Lolita (subcultuur)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een lolita in Harajuku

Lolita (ロリータファッション, rorīta fasshon) is een modesubcultuur uit Japan, die voornamelijk beïnvloed is door Victoriaanse kinderkleding en kledij uit de rococo-periode. Lolita heeft dit tot een unieke mode-uiting gemaakt door het toevoegen van andere ontwerpelementen. De lolita-kledingstijl heeft verschillende substijlen, zoals 'gothic' en 'klassiek', en heeft zich ontwikkeld tot een veel gevolgde subcultuur in Japan en de rest van de wereld.

Lolita-mode bestaat voornamelijk uit een bloes (lange of korte mouwen) met een rok of een jurk. Er bestaan twee soorten jurken: een One Piece (jurk met korte of lange mouwen) of een overgooier (jurk met schouderbandjes). De rok en de jurken komen tot aan de knieën. Lolita's dragen vaak pruiken met daarop vaak een hoofddeksel, haarstrik of een bonnet (vergelijkbaar met een luifelhoed). Onder hun jurken en rokken dragen ze een petticoat, die ervoor zorgt dat de jurken en rokken wat voller worden. Ook dragen de meeste lolita's als (extra) ondergoed onder hun petticoat nog een knickerbocker of een lange onderbroek. Verder dragen ze kniekousen, enkelsokjes of panty's en schoenen met een hoge hak/plateauzool of lage schoenen met een strik.

Hoewel de oorsprong van lolita onduidelijk is, is het waarschijnlijk dat de beweging eind jaren zeventig begon, toen bekende merken zoals Pink House, Milk en Angelic Pretty kleding begonnen te verkopen in een stijl die later bekend zou worden als 'lolita'. Kort daarna kwamen Baby, The Stars Shine Bright en Metamorphose temps de fille. In de jaren negentig werd lolita meer geaccepteerd, met bands als Malice Mizer en andere visualkeibands die in populariteit stegen. De bandleden droegen ingewikkelde kostuums, die fans begonnen over te nemen in hun eigen kledingstijl. De stijl verspreidde zich snel vanuit de regio Kansai en uiteindelijk bereikte hij Tokio, waarna hij populair werd in de Japanse jeugdcultuur. Vandaag de dag is lolita zo populair, dat deze zelfs in warenhuizen in Japan kan worden gevonden. Jongeren over de hele wereld dragen deze kledingmode.

Lolita wordt gezien als reactie op de verstikkende Japanse maatschappij, waarin jongeren onder druk staan om snel volwassen verantwoordelijkheden op zich te nemen. Het dragen van kledij die geïnspireerd is op kinderkleding vormt hierop een tegenreactie.

Algemeen wordt aangenomen dat er geen verwantschap bestaat tussen de benaming lolita en Vladimir Nabokovs roman Lolita, waarin de liefde van een volwassen man voor een 12-jarig meisje wordt beschreven. De naam verwijst eerder naar de kinderlijke stijl van sommige van de kleding, waarbij 'lolita' een schattig klinkende term is, dan dat bedoeld wordt dat deze modestijl sexy zou zijn.[1]