Lodewijk VI van Hessen-Darmstadt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lodewijk VI van Hessen-Darmstadt
1630-1678
Lodewijk VI van Hessen-Darmstadt
Landgraaf van Hessen-Darmstadt
Periode 1661-1678
Voorganger George II
Opvolger Lodewijk VII
Vader George II van Hessen-Darmstadt
Moeder Sophia Eleonora van Saksen

Lodewijk VI van Hessen-Darmstadt (Darmstadt, 25 januari 1630 – aldaar, 24 april 1678) was van 1661 tot aan zijn dood landgraaf van Hessen-Darmstadt. Hij behoorde tot het huis Hessen-Darmstadt.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Lodewijk VI was de oudste zoon van landgraaf George II van Hessen-Darmstadt en Sophia Eleonora van Saksen, dochter van keurvorst Johan George I van Saksen. In 1661 volgde hij zijn vader op als landgraaf van Hessen-Darmstadt.

In 1661 werd hij door hertog Willem van Saksen-Weimar aangesteld tot lid van het Vruchtdragende Gezelschap. Als gezelschapsnaam kreeg hij de Onverschrokkene met als motto tegen hitte en koude.

Lodewijk VI riep de theoloog en piëtist Johann Winckler als priester naar Homburg en benoemde Wolfgang Carl Briegel tot hofkapelmeester. Door de aankoop van de bibliotheek van Johann Michael Moscherosch stichtte hij ook feitelijk de slot- en hofbibliotheek van Darmstadt. Na de dood van zijn eerste echtgenote schreef hij tevens talrijke gedichten.

In 1662 verwierf hij definitief de heerlijkheid Eberstadt met de burcht Frankenstein. Hetzelfde jaar begon hij met de bouw van de klokkentoren van het Slot van Darmstadt. In april 1678 stierf Lodewijk VI op 48-jarige leeftijd.

Huwelijk en nakomelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Op 24 november 1650 huwde hij met zijn eerste echtgenote Maria Elisabeth (1634-1665), dochter van hertog Frederik III van Sleeswijk-Holstein-Gottorp. Ze kregen acht kinderen:

Op 5 december 1666 huwde Lodewijk VI met zijn tweede echtgenote Elisabeth Dorothea (1640-1709), dochter van hertog Ernst I van Saksen-Gotha-Altenburg. Ze kregen acht kinderen: