Naar inhoud springen

Loge La Vertu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
La Vertu
Algemeen nut beogende instelling
Het gebouw van de loge
Obediëntie Grootoosten der Nederlanden
Logenummer 7
Kleur(en)  (zeegroen (celadon))
Geschiedenis
Constitutie 1757
Structuur
Zetel Vlag van Nederland Leiden
Motto 'Sans autre guide'
(Zonder een andere gids)
Ledenaantal 65
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij
Commons heeft mediabestanden in de categorie Steenschuur 4, Leiden.
La Vertu
Stempel Loge La Vertu

La Vertu is de oudste vrijmetselaarsloge van Leiden, opgericht in 1757. Als nummer 7 is de loge een van de oudste van Nederland.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

La Vertu is opgericht in 1757. Vanaf de oprichting waren zeer verschillende mensen lid. Dat is tot op de dag van vandaag zo. Het logegebouw is in de Tweede Wereldoorlog van binnen vrijwel geheel verwoest door de bezetter. De loge heeft zich tot diep in de twintigste eeuw ingezet voor het algemeen nut, bijvoorbeeld met een bank die minikredieten verstrekte.

Lidmaatschap[bewerken | brontekst bewerken]

Voor het lidmaatschap van de Loge is de toelating als lid van de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden vereist, omdat het lidmaatschap van de Loge samenvalt met het lidmaatschap van de Orde van Vrijmetselaren. Men wordt daadwerkelijk lid van de Loge door een inwijding of door overschrijving van een andere Loge. Als iemand lid wil worden moet hij de beginselverklaring van de Orde van harte kunnen onderschrijven.

Enkele keren per jaar organiseert de loge een open avond voor belangstellenden. Er zijn geen beperkingen voor lidmaatschap. Wel zijn de Leidse loges gescheiden. In Leiden zijn er twee voor mannen en een gemengde voor mannen en vrouwen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]