Lodewijk X van Beieren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lodewijk X
1495-1545
Christoph Amberger - Louis X, Duke of Bavaria - Kunsthistorisches Museum.jpg
Hertog van Beieren
Periode 1508-1545
Voorganger Albrecht IV
Opvolger Willem IV
Vader Albrecht IV van Beieren
Moeder Cunigonde van Oostenrijk

Lodewijk X (Grünwald, 18 september 1495 - Landshut, 22 april 1545) was een jongere zoon van hertog Albrecht IV van Beieren en Cunigonde van Oostenrijk. Zijn vader had het hertogdom Beieren ondeelbaar verklaard en bijgevolg was de jongere zoon Lodewijk voorbestemd voor een apanage (een deelgebied) en een bijkomstige rol.

Maar Lodewijk vroeg keizer Maximiliaan I om steun voor zijn ambities het hertogdom mede te besturen. De regerend hertog, zijn broer Willem IV, ging ten slotte in 1514 akkoord met een medebestuur door Lodewijk. Hetzelfde jaar werd afgesproken dat Willem IV het bewind zou voeren over de gebieden van München en Burghausen (vanuit München) en Lodewijk het bestuur over Landshut en Straubing (vanuit Landshut).

Onder zijn bestuur konden de geschriften van Maarten Luther ook in Beieren gedrukt en verspreid worden. Pas bij de rijksdag van Worms slaagde keizer Karel V erin de broers aan zijn zijde te krijgen. Lodewijk verloor de verkiezing voor de troon van Bohemen en Hongarije ten gunste van Ferdinand I. Die troon was vrijgekomen na het overlijden van de kinderloze koning Lodewijk II.

Lodewijk X stierf kinderloos, waardoor zijn broer Willem IV na 1545 alleenheerser werd, overeenkomstig de regelingen van de apanage.