Lokeren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lokeren
Stad in België Vlag van België
Onroerenderfgoed 17920 Lokeren.jpg
Het voormalige postgebouw op de markt van Lokeren
Vlag van Lokeren Wapen van Lokeren
(Details) (Details)
Lokeren (België)
Lokeren
Geografie
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Arrondissement Sint-Niklaas
Oppervlakte
– Onbebouwd
– Woongebied
– Andere
68,25 km² (2019)
67,83%
15,45%
16,72%
Coördinaten 51° 6' NB, 3° 59' OL
Bevolking (bron: AD Statistiek)
Inwoners
– Mannen
– Vrouwen
– Bevolkingsdichtheid
42.044 (01/01/2020)
49,27%
50,73%
616,06 inw./km²
Leeftijdsopbouw
0-17 jaar
18-64 jaar
65 jaar en ouder
(01/01/2020)
21,32%
60,43%
18,25%
Buitenlanders 7,55% (01/01/2020)
Politiek en bestuur
Burgemeester Filip Anthuenis (Open Vld)
Bestuur Open Vld, CD&V
Zetels
Open Vld
CD&V
sp.a-Groen
N-VA
Vlaams Belang
35
13
8
7
4
3
Economie
Gemiddeld inkomen 18.804 euro/inw. (2017)
Werkloosheidsgraad 5,75% (jan. 2019)
Overige informatie
Postcode
9160
9160
9160
Deelgemeente
Lokeren
Daknam
Eksaarde
Zonenummer 09
NIS-code 46014
Politiezone Lokeren
Hulpverleningszone Oost
Website www.lokeren.be
Detailkaart
LokerenLocatie.pngKaart van Lokeren
ligging binnen het arrondissement Sint-Niklaas
in de provincie Oost-Vlaanderen
Foto's
De Sint-Laurentiuskerk
De Sint-Laurentiuskerk
Portaal  Portaalicoon   België

Lokeren is een stad in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en behoort tot het Waasland, ook wel Land van Waas genoemd, waarvan het de tweede belangrijkste stad is na Sint-Niklaas. De stad, gelegen aan de rivier de Durme, de Lede, en de autoweg E17, telt ruim 42.000 inwoners, die Lokeraars[1] of Rapenfretters[1] worden genoemd. Lokerse paardeworst is officieel erkend als streekproduct.

Toponymie[bewerken | brontekst bewerken]

Over de oorsprong van de naam Lokeren zijn al heel wat theorieën ontwikkeld, de ene al wat geloofwaardiger dan de andere.

Een groep auteurs ziet in de plaatsnaam het element luken wat (in)sluiten of toedoen betekent. Lokeren zou verwijzen naar een ingesloten plaats tussen de Durme en een bosgebied met wilde dieren.

Volgens een recenter, meer wetenschappelijk verantwoorde interpretatie zou Lokeren in oorsprong een waternaam zijn die later overging op de daar gestichte nederzetting. Lokeren zou dan afgeleid zijn van enerzijds het Indo-Europese grondwoord leuk dat helder of glanzend betekent en anderzijds het prehistorische hydronymische achtervoegsel arna wat water betekent. Probleem is dat er voor 'Leuk-arna', hoewel taalkundig aannemelijk, geen feitelijke, historische bevestiging te vinden is.[2]

Een andere theorie zou kunnen zijn dat de naam Lokeren (en dan ook Lochristi) misschien van Locri (Locris in het Grieks) in Italië komt. Lokeren is Locres of Locre in het Frans en werd misschien gesticht door Romeinse soldaten, inwoners van Locri Epizephyrii, een zuid-italiaanse nederzetting waarvan de stichters op hun beurt uit het Griekse Locrida kwamen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Onstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Lokeren op de Ferrariskaart van 1775
Fragment uit het manuscript van de Kroniek van Lokeren. Geschreven door Nicolaes de Smet, 18de eeuw.[3]

