Loetbos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Loetbos
Natuurgebied
Loetbos (Zuid-Holland)
Loetbos
Situering
Land Nederland
Locatie Krimpen aan den IJssel
Coördinaten 51° 56′ NB, 4° 42′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Berkenwoude
Informatie
Oppervlakte 1,85 km²
Opgericht 1980
Bezoekers 137.000[1] (in 2017)
Beheer Staatsbosbeheer
Foto's
Welkomstbord 2021

Het Loetbos is een vanaf de jaren 1980 aangelegd recreatie- en natuurbos in de gemeente Krimpen aan den IJssel in Zuid Holland. Het ligt over een lengte van zeven kilometer tussen de provinciale weg 210 van Krimpen aan den IJssel naar Schoonhoven en het veenriviertje de Loet. Het ongeveer 185 hectare[2] grote bos is eigendom van Groenalliantie Midden-Holland en wordt beheerd door Staatsbosbeheer.

Natuurbeheer[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebied is door de jaren heen gebruikt als proeftuin voor natuurbeheer. De oude verkaveling werd in stand gehouden. De beplanting bestaat uit inheemse boomsoorten die zich thuis voelen in het laagveengebied. Er staan onder andere verschillende wilgensoorten, elzen en populieren. Er zijn moerasjes en poeltjes aangelegd, er wordt bosbegrazing toegepast en weilandjes zijn van hun vermeste toplaag ontdaan. Helofytenfilters zorgen op natuurlijke wijze voor verbetering van de waterkwaliteit. Een deel van het Loetbos is aangewezen als rustgebied.

Terwijl de flora van vochtige gebieden in de omliggende landbouwgebieden door het intensieve gebruik grotendeels is verdwenen gedijen hier rietorchis, zonnedauw, zuring en koekoeksbloem, moerasspirea, hop, gele lis en valeriaan. Ook vogelsoorten als zwartkop, tuinfluiter, grote bonte specht en allerlei watervogels voelen zich er thuis. De blauwe reiger heeft hier twee broedkolonies. Sinds 2019 heeft de bever hier een burcht.

Recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

In het Loetbos staan picknicktafels en er is een café-restaurant. Als onderdeel van het programma Kwaliteitsimpuls Groenalliantie Midden-Holland is het gebied in 2018 opgeknapt om de recreatieve waarde te vergroten. Er is een speelroute aangelegd en achter de Hendrikshoeve staat sinds 2019 het kunstwerk De Mol. Het kunstwerk is 2.70 m hoog en 3.00 m lang en weegt 800 kg.

Het bos trekt wandelaars, fietsers en skaters. Jaarlijks zijn dat circa 140.000 unieke bezoekers, waarvan tachtig procent uit de regio komt.[2] Er zijn korte wandelingen uitgezet van twee en drie kilometer. Daarnaast starten de dagwandelingen Perkouwseroute (23 kilometer) en de Schoonhovenseroute (28 kilometer) er en wordt het Loetbos aangedaan door het Grote Rivierenpad.

Langs de Loet tegenover de Hendrikshoeve is een Toeristisch Overstappunt (TOP). Bij dit punt ligt een steiger waar men een kano of een kajak kan huren. Deze TOP is tevens het begin- en eindpunt van een aantrekkelijke kanoroute via de Loet door de Krimpenerwaard. Deze route is 15 kilometer lang en heeft geen overstapplaatsen.[3]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]


Zie de categorie Loetbos van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.