London Underground S Stock

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
S Stock
S Stock
S Stock
Fabrikant Bombardier Transportation
In dienst 31 juli 2010
Spoorwijdte (normaalspoor) 1435 mm
Breedte 2,92 m
Maximumsnelheid 100 km/h
Opmerkingen Bediende lijnen: Metropolitan Line (sinds 31 juli 2010)
Hammersmith & City Line (sinds 6 juli 2012)
Circle Line (vanaf 2013)
District Line (vanaf 2013)
Portaal  Portaalicoon   Verkeer & Vervoer
Het interieur van een S Stock-trein. De achtdelige variant is bestemd voor diensten op de Metropolitan Line.
Het interieur van de S Stock heeft ruimte voor rolstoelen en buggy's en daardoor ook meer ruimte voor staande passagiers.
Een informatiepaneel in een S Stock-treinstel.

De S Stock is een type sub-surfacemetrostel dat geleverd wordt door Bombardier Transportation en geproduceerd wordt in Derby voor de London Underground (Sub-surface is de aanduiding voor metrostellen waarvan de hoogte en de breedte die van Britse spoorwegtreinen benaderen). Ze zijn bedoeld om de 177 bestaande treinen op de Metropolitan Line, District Line, Hammersmith & City Line en Circle Line door een nieuwe vloot met een gestandaardiseerd ontwerp te vervangen. In totaal zijn er 191 stellen op een totaal van 1395. De S Stock-order is de grootste eenmalige order van één treintype in de geschiedenis van Groot-Brittannië.[1]

Volgens Transport for London bedragen de totale kosten van de S Stock-treinstellen £1,5 miljard.[2]

Algemene gegevens[bewerken]

De 'S' staat voor sub-surface, wat past in de traditie van London Underground om de vloot van sub-surfacelijnen aan te duiden met een letter geassocieerd met de lijn waarop ze rijden. Bijvoorbeeld: A Stock doet dienst op de Metropolitan Line tot Amersham, C Stock op de Circle Line en Hammersmith & City Line en D Stock op de District Line.

De serie maakt deel uit van Bombardiers Moviafamilie. Ze worden geleverd in de vorm van 133 stuks zevendelige "S7"-treinstellen en 58 stuks achtdelige "S8"-treinstellen. Ze worden geleverd tussen 2010 en 2013. Deze vloot beschikt over een aantal nieuwigheden zoals airconditioning, voor het eerst bij London Underground.[1] Deze treinen zijn uitgerust met recuperatieve remmen, die ongeveer 20% van hun energie terugleveren aan het net, waarna deze opnieuw gebruikt kan worden.[3]

Deze treinen kunnen sneller accelereren dan eerdere treinen, 1,3 m/s/s (vergelijkbaar met het K-Stock van de metro van Hongkong), maar de topsnelheid is beperkt tot 100 km/h. Dit is 8 km/h trager dan de maximumsnelheid van A Stock: 110 km/h (die in normale dienst nooit bereikt wordt) maar dit is wel sneller dan C en D Stock. Tijdens de overgangsperiode tussen oude en nieuwe treinen, zullen de S Stock-treinen hun vermogen beperken tot dat van de oude treinen om zo te voldoen aan de beperkingen van de seinen en om opstoppingen te voorkomen (de oude treinen accelereren trager), wat tot een verstoring van de dienstregeling kan leiden. De nieuwe treinen, die bestaan uit 8 rijtuigen, zullen 306 zittende passagiers per rijtuig kunnen vervoeren tegenover 448 zittende passagiers per rijtuig bij het oude A Stock, een capaciteitsvermindering van 32%. S Stock zal 25% meer staande passagiers kunnen vervoeren (1.226 tegenover 976 passagiers bij de A Stock). Er is ook een ruimte voor rolstoelgebruikers.

Er zijn plannen om de spanning op de lijnen op te voeren van 630 naar 750 volt gelijkspanning. Dit zal zorgen voor betere prestaties en ook tegemoetkomen aan de grotere vervoersvraag die verwacht wordt.

Externe link[bewerken]