De vroegste archeologische bewijzen van bewoning op het huidige Lokerse grondgebied stammen reeds uit het neolithicum. Latere vondsten dateren uit de periode van het Romeinse keizerrijk. Zo werden restanten van een Romeinse weg langs de rivier de Durme teruggevonden. Restanten van potten en gereedschap worden ook bij constructiesites vaak teruggevonden in en rond Lokeren. De functie van Lokeren in de periode van het Romeinse Keizerrijk is niet precies gekend. De meest populaire theorie is dat Lokeren een klein handelscentrum was. Maar een andere theorie dat zich baseert op een toponymische verklaring van de naam: “Lokeren”, gaat er vanuit dat Lokeren (samen met Lochristi) een militaire nederzetting was. De eerste vermelding van de stad Lokeren vindt pas plaats in 1114 [bron?]. In tegenstelling tot oudere nederzettingen werd het nieuwe dorp Lokeren gebouwd in een bocht op de rechterzijde van de Durme. In het midden van de 12e eeuw was het een onafhankelijke gemeenschap met landbouw en vlasnijverheid als haar twee economische hoofdactiviteiten. De textielnijverheid bleef belangrijk ver tot in de 20ste eeuw.

In 1555 gaf Keizer Karel V Lokeren het recht om een markt te organiseren. Dit marktoctrooi is een scharniermoment in de ontstaansgeschiedenis van Lokeren. Wat men weet van dit moment uit de Lokerse geschiedenis is dat het toenmalige marktplein bestond uit een driehoek die zich uitstrekte van de huidige Schoolstraat tot aan de kerk en een smalle strook van de Schoolstraat tot richting het huidige stadhuis. De toenmalige markt was dus niet rechtstreeks verbonden met de Durme die omgeven werd door meersen langs beide oevers. In die tijd was het een van de belangrijkste landbouwmarkten uit de omgeving met een bloeiende vlashandel. Dit wekte wrevel op bij verscheidene naburige steden. In 1584 zouden garnizoenen uit Gent en Dendermonde mede om die redenen het toenmalige dorpscentrum bestaande uit voornamelijk houten huizen en een kerk hebben platgebrand.[4] Dit heeft de groei van Lokeren ernstig vertraagd. Als deze gebeurtenissen niet zouden zijn gebeurd, zou het hedendaagse Lokeren waarschijnlijk een grotere stad zijn.

16e eeuw tot 19e eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

De Durme was bevaarbaar en vormde een belangrijke transportroute voor Lokeren

In de 16e en 17e eeuw lag het Land van Waas in de vuurlinie tussen het protestantse Nederlanden en het Katholieke Spaanse Rijk. In de loop van de 17e eeuw trachtte het stadsbestuur percelen aanpalend aan de Lokerse markt, te verkrijgen van hun eigenaars. Zo werd de markt uiteindelijk verbonden met de Durme en kreeg het omstreeks 1651 haar min of meer huidige contouren. In 1789 werd het centrum van de stad nogmaals geteisterd door een grote brand. Na de Franse annexatie werd het gebied deel van het Scheldedepartement, Lokeren behoorde tot het arrondissement Dendermonde en tot het kanton Lokeren. In 1804 kende Napoleon Bonaparte Lokeren stadsrechten toe, Lokeren werd dus een stad. Op 9 augustus 1847 opende Lokeren haar eerste treinstation op de spoorlijn 59 ten noorden van het centrum. Dit was een combinatie van een goederstation en een treinstation. In de 19e eeuw was Lokeren in industriële bloei. Lokeren was heel populair op vlak van Hoeden productie.

De Tweede Wereldoorlog[bewerken | brontekst bewerken]

Hechteniskamp Lokeren, 1944

Tijdens de Duitse bezetting gedurende de Tweede Wereldoorlog werd er een Durchgangslager (doorgangskamp) ingericht tussen de Bleekmeerstraat en de Oude Bruglaan met als (voornaamste) doel Engelse krijgsgevangenen samen te brengen in afwachting van hun transport (deportatie). Na de bevrijding (tijdens de repressie) werd dit kamp ingericht als interneringscentrum voor collaborateurs. Het Interneringscentrum Lokeren was een van de grootste in haar soort en er verbleven in de periode september 1944 tot november 1947 tussen de 15.000 en 22.000 gedetineerden.

