren) en diens vrouw Amelia van Bourbon (een dochter van Francisco de Paula van Bourbon en Louise Charlotte van Bourbon-Sicilië). Hij was, van vaderszijde, een neef (oomzegger) van koning Maximiliaan II van Beieren, van koning Otto I van Griekenland en van prins-regent Luitpold van Beieren.

Lodewijk Ferdinand studeerde geneeskunde in Heidelberg en München. Hij werkte als chirurg en gynaecoloog alvorens regimentscommandant van het achttiende Beierse Infanterie-regiment te worden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werkte hij als chirurg in het Münchener garnizoenshospitaal. Hij was een groot liefhebber van auto's. Ook was actief als amateur componist.

Op 2 april 1883 trouwde hij, in Madrid, met zijn nicht Maria de la Paz (een dochter van koningin Isabella II). Het paar kreeg de volgende kinderen: