Loge Willem Fredrik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Willem Fredrik
Algemeen nut beogende instelling
Zegel van loge Willem Fredrik
Zegel van loge Willem Fredrik
Obediëntie Grootoosten der Nederlanden
Logenummer 36
Kleur(en)         
Geschiedenis
Constitutie 12 juni 1814
Ontstaan uit Loge Saint Napoléon
Structuur
Zetel Vlag van Nederland Amsterdam
Motto 'Lux In Tenebris'
Ledenaantal ca. 30
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Mens & maatschappij

Willem Fredrik is een vrijmetselaarsloge in Amsterdam die is opgericht in 1814 en deel uitmaakt van de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden. Loge Willem Fredrik is de directe voortzetting van de Franse loge Saint Napoleon, die in 1810 in Amsterdam is opgericht. De loge is in 1813 met instemming van koning Willem I naar hem vernoemd. De leden van Loge Willem Fredrik komen op tweewekelijkse basis samen voor een rituele bijeenkomst of een lezing en wel op de maandag in de tweede week en op de vrijdag in de vierde week van de maand. Drie maal per jaar organiseert de loge openbare lezingen, die toegankelijk zijn voor niet-leden.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van loge Willem Fredrik begint in 1810 wanneer het koninkrijk Holland wordt ingelijfd bij het Franse keizerrijk. In dat jaar vestigt een groot aantal Franse ambtenaren en militairen zich in Amsterdam. Onder hen zijn veel vrijmetselaren en al snel na de inlijving kent Amsterdam vier actieve Franse loges, waaronder de Loge Saint Napoléon. Deze loge wordt op 15 oktober 1810 opgericht, met maarschalk Nicolas Charles Oudinot als erevoorzitter.

Zegel van loge Saint Napoleon die in 1813 is hernoemd naar loge Willem Fredrik

Wanneer het Napoleontische bewind in Nederland in 1813 ten val komt, hebben de Franse loges in Amsterdam geen bestaansrecht meer. De Franse officieren keren terug naar Frankrijk en achtergebleven Amsterdamse leden van Loge Saint Napoléon richten met instemming van Koning Willem I in 1814 een nieuwe loge in zijn naam op onder de Orde van Vrijmetselaren onder het Grootoosten der Nederlanden, te weten Loge Willem Fredrik. Op deze manier verzekert de Koning zich van de steun van een Amsterdamse loge, die veel bestuurders telt onder zijn leden.

Monogram van Loge Willem Fredrik

Huisvesting[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds een lid van Willem Fredrik het gebouw in 1904 aankocht, is Loge Willem Fredrik altijd gehuisvest geweest in het logegebouw aan de Vondelstraat 39-41 te Amsterdam. Toen het logegebouw aan de Vondelstraat in 2012 voor een grote renovatie tijdelijk werd gesloten, is Loge Willem Fredrik bijeengekomen in de Burcht van Berlage. Sinds september 2013 komt de loge weer bijeen in het logegebouw aan de Vondelstraat 39.

Het logegebouw gelegen op Vondelstraat 39 in Amsterdam

Vooraanstaande (ere)leden[bewerken | brontekst bewerken]

Op alfabetische volgorde zijn hieronder enkele vooraanstaande (ere)leden van Loge Willem Fredrik opgesomd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]