Lolland (eiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lolland
Eiland van Denemarken
Lolland in Denemarken
Locatie
Land Denemarken
Locatie Oostzee
Coördinaten 54°46'9,98"NB, 11°25'27,98"OL
Algemeen
Oppervlakte 1243 km²
Inwoners 68.224
Hoofdplaats Nakskov
Lengte 58 km
Breedte 20 km
Hoogste punt 25 m
Detailkaart
Kaart van Lolland
Landbouw op Lolland

Lolland is het op drie na grootste eiland van Denemarken. Het eiland heeft een oppervlakte van 1243 km² en wordt door de smalle Guldborgsund gescheiden van het naburige Falster.

Met circa 14.000 inwoners is Nakskov de grootste plaats van Lolland. Andere plaatsen zijn Maribo, Sakskøbing en Rødby.

De naam Lolland (vroeger gespeld als Laaland) betekent Laagland. Het hoogste punt van het eiland, vlak bij het dorp Horslunde, ligt op 25 meter. Dit was een belangrijke plek voor het communicatienetwerk van de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het grootste meer op Lolland is de 852 ha grote Maribo Søndersø, die met drie kleinere meren het natuurpark Maribosøerne vormt.

Het vlakke, vruchtbare eiland staat van oudsher bekend om zijn productie van suikerbieten. Van de vele suikerfabrieken die er ooit waren, is die van Nakskov nog in bedrijf. Nakskov had tot 1986 ook belangrijke scheepsbouw. De sluiting van de werf was een slag voor de stad en voor het eiland: Lolland is een van de armste gebieden van Denemarken.

Verkeer[bewerken | brontekst bewerken]

Lolland is een schakel in de Vogelfluglinie tussen Duitsland en Denemarken. In 2008 kwamen beide landen overeen een vaste oeververbinding tot stand te brengen, de zogenaamde Fehmarnbeltverbinding.

De spoorlijn die de veerhaven Rødbyhavn met Nykøbing op Falster verbindt, maakt deel uit van de Vogelfluglinie. Sinds eind 2019 tot de opening van de vaste oeververbinding echter niet en rijden de treinen zolang via Funen. Ook vanuit het westelijke Nakskov is er een spoorverbinding met Falster, die wordt onderhouden door Regionstog.

Het treinverkeer passeert de Guldborgsund bij de Frederik IX-brug (1963), die ook door het wegverkeer wordt gebruikt. Ten noorden daarvan bevinden zich twee andere vaste oeververbindingen: de Guldborgsundtunnel (1988) voor het wegverkeer van de Sydmotorvejen, en de Guldborgsundbrug (1934) bij het noordelijke Guldborg.

Behalve een veerdienst over de Fehmarnbelt naar het Duitse Fehmarn is er ook een veerdienst over de Langeland Belt, tussen Tårs en Spodsbjerg.

Bestuur[bewerken | brontekst bewerken]

Lolland maakt sinds 1 januari 2007 deel uit van de regio Seeland en telt sindsdien twee gemeenten: Lolland in het westen en Guldborgsund in het oosten. De laatste gemeente ligt gedeeltelijk op Falster. Voor 2007 behoorde Lolland tot de provincie Storstrøm.

Bekende inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

De Deense dichter, toneelschrijver en lutherse dominee Kaj Munk (1898-1944) is op Lolland geboren.

Zie de categorie Lolland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.