Loge (theater)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De loge, schilderij van Renoir (1874)

Een loge is een aparte ruimte voor een kleine groep toeschouwers in het auditorium van een theater, concertzaal, operagebouw, bioscoop, circus, stadion of kerkgebouw.

Loges hebben een eigen ingang en zijn afgescheiden van andere loges en de rest van de zaal, zodat het bijna privékamertjes zijn. Ze zijn hoger geplaatst dan de normale zitplaatsen, vaak op een balkon. Meestal worden alle zitplaatsen ingenomen door een enkele groep mensen.

Vanaf de centrale loge op het eerste balkon van een theater heeft men een goed zicht op het toneel; deze plaatsen behoren dan ook meestal tot de duurste van een theater. Hier zaten vanouds dan ook voorname en rijke personen, die soms een loge permanent gehuurd hadden.

Koninklijke loges zijn gereserveerd voor de vorst en zijn of haar gevolg. Deze hebben vaak een aparte, achter de loge gelegen foyer of ontvangstruimte.

In theaters zonder loges wordt de term "loge" ook wel gebruikt voor de voorste zitplaatsen op het eerste balkon, direct voor het toneel. Deze worden afgescheiden van de daarachtergelegen zitplaatsen door een balustrade en/of gangpad.

De Amerikaanse president Abraham Lincoln werd in 1865 doodgeschoten in de presidentiële loge van Ford's Theatre in Washington D.C.

Zie ook[bewerken]