1945 tot 21e eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

Luchtfoto van Lokeren, na de invasie van Nazi-Duitsland

Lokeren kende in de naoorlogse periode een snelle en stabiele heropbouw van de stad. Gebombardeerde huizen werden gerenoveerd of heropgebouwd, en het zwaar beschadigde station werd gesloopt en heropgebouwd. Daarna volgende een grote expansie van de Lokerse stadskern, zowel op residentieel als industrieel vlak.

Expansie op industrieel vlak[bewerken | brontekst bewerken]

Fabrieken in het centrum bleven draaien tot de jaren 1980. Toen werd er besloten dat alle industriële activiteiten beter buiten de stadskern plaatsvonden. Grote fabrieken zoals aan de Nijverheidstraat, Oude Durme, Veldstraat/Hoedhaar, etc. werden één per één stilgelegd. Nieuwe industriegebieden aan Den Oever, Rozen, Everslaer en het goederenstation Lokeren-Oost werden gebouwd en zouden de oude vervangen. In 2018 werd bekend gemaakt dat het industriepark van Everslaer ging uitbreiden. De chocolatier Callebaut kocht een groot stuk grond waar later het grootste chocolademagazijn van Europa zal komen.

De Durme aan de Grote Kaai

Expansie op residentieel vlak[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen 1960 en 1980 ging Lokeren op residentieel vlak meer ten noorden van het centrum uitbreiden. Er werden wijken tussen de spoorlijnen 59 & 77A en de N70 aangelegd. Later werd er nog verder uitgebreid aan en rond de N70 en de Oude Heerweg. Nadat de ring of N47 werd aangelegd rond Lokeren werd er meer ten zuiden van het centrum uitgebreid. De gehuchten Spoele en Bokslaar werden hierdoor wijken. In het heden strekken deze wijken nu helemaal uit tot aan de E17, tussen de N47, spoorlijn 57 en het industrieterrein van Everslaer. Ten westen van het centrum werd er ook uitgebreid, maar in mindere mate.

Sinds de fusie van 1 januari 1977 maken de deelgemeenten Eksaarde en Daknam deel uit van de stad Lokeren, en sinds 2015 wordt een fusie tussen Lokeren en Moerbeke als een optie gezien.

Het stadhuis van Lokeren

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Lokeren grenst aan 7 gemeentes (Moerbeke, Waasmunster, Zele, Berlare, Laarne, Lochristi, Wachtebeke) , en 1 stad (Sint-Niklaas).

De Oost en West grenzen van Lokeren zijn vooral rechte lijnen die al sinds de Middeleeuwen meegaan. De Noord grens wordt vooral bepaald door de rivier de Zuidlede in het Noordwesten en door het kanaal de Moervaart in het Noordoosten. De meest recente grens is de Zuid grens van Lokeren die oorspronkelijk aan de Lokerenbeek lag, maar werd verlegd in de jaren '60 of '70 door de aanleg van de E17 die dichtbij de Lokerenbeek werd aangelegd.

Kaart

LokerenMap.svg
Het voormalig postgebouw (wordt sinds najaar 2019 gerestaureerd), en het centrum van Lokeren met de Sint-Laurentius kerk in de achtergrond
Een luchtfoto van het centrum van Lokeren (2009)

a = Sint-Niklaas

b = Waasmunster

c = Zele

d = Berlare

e = Laarne

f, g, h = Lochristi

i = Wachtebeke

j = Moerbeke

Aangrenzende gemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

   Aangrenzende gemeenten   
 Wachtebeke       Moerbeke       Moerbeke, Sint-Niklaas 
      Brosen windrose nl.svg      
 Lochristi   Sint-Niklaas 
           
 Berlare, Laarne       Zele       Waasmunster 

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Alle historische gegevens hebben betrekking op de huidige gemeente, inclusief deelgemeenten, zoals ontstaan na de fusie van 1 januari 1977.

Bronnen:NIS, Opm:1806 tot en met 1981=volkstellingen; 1990 en later= inwonertal op 1 januari[bewerken | brontekst bewerken]

 • Bron: Jouw gemeente in cijfers, A. Demogafie (Document Vlaamse Overheid)

Deelgemeenten en Kernen[bewerken | brontekst bewerken]

De Oude Gotische Onze-Lieve-Vrouwkerk van Daknam.

