Lodewijk van Bourgondië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lodewijk van Bourgondië
1297-1316
Vorst van Achaea
Periode 1313-1316
Voorganger Filips I van Tarente
Opvolger Jan van Anjou
Vader Robert II van Bourgondië
Moeder Agnes van Frankrijk
Armoiries Louis de Bourgogne.svg
Wapen van Lodewijk als vorst van Achaea

Lodewijk van Bourgondië (1297 - 2 augustus 1316) was een jongere zoon van Robert II van Bourgondië en Agnes van Frankrijk.

In 1313 maakte hij deel uit van een ingewikkelde huwelijksovereenkomst met de bedoeling de heerschappij van het Huis Anjou en de Bourgondiërs over Frans Griekenland te verzekeren. In 1313 huwde hij met Mathilde van Henegouwen, algemeen erfgenaam van Willem II van Villehardouin, die van Filips I van Tarente het vorstendom Achaea als bruidsschat gekregen had. Lodewijk liet de aanspraken op familiegoederen in Bourgondië vallen ten voordele van zijn oudere broer Hugo V van Bourgondië, die hem in ruil de titel van Koning van Thessalonica schonk, titel die in 1266 aan hun familie verkocht was. Lodewijk ging er verder mee akkoord om mede op krijgstocht te trekken ter herovering van het Latijnse Keizerrijk.

Lodewijk en zijn echtgenote kwamen afzonderlijk aan in Achaea. Mathilde en haar troepen werden na haar aankomst verslagen door het leger van Ferdinand van Mallorca, die via zijn echtgenote Isabella van Sabran, eveneens aanspraak maakte op Achaea. Lodewijk kwam hen te hulp en versloeg de troepen van Ferdinand van Mallorca in 1316, die in de strijd sneuvelde. Lodewijk stierf enkele weken later ook. Achaea bleef in verwarring achter.