Loki (Marvel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Loki
Cosplayer - Loki tijdens 2014 Amazing Arizona Comic Con.
Cosplayer - Loki tijdens 2014 Amazing Arizona Comic Con.
Achtergrond
Uitgever(s) Marvel Comics
Eerste verschijning Journey into Mystery (1e serie) #85 (Oktober 1962)
Bedenker(s) Stan Lee, Larry Lieber, Jack Kirby
Gespeeld door Tom Hiddleston
Stemartiest(en) John Stephenson, Ted Biaselli, Graham McTavish, Troy Baker, Tadashi Muto, Rick Gomez (tiener)
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) Loki Laufeyson
Bekende aliassen God der onheil, god van chaos en leugens, schelm, Scarlet Witch, Serrure, Ikol, Loki Odinson
Soort Vorstreus
Thuiswereld Heeft naar eigen zeggen geen thuis.
Familie Farbauti (moeder) Laufey (vader) Odin (adoptievader), Frigga (adoptiemoeder), Thor (adoptiebroer)
Grootste vijand(en) Thor, Avengers
Superkrachten Grote magische krachten. De typische Asgaardiaanse krachten zoals langzame veroudering en bovenmenselijke spierkracht. Vormverandering. De typische Vorstreus krachten: ijskrachten.

Loki (Loki Laufeyson) is een fictieve superschurk uit de strips van Marvel Comics, gebaseerd op de god Loki uit de Noorse Mythologie. Hij verscheen voor het eerst in de strip Venus #6 (Augustus 1949), waarin hij werd afgebeeld als een van de Olympische goden verbannen naar de onderwereld. Hij maakte zijn officiële debuut in Journey into Mystery (1e serie) #85 (Oktober 1962), waarin hij werd geherintroduceerd door Stan Lee en Larry Lieber. Loki’s belangrijkste bijdrage aan de Marvel-strips is ongetwijfeld het feit dat de originele Avengers zijn ontstaan dankzij hem.

De Nederlandse stem van Loki is van de eerste Nederlandse Marvel series Just Meijer.

Biografie[bewerken]

Loki is niet een lid van de Asgardianen, maar de zoon van Laufey, de leider van de Vorstreuzen, de oude vijanden van de Asgardianen. Loki werd als baby gevonden door Odin nadat hij Laufey had verslagen. Odin voedde Loki op samen met zijn biologische zoon Thor.

Hun hele jeugd heerste er al een vijandschap tussen Thor en Loki, vooral vanwege het feit dat Loki zich overschaduwd voelde door zijn broer. Loki was duidelijk inferieur aan zijn adoptiebroer op het gebied van kracht en moed, maar had wel zo zijn eigen vaardigheden op het gebied van magie die hij leerde van zijn moeder. Hij hoopte met zijn magie ooit Asgard te veroveren.

Loki’s natuurlijke talent voor het creëren van chaos en onheil ontwikkelde zich toen hij volwassen werd, wat hem de bijnaam ‘god der onheil’ opleverde. Zijn streken namen echter steeds serieuzere vormen aan en werden steeds gewelddadiger, waardoor hij al snel de God van het kwaad werd genoemd. Odin werd het uiteindelijk zat en zette Loki gevangen. Maar na een tijdje brak Loki weer uit. Hij bevocht zijn broer Thor meerdere malen. Loki confronteerde Thor zowel persoonlijk als door middel van (niet altijd vrijwillige) helpers. Zo was hij verantwoordelijk voor de creatie van de superschurk Absorbing Man. Loki’s plannen richtten zich ook op de Aarde, wat hem in conflict bracht met Aardse superhelden. Dit leidde echter tot de vorming van de Avengers.

Ondanks zijn haat tegen Odin en Thor hielp Loki meerdere malen Asgard te verdedigen. Al was dat alleen maar omdat de vijand in kwestie Asgard vaak wilde vernietigen, terwijl Loki er enkel over wil heersen.

Het was al voorspeld dat Loki uiteindelijk de vijanden van Asgard het ‘Eeuwige Rijk’ binnen zou leiden, en dit zou vernietigen in een laatste conflict genaamd Ragnarok. Loki volbracht deze voorspelling door de vijanden van Asgard te leiden in hun gevecht tegen de Asgardianen. Tijdens dit gevecht bleek dat de geboorte, leven en dood van de Asgardianen zich voltrok in een steeds herhalende cyclus, geleid door wezens bekend als ‘Those Who Sit Above in Shadow’. Thor was in staat een einde te maken aan de voortdurende cyclus. Alle Asgardianen stierven in het laatste gevecht, behalve Thor, die in een diep slaap belandde. Aangezien de ‘Those Who Sit Above’ ditmaal ook stierven is het niet bekend of de Asgardianen weer tot leven zullen komen.

Gedurende de “Civil War” verhaallijn keerde Thors hamer Mjolnir terug naar de aarde. Ook verscheen er een kloon van Thor, wat in kan houden dat Loki binnenkort ook op een of andere manier zal terugkeren. De kloon van Thor is vernietigd door Hercules (door de kloon zijn eigen hamer) en in een comic van de Fantastic Four komt iemand de hamer halen met de initialen D.B.(Donald Blake, Thors alter ego). Nu blijkt ook dat Thor is teruggekeerd met een nieuw harnas, zonder baard (dat wil zeggen dat zijn littekens weg zijn) en waarschijnlijk ook Asgard. En waar Asgard en Thor is, zal Loki er ook wel bij komen op zijn eigen manier.

Ultimate Loki[bewerken]

De Ultimate Marvel versie van Loki verscheen voor het eerst in deel twee van de Ultimates als de kwaadaardige halfbroer van Thor. Deze Loki lijkt de gave te hebben om de realiteit te veranderen. De exacte oorsprong van zijn krachten is nog niet onthuld. Ook is niet bekend hoe sterk hij precies is.

Krachten en vaardigheden[bewerken]

Ondanks dat hij een lid van de Vorstreuzen is, heeft Loki veel vaardigheden die overeenkomen met die van de Asgardianen.

Loki bezit een zekere mate van bovenmenselijke kracht, ongeveer gelijk aan dat van de gemiddelde mannelijke Asgardiaan. Loki wordt veel minder snel oud dan een gewoon mens, maar heeft niet dezelfde vorm van “onsterfelijkheid” als andere goden zoals de Olympianen. Loki’s lichaam is immuun voor alle Aardse ziektes en infecties, en hij heeft een grote weerstand tegen fysieke verwondingen.

Loki bezit een groot aantal mystieke gaven met verschillende effecten. Hij kan een krachtige energiestraal afvuren, magische krachtvelden oproepen, tijdelijk zijn eigen kracht vergroten, andere levende wezens en zelfs levenloze voorwerpen superkrachten geven, vliegen met grote snelheid, interdimensionale teleportatie, etc.

Loki lijkt ook in zekere mate psionische krachten te hebben. Hij kon zijn gedachten overbrengen op anderen over grote afstand. Echter, hij kan geen gedachten lezen van anderen, enkel hun daden beïnvloeden.

Naast al zijn mystieke gaven is Loki ook bijzonder slim. Echter, zijn haat tegen Thor, honger naar macht en afzondering van de rest maken dat zijn plannen altijd mislukken.

Loki onthulde ooit tijdens een ontmoeting met Deadpool dat hij ervan op de hoogte is dat hij een personage in een stripboek is.

Loki in andere media[bewerken]

  • Loki speelt mee in de animatiefilm Hulk Vs.

Externe link[bewerken]