De Stad Lokeren telt 3 deelgemeenten:

Deelgemeenten[bewerken | brontekst bewerken]

Lokeren[bewerken | brontekst bewerken]

De Stad Lokeren fusioneerde in 1977 met Eksaarde en Daknam. Omdat Lokeren een groter oppervlakte en meer inwoners had. Kreeg deze nieuwe fusiegemeente die naam Lokeren.

Daknam[bewerken | brontekst bewerken]

Daknam is de kleinste deelgemeente van Lokeren, en grenst alleen maar aan Eksaarde en Lokeren.

Maar het dorpje speelt wel een belangrijke rol in de Stad Lokeren. Het kleine historisch centrum en de lange wandel-en fietspaden zijn belangrijke toeristische trekpleisters.

De Heilig Hart kerk in Heiende

Eksaarde[bewerken | brontekst bewerken]

Eksaarde is de 2de grootste deelgemeente van Lokeren.

Het centrum van Eksaarde ligt +/- 6km van het Lokers centrum, waardoor de Eksaardenaars zich liever zien als iemand uit Eksaarde dan een Lokeraar. Vroeger had Eksaarde ook een Station op de spoorlijn 77a maar deze werd gesloten in 1971.

Kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Lokeren heeft ook een aantal kernen. Sommige kernen zijn door de expansie van Lokeren deel geworden van de stadskern. Dit zijn: Heirbrug, Bokslaar, Rozen, Puttenen, Kop en Bergendries.

Andere voorbeelden van kernen in Lokeren zijn: Het Lammeken, Staakte, Oudenbos en Doorselaar.

Gehuchten[bewerken | brontekst bewerken]

Lokeren heeft ook gehuchten, dit zijn plaatsen langs een veelgebruikte weg waar vroeger mensen aan kwamen wonen. Door lintbebouwing vallen deze gehuchten niet echt meer op, maar op kaarten worden ze nog altijd aangeduid met hun plaatsnaam.

Voorbeelden hiervan zijn: Naastveld, Everslaar, Heiende, Hillare, Keerken, etc.

Politiek[bewerken | brontekst bewerken]

Structuur[bewerken | brontekst bewerken]

De stad Lokeren wordt bestuurd door het schepencollege en burgemeester Filip Anthuenis (Open Vld), dit is de uitvoerende macht op lokaal niveau. Bestuurlijk valt de gemeente onder het Bestuurlijk arrondissement Sint-Niklaas van de provincie Oost-Vlaanderen.

De wetgevende macht op lokaal niveau is de gemeenteraad met gemeenteraadsvoorzitter Filip Anthuenis (Open Vld).[5] De gemeente valt onder het kieskanton Lokeren bij verkiezingen voor de verschillende niveaus. Voor de verkiezing van de provincieraad is de gemeente ingedeeld in het provinciedistrict Sint-Niklaas in het kiesarrondissement Dendermonde-Sint-Niklaas. Bij de verkiezingen voor de kamer van volksvertegenwoordigers en het Vlaams Parlement in de kieskring Oost-Vlaanderen. Voor de verkiezingen van de Senaat (tot 2012) en het Europees Parlement behoort de gemeente tot het Nederlands kiescollege.

Lokeren Supranationaal Nationaal Gemeenschap Gewest Provincie Arrondissement Provinciedistrict Kanton Gemeente
Administratief Niveau Vlag van Europa Europese Unie Vlag van België België Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen Sint-Niklaas Lokeren
Bestuur Europese Commissie Belgische regering Vlaamse regering Deputatie Gemeentebestuur
Raad Europees Parlement Kamer van
volksvertegenwoordigers
Vlaams Parlement Provincieraad Gemeenteraad
Kiesomschrijving Nederlands Kiescollege Kieskring Oost-Vlaanderen Dendermonde-Sint-Niklaas Sint-Niklaas Lokeren Lokeren
Verkiezing Europese Federale Vlaamse Provincieraads- Gemeenteraads-

