Lois Maxwell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lois Maxwell
Lois Maxwell in 1947
Algemene informatie
Volledige naam Lois Maxwell-Marriott
Geboortenaam Lois Ruth Hooker
Geboren 14 februari 1927
Geboorteplaats Kitchener
Overleden 29 september 2007
Overlijdensplaats Fremantle
Land Vlag van Canada 1921-1957 Canada
Werk
Jaren actief 1946–2001
(en) IMDb-profiel
(mul) TMDb-profiel
(en) AllMovie-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Lois Hooker (Kitchener, Ontario, Canada, 14 februari 1927Fremantle, Australië, 29 september 2007) was een actrice die als Lois Maxwell vooral bekend werd als Miss Moneypenny, de rol die ze in veertien James Bondfilms speelde. Ze is daarmee, ná acteur Desmond Llewelyn ('Q'), de speler die de meeste Bondfilms op haar naam heeft staan en de enige actrice die tot en met 1985 onafgebroken in alle officiële Bondfilms heeft gespeeld.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Maxwell heeft samengewerkt met drie verschillende James Bondacteurs: Sean Connery, George Lazenby en Roger Moore. Toen na Roger Moore de bijna twintig jaar jongere acteur Timothy Dalton de rol van 007 overnam, werd ook de rol van Maxwell door een ander overgenomen. Ze was overigens zeer goed bevriend met Roger Moore.

Naast haar optredens in de Bondfilms gaf ze stem aan Atlanta, de dochter van Commander Shore uit de Supermarionation poppenfilm Stingray (de voorloper van de in Nederland meer bekende Thunderbirds).

Verder speelde Maxwell vele gastrollen, waaronder in The Saint, The Persuaders (NL: 'De versierders'), Alfred Hitchcock Presents en Department S.

Van 1957 tot zijn dood in 1973 was ze getrouwd met Peter Churchill Marriott; er werden 2 kinderen uit het huwelijk geboren.

Maxwell ging in 1989 met pensioen, maar keerde in de jaren 90 tweemaal terug in televisiefilms. Haar laatste rol speelde ze in 2001, in de film The Fourth Angel, met onder meer Jeremy Irons. Maxwell overleed op 30 september 2007 op 80-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Fremantle in het westen van Australië.[1]

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]