Loksbergen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Loksbergen
Deelgemeente in België Vlag van België
Loksbergen (België)
Loksbergen
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Halen Halen
Coördinaten 50° 56′ 3″ NB, 5° 4′ 10″ OL
Overig
Postcode 3545
Netnummer 013
Detailkaart
Loksbergen (Limburg)
Loksbergen
Portaal  Portaalicoon   België
De Sint-Andreaskerk

Loksbergen is een dorp gelegen in de Belgische provincie Limburg en een deelgemeente van de stad Halen, op de grens met Vlaams-Brabant.

Etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

Loksbergen werd in 1141 voor het eerst schriftelijk vermeld als Loxberge. Lox zou betrekking kunnen hebben op een persoonsnaam of op een ingesloten stuk land (loch).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Loksbergen was vanouds een gehucht, eerst van Velpen en daarna van Halen, maar in 1834 scheidde zich de parochie daarvan af en werd het uiteindelijk een kerkdorp. Net zoals Halen heeft dit dorp lange tijd tot het Hertogdom Brabant behoord. In 1866 werd Loksbergen afgescheiden van Halen en werd het een zelfstandige gemeente totdat het einde 1964 weer door Halen werd opgenomen.

Voor de Tweede Wereldoorlog bestond de lokale economie uit kleinschalige veeteelt, fruitteelt (perziken en pruimen) en landbouw, een dakpannenfabriek en een klompenmakerij (het huidige houtverwerkende bedrijf).

Tijdens de Eerste Wereldoorlog stond in de Slag der Zilveren Helmen de Belgische artillerie opgesteld op de Mettenberg binnen de grenzen van Loksbergen. In de gemeenteschool van Loksbergen was het geïmproviseerde veldhospitaal van het Belgische leger ingericht.

De belangrijkste economische activiteiten binnen Loksbergen zijn tegenwoordig gelegen binnen de fruitteelt, akkerbouw, een houtverwerkend bedrijf, een klein petrochemisch bedrijf (plastiek) en een bedrijf dat ladders vervaardigt.

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Loksbergen maakt deel uit van het Hageland. Het dorp is gelegen aan de voet van de getuigenheuvels die deel uitmaken van het heuvellandschap van het Hageland. Loksbergen wordt begrensd door de waterlopen de Ijzerenbeek aan de Noordzijde en de Velpe aan de Zuidwestzijde. Het laagste punt ligt ongeveer 24 meter boven de zeespiegel, gelegen binnen het domein van het kasteel van Blekkom. Het hoogste punt, de Kluisberg, ligt 88 meter boven de zeespiegel.

Andere heuvels zijn de Mettenberg en de Molenberg. Langs de getuigenheuvels ontspringen verschillende bronnen. Tevens is Loksbergen vrij bekend door de diepe holle wegen die in de flanken van de getuigenheuvels terug te vinden zijn. De diepste holle weg De Fransman ligt 12 meter diep tussen lagen van ijzerzandsteen op de Kluisberg, meteen de diepste holle weg van Vlaanderen.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Musea[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende personen[bewerken | brontekst bewerken]

Lijst van burgemeesters[bewerken | brontekst bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Kortenaken, Waanrode, Assent, Halen, Zelk, Geetbets

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Loksbergen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.