College van burgemeester en schepenen[bewerken | brontekst bewerken]

Samenstelling gemeenteraad 2019-2024
7
13
8
4
3
13 
De 35 zetels zijn als volgt verdeeld:
Functie en bevoegdheden ! Naam Partij
Burgemeester
Veiligheidsdiensten, personeel, stafdiensten, voorzitter AZL, voorzitter gemeenteraad
Filip Anthuenis Open Vld
Eerste schepen
Omgeving, stadsvernieuwing, wonen, natuur en dierenwelzijn
Filip Liebaut CD&V
Schepen
Bevolking, burgerlijke stand, evenementen, horeca, markten, middenstand
Claudine De Waele Open Vld
Schepen
Infrastructuur, gebouwen, wegen en rioleringen, mobiliteit, groen
Sabine Van Rysselberghe Open Vld
Schepen
Welzijn, inburgering en integratie, onderwijs en landbouw
Nina Van der Sypt CD&V
Schepen
Sport, jeugd en kinderopvang
Marjoleine De Ridder CD&V
Schepen
Cultuur, toerisme en mondiaal beleid
Marina Van Hoorick Open Vld
Schepen
Financiën, ict, industriële ontwikkeling en voorzitter Zorgbedrijf Sakura
Stefan Walgraeve Open Vld

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

(Voormalige) Burgemeesters[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdspanne Burgemeester
ca. 1815 Paul Norbert Tack
? - ? Pierre Bernard Verheyden
? - ? Charles Roels-Dammekens (LP)
1861 - 1872 Adolf Van Landeghem (LP)
1872 - 1874 Karel Thuysbaert
ca. 1876 Charles-Ferdinand Van Goethem[6]
1879 - 1890 Charles Beuckel (LP)
1891 - 1908 Prosper Thuysbaert sr. (Kath. Partij)
1908 - 1914 Auguste Raemdonck van Megrode (Katholieke Unie)
1914 - 1918 Louis Herbert (Katholieke Partij)
1918 - 1939 Auguste Raemdonck van Megrode (UCB)
Tijdspanne Burgemeester
1939 - 1940 Gaston Van der Poorten (UCB)
1941 Louis Van de Walle[7] (UCB)
1941 - 1944 Stan De Bruyn (VNV, oorlogsburgemeester)
1944 Louis Van de Walle (UCB)
1945 - 1947 Albert Lamborelle (LP)
1947 - 1959 Prosper Thuysbaert jr. (CVP)
1960 - 1975 Robert De Noos (CVP)
1976 - 1994 Hilaire Liebaut (CVP)
1995 - 2000 Georges Anthuenis (VLD)
2001 - heden Filip Anthuenis (VLD / Open Vld)

Legislatuur 2001 - 2006[bewerken | brontekst bewerken]

De SP en VU&ID trokken samen met groene onafhankelijke kandidaten naar de kiezer onder de naam SAMEN.[8]

Legislatuur 2013 - 2018[bewerken | brontekst bewerken]

Burgemeester is Filip Anthuenis (Open Vld). Hij leidt een coalitie bestaande uit Open Vld en CD&V. Samen vormen ze de meerderheid met 20 op 33 zetels.

Legislatuur 2019 - 2024[bewerken | brontekst bewerken]

Burgemeester is Filip Anthuenis (Open Vld). Hij leidt een coalitie bestaande uit Open Vld en CD&V. Samen vormen ze de meerderheid met 21 op 35 zetels.

