Lomm

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lomm
Lóm
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Lomm
Lomm
Situering
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Vlag Venlo Venlo
Coördinaten 51° 28′ NB, 6° 10′ OL
Algemeen
Inwoners 1015
Overig
Postcode 5943
Netnummer 077
Belangrijke verkeersaders N271
Foto's
De Lommse kerk, gebouwd in 1936, geldt als een van de markante gebouwen in het dorp
De Lommse kerk, gebouwd in 1936, geldt als een van de markante gebouwen in het dorp
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Het Ravenvennengebied oostelijk van Lomm kent een grote variatie aan vennen, open graslanden en kleinschalige heideveldjes, omgeven door stuifduinen waarop grove den is aangeplant. Deze boomsoort wordt gaandeweg op steeds meer plekken gerooid. Op de open plekken ontstaat zo ruimte voor heide (calluna vulgaris), waardoor zo de biodiversiteit kan toenemen.
De Spyker, gebouwd in 1628 tussen Lomm en Maas, was oorspronkelijk het omgracht stamhuis van de familie van Lom. Het betreft een hoog huis met zadeldak, gevat tussen twee topgevels, waarvan een nog gezwenkte zijkanten heeft. De vensters zijn gewijzigd. Het oorspronkelijk nog voor 1400 gebouwde kasteeltje is echter verdwenen. (bron: ANWB)

Lomm (Limburgs: Lóm) is een dorpskern in Nederlands Limburg, zo'n 7 kilometer ten noorden van de stad Venlo. Lomm behoorde tot 2010 tot de voormalige gemeente Arcen en Velden (Limburgs: Árse en Velde). Arcen en Velden is op 1 januari 2010 opgegaan in de gemeente Venlo.

Dorpskern[bewerken]

Het dorp dankt zijn naam aan het geslacht De Lom de Berg, waarvan Pieter Lodewijk de Lom de Berg de bekendste is. Deze familie liet in de 14e eeuw het Huis De Spyker bouwen. Het huidige kasteel dateert echter uit 1628.

Het dorp telde in november 2011 1015 inwoners. Van oudsher is het een agrarisch dorp. Aan het begin van de 21ste eeuw leeft het voor een aanzienlijk deel ook van de industrie en is er onder meer een bedrijf in vliegtuigonderdelen gevestigd. Het oude hart met de kerk en het kerkplein bevindt zich aan de noordkant van het dorp. Naar het zuiden en westen toe bevinden zich de nieuwbouwwijken. Lomm heeft verder nog twee bijbehorende buurtschappen, De Voort in het zuiden en 't Hanik in het (noord)oosten. Beide buurtschappen kenden vooral agrarische bedrijven, maar in de jaren 60 en 70 zijn er ook relatief veel woonhuizen gebouwd.

Lomm is een rustig dorpje. Het telt een snackbar, een beddenwinkel, café met terras en kegelbanen, een multifunctioneel gemeenschapshuis, een versboerderij en een dagopvang. Verder bevindt zich er basisschool 't Kapelke. Ook bevindt zich er het christelijk retraite-oord annex opvangcentrum "De Marcushoeve". Bedrijvigheid treft men in het dorp vooral tijdens carnaval en op 11 november, wanneer C.v. de Thiëtuite voor het een en ander aan festiviteiten zorgt. Sinds 2006 organiseren Nimmer Normaal, Boerecool en CG ZOË jaarlijks een evenement voor dorpelingen die aangesloten zijn bij het Jeug Gild, te weten de Jeug Gild Dag. Ook heeft de harmonie St Antonius jaarlijks op tweede Pinksterdag een groot kuurconcert.

Buitengebied[bewerken]

Gelegen aan de Maas ligt Lomm in een afwisselend Maasterrassenlandschap. Westelijk van het dorp ligt een oude meander welke in het kader van het Zandmaas-project een hoogwatergeul moet worden, om grootschalige overstromingen zoals in 1993 en 1995 te voorkomen. Na de afgraving wordt hier wetlandnatuur verwezenlijkt. Ten oosten van het dorp ligt Nationaal Park De Maasduinen, een grootschalig bos, heide en vennengebied van Mook tot Beesel. 's Zomers heerst er dan ook bedrijvigheid op de wandel- en fietspaden rondom Lomm. Vele recreanten willen dan genieten van het mooie landschap dat de streek te bieden heeft.

Antoniuskapel en -kerk[bewerken]

De Antoniuskapel te Lomm, waarvan de resten in 1959 gesloopt zijn, werd reeds in de 16e eeuw vermeld. In 1871 werd de kapel uitgebreid doordat er een groter schip werd aangezet. Omstreeks 1880 vond er een grondige restauratie plaats, onder leiding van Caspar Franssen. Toen Lomm tot rectoraat werd verheven, werd in 1936-1937 naar ontwerp van Frans Stoks een nieuwe kerk gebouwd.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk zwaar beschadigd. De schade werd na de oorlog in 1948-1949 weer door architect Stoks hersteld.

Historie[bewerken]

In 2003 werd voor de komst van de hoogwatergeul archeologisch onderzoek verricht, waaruit bleek dat de oudste sporen van nederzettingen in dit gebied vlak langs de Maas hun oorsprong gehad moeten hebben in de IJzertijd (800 voor Christus tot aan de Romeinse tijd). Het dorp Lomm zelf dateert echter uit de Middeleeuwen. Het had geen eigen schepenbank maar viel toen ook al (met zekerheid vanaf 1420) bestuurlijk onder Arcen. Volgens de oudste archieven van onder meer de gemeente Arcen en Velden, stond er al in 1455 een kleine kapel waar nu het dorpscentrum ligt. Aannemelijk is dat zich bij deze kapel boeren gevestigd hebben, die het vruchtbare gebied tussen Maas en heide zijn gaan bewerken. Zo ontstond een gehucht, dat in 1735 28 gezinnen telde. Pas op 4 september 1938 werd Lomm een zelfstandige parochie met een eigen pastoor, waardoor men eigenlijk pas vanaf die datum kan spreken van een echt dorp. (uit: Lomm, van gehucht tot dorp, J. Hegger, 1994)

Verenigingen[bewerken]

Door zijn kleinschaligheid kent het dorp een hechte sociale structuur, wat resulteert in een actief verenigingsleven. Enkele (grotere) verenigingen en organisaties zijn:

 • RKDSO - De voetbalvereniging
 • Jeugdgilde Lomm
 • Kadett club Lomm
 • Harmonie 'Sint Antonius'
 • Carnavalsvereniging 'De Thiëtuite'
 • Ald Prinse Lomm
 • Stichting voor de Lommse jeugd 'Sirene 99'
 • KBO (bond voor ouderen)
 • Stichting jeugd en verenigingsbelangen - deze stichting beheert het gemeenschapshuis
 • Joekskapel 'n Tuünke Liëger
 • Tennisvereniging Lomm
 • Dorpsraad Lomm
 • Stichting Geulpop - organisator van het gelijknamige jaarlijkse popfestival
 • Stichting Zorg Om Naasten (ZON) - de dagopvang

Zie ook[bewerken]