Lody van de Kamp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lody van de Kamp
Lody van de Kamp in de synagoge van Enschede op 4 mei 2008
Algemene informatie
Volledige naam Lody Benno van de Kamp
Geboren Enschede, 29 september 1948
Functie Rabbijn en schrijver
Partij CDA (1995-2017)
Politieke functies
1998-2010 Lid deelgemeenteraad van Zuideramstel (deels fractievzt.)
2010-2014 Lid deelgemeenteraad van Amsterdam-Zuid
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Lody Benno van de Kamp (Enschede, 29 september 1948)[1] is een Nederlandse orthodox-joodse rabbijn, schrijver en zakenman. Tot oktober 2017 was hij daarnaast ook actief als (lokaal) politicus voor het CDA[2].

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Afkomstig uit een Joods gezin waarvan de vader twee jaar doorbracht in het concentratiekamp Auschwitz en de moeder als onderduikster de oorlog overleefde, volgde Van de Kamp een rabbinale opleiding aan de Talmoedhogescholen in Montreux en Londen, waarbij hij ook bevoegd werd om als ritueel slachter (sjocheet) op te treden. Van 1973 tot 1978 verrichtte hij dergelijke slachtingen (sjechita geheten) in Amsterdam. Na in 1978 in Londen zijn studie tot een goede einde te hebben gebracht, was hij er enige tijd als rabbijn werkzaam, alvorens hij in 1981 als rabbijn voor het NIG in Den Haag werd gestationeerd. In 1987 verruilde hij deze standplaats voor die van Amsterdam, gevolgd door die van Rotterdam, waar hij van 1994 tot 1996 functioneerde.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 1996 is Van de Kamp niet meer als rabbijn werkzaam maar houdt hij zich met andere zaken bezig. In 1995 lid geworden van het CDA, kwam hij in 1998 voor deze politieke partij in de deelgemeenteraad van het Amsterdamse stadsdeel Zuideramstel terecht, een tijdlang als fractievoorzitter en vanwege de teleurstellende uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 sindsdien tot 2014 als duoraadslid in het nieuwe stadsdeel Amsterdam-Zuid. Eveneens werd hij adviseur van het CDA in Amsterdam. Zijn keuze voor deze confessionele partij was ingegeven door de Bijbelse grondslag van het CDA, waardoor deze door het Woord van God als uitgangspunt te nemen zich op de juiste weg zou bevinden. In oktober 2017 beëindigde Van de Kamp zijn lidmaatschap van het CDA[2].

Andere werkzaamheden[bewerken | brontekst bewerken]

Van de Kamp is eveneens op andere terreinen actief. Zo was hij tot aan zijn pensionering verbonden aan de religieus-joodse school het Cheider te Amsterdam, en zit hij in het curatorium van het Joods Studiecentrum te Leiden.[3] In 1996 werd hij ook directeur van de reisorganisatie Jehoeda Services. Verder heeft hij een aantal romans geschreven, waarin de Holocaust centraal staat. Hij heeft een maandelijkse column in het Nederlands Dagblad en publiceert hij in diverse media (Reformatorisch Dagblad en Friesch Dagblad) over politieke, maatschappelijke en godsdienstige kwesties. Wat betreft laatstgenoemde, vooral over jodendom en christendom, al is hij geen voorstander van de joods-christelijke dialoog wat niet wegneemt dat hij regelmatig in door verschillende kerken georganiseerde bijeenkomsten optreedt. Hij maakt ook deel uit van Theologisch Elftal van het Dagblad Trouw waarin hij een mening geeft over de diverse kwesties die de redactie aanreikt. Van de Kamp heeft zich kritisch uitgelaten over het beeld van Erasmus als een van de grondleggers van de moderne, verlichte samenleving. Hij wees erop dat Erasmus ondanks zijn hervormende ideeën een grote afkeer van Joden tentoonspreidde.[4]

Zionisme/Israël[bewerken | brontekst bewerken]

In zijn column "Zionisme" in het Nederlands Dagblad[5] toonde Van de Kamp zich teleurgesteld/kritisch over zowel het moderne zionisme als de staat Israël. Aanleiding was de Jeruzalem-mars in 2021 waarbij religieuze zionisten getooid met Israëlische vlaggen "Dood aan de Arabieren" riepen. Vlakbij de Klaagmuur. Voor hem een ontheiliging van de Naam van God. Als orthodoxe Jood ziet hij de Eeuwige, het heilige Land en het Joodse volk als bij elkaar horend. De moderne zionisten hebben het echter "ingewikkeld" gemaakt "door hun goddeloos plan om de Joden, los van een Messiaans plan, naar een op te richten Israël terug te brengen". Later zijn ook "religieuze zionisten" hieraan mee gaan doen. "Israël is niet de staat geworden die nog een relatie lijkt te willen hebben met de boodschap van de profeten." Er bestaat geen jodendom zonder God. Er bestaat geen zionisme zonder het woord van de Thora . Er bestaat geen Israël ontkoppeld van een Messias en van het Bijbelse verlangen naar zijn komst.

Werk[bewerken | brontekst bewerken]