Resultaten gemeenteraadsverkiezingen sinds 1976[bewerken | brontekst bewerken]

Partij of kartel 10-10-1976[9] 10-10-1982 9-10-1988 9-10-1994 8-10-2000 8-10-2006[10] 14-10-2012[11] 14-10-2018
Stemmen / Zetels % 31 % 31 % 31 % 31 % 33 % 33 % 33 % 33
CVP1 / CD&V-N-VA2 / CD&V3 44,721 15 40,21 14 35,461 13 36,681 13 23,081 8 25,272 8 19,383 6 21,43 8
PVV1/VLD2/Open Vld3 23,321 7 30,511 10 33,441 12 37,302 13 44,032 16 37,932 14 37,023 14 34,73 13
SP1 / SAMEN2 / Groen!-sp.a-spirit3 / sp.a-Groen4 25,681 8 19,811 6 17,011 5 10,751 3 8,392 2 16,943 5 16,844 5 -
Vlaams Blok1 / Vlaams Belang2 - - 5,271 1 9,461 2 15,171 5 19,862 6 7,892 2 11,62 3
N-VA - - - - - - 18,29 6 12,3 4
Gem. Belang - - - - - - 0,58 0 -
Agalev1 / Groen-sp.a2 - - 4,14 0 5,22 0 7,82 2 - - 19,75 7
Vivant - - - - 1,51 0 - - -
PVDA - - - 0,59 0 - - - -
VU 6,28 1 7,31 1 4,05 0 - - - - -
KPB - - 0,61 0 - - - - -
VELO - 2,18 0 - - - - - -
Totaal stemmen 22327 23290 23997 24484 25477 27132 27680 28564
Opkomst % 95,85 94,69 94,68 95,71 93,76 94,2
Blanco en ongeldig % 3,43 5,05 3,91 3,34 3,83 3,6 4,4 4,3

De zetels van de gevormde coalitie staan vetjes afgedrukt. De grootste partij is in kleur.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van onroerend erfgoed in Lokeren voor het hoofdartikel over dit onderwerp.
 • De Sint-Laurentiuskerk
  Spletterenbrug met daarop een pad op de oude bedding van de spoorlijn 77A, tussen Moerbeke-Waas en Lokeren.
 • De Heirbrugmolen
 • De tentoonstellingen van eigentijdse sculpturen in het Park Ter Beuken
 • Het Huis Thuysbaert
 • Het neotraditionele postgebouw
 • Het 18e-eeuwse stadhuis in Vlaamse rococostijl
 • De Torenstraat
 • De Kerkstraat
 • De Durme, Zuidlede en Moervaart
 • Het Molsbroek
 • De lokaal bekende hazen aan de rechteroever van de Durme op de markt
 • Het 'Spoorwegpad', een fietspad dat zich de oude spoorwegbedding van de spoorlijn 77A bevindt dat langs elke deelgemeente van Lokeren gaat en dus ook Lokeren met de fiets verbindt.

Natuur[bewerken | brontekst bewerken]

Stadhuis van Lokeren

Molsbroek[bewerken | brontekst bewerken]

Wie aan de natuur te Lokeren denkt, denkt vaak onmiddellijk aan het Molsbroek. Het is niet alleen een, naar Vlaamse normen, vrij groot natuurreservaat, het heeft bovendien het voordeel dat een 4,5 km lange verharde wandeldijk door dit natuurgebied steeds vrij toegankelijk is. Tevens ligt Molsbroek vlak bij de stadskern en is het voor niet-Lokeraars vlot bereikbaar, zowel per auto als met het openbaar vervoer. Het ligt op enkele minuten lopen van Station Lokeren en via de aansluitende verharde Durmedijk langs de Buylaers bereikt men het Molsbroek na ongeveer 20 minuten wandelen. De totale oppervlakte van het Molsbroek is 80 ha. Het natuurgebied wordt beheerd door natuurvereniging vzw Durme.

Bospark en Verloren Bos[bewerken | brontekst bewerken]

Gezicht op de Durme met op de achtergrond het voormalig postkantoor

Het Bospark is een natuurpark dat zich op zo'n tien minuten van het stadscentrum van Lokeren bevindt. Het Bospark omvat een tennisveld, tweetal voetbalvelden, een skatepark, een calisthenics park, een finse looppiste, een speeltuin, een kleine tearoom in het bos en een wijklokaal met omkleedgelegeneheid aan de voetbalvelden. Door zijn speeltuin en verschillende dieren is het Bospark heel populair bij de kinderen. Het Verloren Bos bevindt zich eigenlijk naast het Bospark, alleen een weg, de Snepstraat, bevindt zich tussenbeide. Het VERLOREN BOS omvat een schuttersterrein, een KASTEEL (anno 1900) en KOETSHUIS. Deze laatste twee worden als jeugdverblijf verhuurd door het Centrum voor Jeugdtoerisme vzw Het Verloren Bos is te bereiken via de Durmedijk en langs parking Aardeken.

