Lolita (subcultuur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een lolita in Harajuku

Lolita (ロリータファッション, Rorīta fasshon) Is een modesubcultuur uit Japan, die voornamelijk beïnvloed is door de Victoriaanse kinderkleding en kostuums uit de rococo-periode. Lolita heeft dit tot een unieke mode uiting gemaakt door het toevoegen van gothic-subcultuur en andere designelementen. De Lolita mode bestaat zelf weer uit verschillende stijlen zoals: Gothic lolita, Sweet lolita, Classic lolita en Punk lolita. Deze hebben zich ontwikkeld tot een veel gevolgde subcultuur in Japan en de rest van de wereld.

De Lolita 'look' bestaat voornamelijk uit een bloes (lange of korte mouwen) met een rok of een jurk. Er bestaan twee soorten jurken: een One Piece (jurk met korte of lange mouwen) of een Jumperskirt (jurk met schouderbandjes). De rok en de jurken komen tot aan de knieën. Lolita's dragen vaak pruiken met daarop als haaraccessoires vaak een headdress, headbow of een bonnet. Onder hun jurken en rokken dragen ze een petticoat, die zorgt dat de jurken en rokken wat voller worden. Ook dragen de meeste lolita's als (extra) ondergoed onder hun petticoat nog een bloomer of een drawer. Verder dragen ze kniesokken, enkelsokken of panty's en schoenen met een hoge hak / plateauschoenen of een schoen met een klein hakje zoals: Tea Party Schoenen.

Hoewel de oorsprong van 'Lolita' onduidelijk is, is het waarschijnlijk dat de beweging begon in de late jaren zeventig toen bekende labels waaronder Pink House, Milk en Angelic Pretty kleding begon te verkopen die op de dag van vandaag beschouwd zou worden als 'Lolita'. Kort daarna kwamen Baby, The Stars Shine Bright, en Metamorphose temps de fille. In de jaren 1990 werd Lolita beter erkend, met bands als Malice Mizer en andere Visual Kei-bands die in populariteit stegen. De bandleden droegen ingewikkelde kostuums, die fans begonnen over te nemen als hun eigen stijl. De stijl verspreidde zich snel vanuit de regio Kansai en uiteindelijk bereikte ze Tokio waarna ze populair werd in de Japanse jeugdcultuur. Vandaag is Lolita zo populair dat het zelfs in warenhuizen in Japan kan worden gevonden. Jongeren over de hele wereld dragen deze stijl.

Lolita wordt ook gezien als reactie op de verstikkende Japanse maatschappij, waar jongeren onder druk staan om geforceerd snel volwassen verantwoordelijkheden op zich te nemen. Het dragen van kledij die geïnspireerd is op kinderkleding vormt hierop een tegenreactie.