Inloggen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Login)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Inloggen (Engels: to log in, zelfstandig naamwoord: login) is de term die gebruikt wordt voor het proces van aanmelding van een individu bij een informatiesysteem of computer. Het afmelden bij het informatiesysteem noemt men uitloggen.

Proces[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het aanmelden gebruikt iemand inloggegevens, vaak een gebruikersnaam en wachtwoord. De gebruikersnaam wordt na het aanmeldingsproces (meestal indirect) gebruikt om te bepalen wat het individu mag doen (autorisatie) en om te registreren welke handelingen door de individu worden uitgevoerd (logging).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Inloggen werd noodzakelijk bij de introductie van multi-user-besturingssystemen, waarbij elk proces actief was (is) binnen de context van een specifieke gebruiker. Door elke gebruiker te laten werken binnen zijn eigen 'context', werd het mogelijk om privileges binnen het computersysteem toe te kennen (of eigenlijk: te onthouden) aan gebruikers, waardoor een onderscheid kon worden gemaakt tussen een 'gewone' en een 'supergebruiker' (superuser).

Taal[bewerken | brontekst bewerken]

  • In het Nederlands is inloggen synoniem met aanloggen en aanmelden.
  • In het Engels is logon een synoniem voor login. Ook is er een werkwoordsvorm, to log on. Andere veel gebruikte termen zijn sign on, signon en sign in. Eigenlijk is logon zelf een samengestelde term voor logging on.

Ontwikkelingen[bewerken | brontekst bewerken]

Biometrie[bewerken | brontekst bewerken]

Voorbeeld van een vingerafdruk

Door het grootschalige gebruik van computersystemen, met name sinds de doorbraak van het internet, is er een enorme wildgroei ontstaan in het aantal gebruikersnamen en wachtwoorden die mensen moeten onthouden. Daarbij komt dat de traditionele gebruikersnaam en het wachtwoord een aantal intrinsieke zwakheden heeft, zoals zwakke beveiliging en een lage gebruikersvriendelijkheid. Hierdoor is een momenteel een ontwikkeling gaande in de richting van 'biometrische' identificatie, waarbij de identificatie plaatsvindt door het bepalen van unieke en onverwisselbare lichaamskenmerken. Een klassiek voorbeeld van biometrische identificatie is de aloude vingerafdruk, maar ook de irisscan is anno 2008 al behoorlijk ingeburgerd.

Er kan ook gebruik worden gemaakt van gezichtsherkenning. Op de markt zijn reeds een aantal softwareprogramma's die het mogelijk maken om via een webcam met het gezicht in te loggen.

Single Sign-on[bewerken | brontekst bewerken]

De term Sign-on wordt gebruikt in de vormen Single Sign-on en Reduced Sign-on. deze begrippen zijn doelen in het streven naar het verbeteren van het gebruikersgemak door zo veel mogelijk inlogmomenten te laten vervallen: de authenticatie in het ene proces of computersysteem kan ook in een ander proces of systeem worden gebruikt. Bij Single Sign-on hoeft een gebruiker zich nog maar één keer aan te melden, bij Reduced Sign-on wordt de inlog gedeeld door verschillende (maar niet door alle) systemen of processen. Reduced Sign-on is een reactie op de stelling dat Single Sign-on in de praktijk niet voor kan komen. Deze stelling is met het streven naar Reduced Sign-on echter niet bewezen, evenmin als de bewering dat Single Sign-on wel mogelijk is.

Federation[bewerken | brontekst bewerken]

Een moderne variant van Single of Reduced Sign-on is Federation.

ESSO[bewerken | brontekst bewerken]

Een luxevorm van SSO is ESSO: Enterprise Single Sign-on. Dat is het beperken van de inlogmomenten in de door fusies en overnames steeds groter wordende organisaties, mede gericht op het beter in staat zijn om te voldoen aan de eisen vanuit wet- en regelgeving (compliance). Daarbij vindt de inlog steeds vaker plaats door gebruik te maken van smartcards, tokens, biometrie en PKI.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]