Loge (theater)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Loges in Teatro La Fenice in Venetië
De loge, schilderij van Renoir (1874)

Een loge is een aparte ruimte voor een kleine groep toeschouwers in het auditorium van een theater, concertzaal, operagebouw, bioscoop, circus, stadion of kerkgebouw.

Loges hebben een eigen ingang en zijn afgescheiden van andere loges en de rest van de zaal, zodat het bijna privékamertjes zijn. Ze zijn hoger geplaatst dan de normale zitplaatsen, vaak op een balkon.

Vanaf de centrale loge op het eerste balkon van een theater heeft men een goed zicht op het toneel; deze plaatsen behoren dan ook meestal tot de duurste van een theater. Hier zaten vanouds dan ook voorname en rijke personen, die soms een loge permanent gehuurd hadden.

Koninklijke loges zijn gereserveerd voor de vorst en zijn familie. Deze hebben vaak een aparte, achter de loge gelegen foyer of ontvangstruimte.

In een sportstadion zijn ook loges. Ze worden meestal skybox genoemd.

Vanouds wordt een loge permanent verhuurd. De huurder kan op elk moment zijn loge betreden en er gasten uitnodigen.

Oneigenlijke loge[bewerken | brontekst bewerken]

In theaters zonder loges wordt de term "loge" ook wel gebruikt voor de voorste zitplaatsen op het eerste balkon, direct voor het toneel. Deze worden afgescheiden van de daarachter gelegen zitplaatsen door een balustrade of gangpad. Deze loges zijn geen afgesloten kamertjes en ze worden - net als de andere zitplaatsen - per voorstelling verhuurd.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Theater boxes (loges) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.