De Buylaers[bewerken | brontekst bewerken]

De Buylaers is een brok natuur binnen de bebouwde kern van Lokeren, op nauwelijks tien minuten wandelen van het eigenlijke stadscentrum. Dit natuurgebied van 20 ha is immers gelegen op de linkeroever van de Durme, tegenover het stedelijk zwembad en de Sportlaan. De meersen langs de Durme hebben hier grotendeels hun historisch uitzicht behouden met weinig beplantingen in de vlakte, fraaie vochtige hooilanden en daarnaast een aantal rietveldjes. Het spontaan verwilderend Verloren Bos met zijn stuifduinrelicten paalt eveneens aan dit natuurgebied. Dit gebied wordt beheerd door vzw Durme.

De Eenbes[bewerken | brontekst bewerken]

Een oude Lokerse boerderij, heropgebouwd in het Provinciaal Domein Bokrijk

De Eenbes-reservaatpercelen zijn genoemd naar een op Vlaamse schaal behoorlijk zeldzame plant, die er in het vroege voorjaar abundant bloeit: de Eenbes (Paris quadrifolia). Ze situeren zich op de overgang van de Moervaartvallei en de kern van Zandig Vlaanderen, het zandgrondenlandschap tussen Gent en Lokeren.

De Linie[bewerken | brontekst bewerken]

De Liniewegel te Eksaarde is voor veel Lokeraars het mooiste wandel- en fietspad door de open ruimte.

Moervaartmeersen[bewerken | brontekst bewerken]

De Moervaartmeersen en hun omgeving zijn als natuurgebied wellicht het minst bekend te Lokeren. Begrijpelijk, want het is eigenlijk een samenvoeging van acht verschillende gebieden, alle gescheiden door wegen of waterlopen en met een eigen landschappelijke verscheidenheid. Het is dus een natuurgebied met veel afwisseling. Langs de Moervaart en een noordelijk deel van de Durme ligt een vrij smalle, soms maar 200 m brede strook meersen.

Cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het Stadsmuseum

Dialect[bewerken | brontekst bewerken]

Lokeren heeft een eigen dialect, het Lokers.

Streekproducent[bewerken | brontekst bewerken]

Met de Lokerse paardenworsten beschikt de stad over een erkend streekproducent.[12]

Museum[bewerken | brontekst bewerken]

De Lokerse Feesten

In het stadsmuseum wordt de geschiedenis van de stad verteld. De focus ligt op de 19e en 20e eeuw, waarbij er veel aandacht geschonken wordt aan de haarsnijderij-industrie waarvan de stad in de 20e eeuw het epicentrum was. Tevens is er het Nationaal Beenhouwersmuseum, schatkamer en oude bakkerswinkel te vinden.[13] Op de eerste verdieping van het museumgebouw worden tijdelijke tentoonstellingen gehouden zoals in 2018 "Het kamp van Lokeren 1944-1947" en een retrospectieve tentoonstelling van fotograaf Filip Naudts.

Uitgaan[bewerken | brontekst bewerken]

Van 1991 tot 2005 en van 2008 tot 2013 was de discotheek Cherry Moon er gevestigd. Daarna waren de discotheken Koloso en The Building gehuisvest in het gebouw. Thans is in het gebouw Radar Belgium gevestigd. Lokeren heeft ook een cultureel centrum genaamd het CC Lokeren, met daarnaast het cultuurcafé.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

De Lokerse Feesten is een tiendaags stadsfestival dat sinds 1975 plaatsvindt in de maand augustus. In diezelfde periode worden ook de Fonnefeesten georganiseerd. Daarnaast is er nog de Kovekensstoet.

