Lodewijk II van Loon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lodewijk II van Loon
-1218
Graaf van Loon
Periode 1194-1218
Voorganger Gerard
Opvolger Hendrik
Arnold III
Vader Gerard van Loon
Moeder Maria van Gelre
huwelijks voltrekking tussen Ada en Lodewijk II.

Lodewijk II (tweede helft 12e eeuw - 29 of 30 juli 1218) was van 1194 tot 1218 de zevende graaf van het graafschap Loon.

Biografie[bewerken]

Hij volgde zijn vader Gerard van Loon op. Lodewijk huwde in 1203 met Ada, enige dochter van graaf Dirk VII van Holland en Aleid van Kleef en raakte vervolgens verwikkeld in de (naar hem vernoemde) Loonse oorlog. Om instemming te verkrijgen van zijn feodale omgeving voor dit huwelijk schonk deze Loonse graaf verschillende van zijn Loonse allodia als opgedragen leen[1].
Ada's oom Willem de Fries wilde zich van het graafschap Holland verzekeren en door middel van huwelijk met Lodewijk van Loon hoopte Aleid van Kleef dit af te wenden. De uitgebroken burgeroorlog door dit dispuut leek eerst gunstig te verlopen voor Lodewijk, hij bedwong de opstandelingen tot in Kennemerland, maar Willem hield zijn vrouw Ada vast in de burcht van Leiden en vervoerde haar nadien naar Engeland. Toen was Willem overwinnaar, maar Lodewijk van Loon verbond zich met Hollandse vijanden onder andere bisdom Utrecht, Vlaanderen, Limburg en het bisdom Luik; Willem trok zich hierop eerst terug, maar, vooral gesteund door de Zeeuwen, hernieuwde hij de oorlog, en versloeg Lodewijk bij Leiden en sloot 1205 vrede met hem. Lodewijk II zag tenslotte af op alle rechten op Holland. Hij maakte daarvoor veel schulden, beleende grond via opgedrage lenen, verloor een oorlog en zijn jonge vrouw Ada gegijzeld in Engeland. [2]

Lodewijk verpandde de opbrengst van de tienden van Hasselt, Kermt, Kuringen en Stokrooie aan de abdij van Herkenrode ter compensatie van de 400 Luikse mark die hij van de abdij leende om naar het Heilig Land te gaan. Op zijn sterfbed schonk hij ze in volle eigendom aan de abdij.

Lodewijk en hertog Hendrik I van Brabant maakten als verwanten van Albert III, graaf van Moha aanspraak op een deel van de erfenis. Tijdens de slag van Steps versloeg hij als bondgenoot van prins-bisschop Hugo II van Pierrepont de Brabantse hertog. Tot aan zijn dood toe heeft hij getracht door verdragen en het opwerpen van moeilijkheden zijn tegenstander graaf Willem I nog te verpletteren, het was vergeefs. In 1205 woonde hij in het land van Loon met zijn vrouw Ada van Holland, die hij vrij heeft weten te krijgen in Engeland in ruil voor zijn broer Arnold. Hun huwelijk bleef kinderloos.

Lodewijk kwam op 29 juli 1218 door vergif om het leven en werd in de abdij Herckenrode begraven. Lodewijk werd opgevolgd door zijn broer Hendrik van Loon (voor drie dagen) en vervolgens door Arnold III.

Referenties[bewerken]

  1. Jan Vaes, Geschiedenis van het Graafschap Loon en het Prinsbisdom Luik, Hasselt, 2014, blz. 5
  2. Jan Vaes en Jan Bex, Ada of het schandaal der middeleeuwen, in: Het Belang van Limburg, 22 oktober 2018.

Literatuur[bewerken]

  • Annales Egmundani, Chroniek van Egmond, Oorkonde. van Holland en Zeeland.
  • Ronald P. de Graaf, Oorlog om Holland, 1000-1375.