Lollapalooza

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
The Flaming Lips op het festival in 2011.

Lollapalooza is een jaarlijks Amerikaans muziekfestival voor heavy metal-, alternatieve rock-, punk- en hiphop-bands, dans en komedie-optredens en ambachtskraampjes. Het verzorgt ook een podium voor politieke groepen. Na een rondreizend bestaan, gaat het sinds 2005 jaarlijks door in het Grant Park in Chicago.

Lollapalooza is gekenmerkt door een brede diversiteit aan bands en heeft artiesten aan meer bekendheid geholpen, waaronder de Red Hot Chili Peppers, Pearl Jam, The Cure, Primus, The Killers, Rage Against the Machine, Arcade Fire, Nine Inch Nails, Jane's Addiction, Soundgarden, Siouxsie and the Banshees, The Smashing Pumpkins, Muse, Alice in Chains, Tool, Hole, 30 Seconds to Mars, The Strokes, Lady Gaga, Kings of Leon en Green Day.

Lollapalooza werd bedacht en gecreëerd in 1991 door zanger Perry Farrell (Jane's Addiction) als een afscheidstournee voor zijn band. Lollapalooza werd jaarlijks georganiseerd tot 1997. In 2003 werd weer nieuw leven in het festival geblazen. Vanaf haar oprichting tot 1997, en vanaf de terugkomst in 2003, toert het festival door Noord-Amerika. In 2004 besloten de organisatoren de data per stad uit te breiden tot twee dagen, maar door een slechte kaartverkoop werden ze gedwongen de tour in 2004 te annuleren.[1] In 2005 gingen Farrell en de William Morris Agency samenwerken met Capital Sports Entertainment (nu C3 Presents) en werd het festival hervormd als weekendfestival in het Grant Park in Chicago.

Het woord - soms gespeld en uitgesproken als lollapalootza of lalapaloosa - dateert uit een laat-20e-eeuwse Amerikaanse idiomatische zin dat "een buitengewone of ongewone zaak, persoon of gebeurtenis; uitzonderlijk voorbeeld of instantie" betekent. In de loop van de tijd werd de term ook gebruikt om te verwijzen naar een grote lolly. Farrell, die op zoek was naar een naam voor zijn festival, vond de kakofonische kwaliteit van de nu verouderde term bij het horen van een korte film van de Three Stooges. Door de dubbele betekenis van het woord is een onderdeel van het logo van het festival een lolly.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het festival in Grant Park.

Geïnspireerd door evenementen geproduceerd door Bill Graham, Perry Farrell samen met Ted Gardener, Marc Geiger en Don Muller, werd het festival in 1990 bedacht als een afscheidstournee voor de band Jane's Addiction. In tegenstelling tot eerdere festivals als Woodstock, wat een eenmalig evenement was, was Lollapalooza een rondreizend festival dat reisde in de Verenigde Staten en Canada.

In 1997 raakte Lollapalooza zijn originaliteit kwijt en na mislukte pogingen in 1998 om een geschikte hoofdact te vinden werd het festival geannuleerd. De annulering zorgde voor een dalende populariteit van de alternatieve rock.

In 2003 plande Farrells opnieuw bijeengekomen Jane's Addiction een nieuwe Lollapaloozatour. Het schema van het festival werd verspreid over dertig steden in juli en augustus. De tour in 2003 bereikte slechts een marginaal succes doordat veel fans wegbleven, vermoedelijk vanwege de hoge toegangsprijzen. Een andere tour werd gepland voor 2004. Deze zou bestaan uit een tweedaags festival, dat plaats zou vinden in elke stad. Het werd echter afgelast in juni door de zwakke verkoop van toegangsbewijzen in het hele land.

Sinds 2005 gaat het festival terug jaarlijks door, evenwel niet meer als rondreizend festival maar wel als festival op de vaste locatie van Grant Park in Chicago. Na een succesvol festival in 2008 werd een deal getekend door het stadsbestuur voor Lollapalooza-festivals op die locatie tot 2018, waarvoor de stad ook 13 miljoen dollar budget garandeerde.