Lolly cake

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lolly Cake
Gesneden Lolly cake
Gesneden Lolly cake
Land Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland
Bedenker John Harvey Kellogg
Hoofdingrediënt(en) Kaakjes, Gecondenseerde melk
Gang Snack
Type Cake of Zoetigheid
Energie 1.100
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

Een lolly cake of lolly log is een typisch Nieuw-Zeelandse zoetigheid. De naam is afgeleid van het woord lolly, wat in Nieuw-Zeeland gebruikt wordt voor snoep.

Het is onbekend waar de lolly cake officieel vandaan komt. De cakes worden al gegeten in 1940, maar het duurde tot na 1960 dat het in alle supermarkten in het land verkrijgbaar was.

Bereidingswijze[bewerken]

Tradioneel werden fruitsoezen gebruikt, wat zoiets is als een stevige, maar zachte marsmallow. Vervolgens worden er gebroken lollies aan de basismix toegevoegd, die bestaat uit gestampte kaakjes, gecombineerd met gesmolten boter en gezoete gecondenseerde melk. De mix wordt vervolgens in een vorm geperst en in een kokosnoot gerold. Daarna wordt het gekoeld tot het gesneden wordt. Er kunnen eventuele andere ingrediënten worden toegevoegd. De Lolly Cakes lijken erg op Fifteen koekjes uit Noord-Ierland.

Beschikbaarheid[bewerken]

Lolly cakes zijn verkrijgbaar in Nieuw-Zeeland bij supermarkten, bakkerijen en tankstations. Het vinden van de lekkernij op de Cookeilanden is erg lastig, ook al zijn de inwoners van de eilandengroep officieel inwoners van Nieuw-Zeeland. Ook in Australië is het lastig te vinden, zelfs in gebieden met veel Nieuw-Zeelandse migranten. In het Verenigd Koninkrijk is het alleen te krijgen in sommige koffietentjes en Antipode cafés.

Externe links[bewerken]