Loek Bos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
De lantaarnaansteker, 2008
Standbeeld van de componist en dirigent Cornelis Dopper in Stadskanaal (2010)

Loek Bos (Den Haag, 4 november 1946) is een Nederlandse tekenaar, kunstschilder en beeldhouwer.

Biografie[bewerken]

De vader van Loek Bos onderhoudt het in 1920 opgerichte Museum van reproducties van beeldhouwkunst in de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Zo komt hij al vroeg met klassieke kunst in aanraking. Na zijn lagere school gaat Loek voor een priesteropleiding naar het seminarie, maar zijn leven krijgt een andere draai en hij gaat eerst in winkels werken.

Als hij zelf op de Academie zit leert Loek Bos vooral veel van schilder en emailleur Go de Kroon, maar ook van Bram Roth en Ber Mengels. In 1976 behaalt hij de onderwijsakten MO-A en MO-B en gaat les geven op het Rijnlands Lyceum Sassenheim. Hij houdt zijn eerste solotentoonstelling in Den Haag en zijn eerste groepstentoonstelling in Delft, samen met Ineke van der Burg, Theo Jansen, Jan Nikkels, Aris Roskam, Chris van Tol en Maarten van Welbergen. In 1977 wordt hij werkend lid van de Haagsche Kunstkring.

In 1990 geeft hij zijn leraarsbaan op en wordt zelfstandig kunstenaar. Hij heeft veel werk in Den Haag en Voorschoten, maar heeft ook het beeld gemaakt van Toon Hermans in Sittard, levensgroot, met een microfoon in de hand. Van 1990 tot 2000 leidt hij een arbeidsproject in de gevangenis van Scheveningen, waarbij de gedetineerden leren speelgoed te maken.

In 1998 wordt Bos lid van Pulchri Studio, in 2003 wordt hij daar voorzitter en in 2003 en 2006 houdt hij daar een tentoonstelling.

Portretten[bewerken]

Enkele van zijn beelden zijn:

Externe link[bewerken]