Lodewijk II van Vendôme

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lodewijk II van Vendôme
1612 - 1669
Lodewijk II van Vendôme
Hertog van Vendôme
Periode 1665 - 1669
Voorganger Caesar
Opvolger Lodewijk Jozef
Vader Caesar van Vendôme
Moeder Francisca van Lotharingen

Lodewijk II van Vendôme de Bourbon (Parijs, oktober 1612 - Aix-en-Provence, 12 juli 1669) was hertog van Vendôme, Mercœur en Étampes en graaf van Penthièvre. Lodewijk II was een kleinzoon van koning Hendrik IV van Frankrijk uit zijn onwettige relatie met Gabrielle d'Estrées.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Lodewijk II werd geboren als de oudste zoon van Caesar van Vendôme en Francisca van Lotharingen. Lodewijk II van Vendôme koos voor een militaire carrière. Zo nam hij in 1640 deel aan het Beleg van Atrecht. In datzelfde jaar werd hij benoemd tot gouverneur van de Provence. Negen jaar later werd hij beleend met de titel hertog van Mercœur. Toen zijn vrouw in 1657 stierf besloot hij een ongehuwd leven te lijden. Na de dood van zijn vader in 1665 erfde hij diens titels en werd hij onder andere hertog van Vendôme. In 1667 werd hij door paus Alexander VII verheven tot kardinaal. Hij liet voor zijn maîtresse Lucrece de Forbin-Sollies in Aix-en-Provence het lusthof Pavillion Vendôme bouwen. Twee jaar later overleed hij en gingen zijn titels over naar zijn oudste zoon.

Huwelijk en kinderen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 4 februari 1651 trouwde Lodewijk II van Vendôme met Laura Mancini, een nicht van kardinaal Mazarin. Zij kregen de volgende kinderen:

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Jean-Claude Pasquier: Le Château de Vendôme. Éd. du Cherche-lune, Vendôme 2000, ISBN 2-904-736-18-2.