Mobiliteit[bewerken | brontekst bewerken]

De E17 nabij Lokeren.
 • Ten zuiden van Lokeren loopt de A14/E17. In het noorden van de stad loopt parallel met de E17 de N70, de oude steenweg tussen Gent en Antwerpen. In zuidelijke richting loopt de N47, de gewestweg van Lokeren, via Dendermonde, naar Asse.
 • Een andere drukke gewestweg is de N407 die Lokeren met de gemeente Berlare verbindt.
 • Het station Lokeren ligt langs spoorlijnen 59 (Gent - Antwerpen) en 57 (Lokeren - Dendermonde). In 2019 heeft de NMBS een onderzoek gestart voor een eventuele heropening van het station Bokslaar of Lokeren-Zuid langs spoorlijn 57 (Lokeren - Dendermonde) in het zuiden van Lokeren.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Tot diep in de jaren 70 bleven haarsnijderijen en slacht- en textielfabrieken de belangrijkste industriële activiteit in Lokeren. Deze industrie was erop toegespitst vilten hoeden te produceren uit de pelzen van hazen en konijnen. Bij dit productieproces werd echter veelvuldig gebruikgemaakt van een chemische vloeistof op basis van kwikzilver en salpeterzuur. Dit heeft tot gevolg gehad dat op die plaatsen waar zich vroeger haarsnijderijen bevonden, de grond nu nog vaak vervuild is met kwik. De drie inoxen hazen geplaatst aan de oever van de Durme in 2012 na de grondige heraanleg van de Markt, zijn een verwijzing naar deze vroegere nijverheid. Vandaag echter kent de stad een grote en gevarieerde economische en culturele infrastructuur.

Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

De Stad Lokeren kent verschillende scholen.

Lokeren heeft verschillende basisscholen: Basisschool Veertjesplein, Boskesschool en Basisschool Spoele, etc.

Bij de middelbare scholen zijn de "VLOT! (Vrij Lokers Onderwijs voor jouw Toekomst) scholen" het meest dominerend in Lokeren. Het Sint-Teresia College en het Sint-Lodewijks college aan de Sint-Laurentius kerk zijn hier voorbeelden van. Andere middelbare scholen zijn het Koninklijk Atheneum en het Koninklijk Technisch Atheneum, deze scholen zitten in de Vlaamse scholengroep "GO" (onderwijs voor de Vlaamse Gemeenschap).

Lokeren heeft ook een volwassenenonderwijs (CVO Focus, het vroegere CVO leerstad) wat zich aan de Groendreef bevindt.

Er zijn geen universiteiten in Lokeren.

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

K.S.C Lokeren in 2014

In 1915 werd de voetbalclub Racing Lokeren FC opgericht, de club ging echter in 1923 in vereffening. Datzelfde jaar werd Racing Club Lokeren opgericht met stamnummer 282 en in 1931 volgde de oprichting van Standaard FC Lokeren met stamnummer 1783. In 1970 fusioneerden beide clubs, hieruit ontstond Koninklijke Sporting Club Lokeren, onder leiding van voorzitter Adhemar Goeters. Datzelfde jaar werd ook een nieuwe club opgericht, Lokerse SV met stamnummer 7445. In 1998 werd Sint-Niklase SK een satellietploeg van KSC Lokeren en kort daarop, in 2000, fusioneerden beide teams. De club won in haar geschiedenis tweemaal de Beker van België (2012 en 2014) en werd eenmaal vice-landskampioen (1980-'81). Sinds 1996-'97 verblijft ze onafgebroken in eerste klasse. Sinds 2019 spelen ze in de tweede klasse. De thuiswedstrijden van de club worden afgewerkt in het Daknamstadion in de Lokerse deelgemeente Daknam. In 2020 ging de club failliet, door onder andere het gebrek van management. Direct daarna fusioneerde KSC Lokeren met de club van Temse en vormden KSC Lokeren-Temse onder leiding van ondernemer Hans Van Duysen, kleinzoon van KSC Lokeren medestichter Adhemar Goeters.

Bekende Lokeraars[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]


Bekende (ex-)inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende personen die woonachtig zijn of waren in Lokeren of een andere significante band met de gemeente hebben:


Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Mediabestanden die bij dit onderwerp horen, zijn te vinden op de pagina Lokeren op Wikimedia Commons.