Naar inhoud springen

Long terminal repeat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Leesraam van het hiv-genoom met een LTR aan beide zijden

Een long terminal repeat of LTR (lang eindstandige herhaling) is een 200-600 bp lang DNA repeat, die het gen aan beide zijden flankeert en ervoor zorgt dat het gen weer in het genoom wordt opgenomen (springend gen).[1] Bij retrovirussen zit aan de beide einden van het genoom een LTR, die de latere integratie naar het provirus bewerken. Een provirus is virus-DNA dat in het genoom van de gastheer is opgenomen.

Bouw[bewerken | brontekst bewerken]

LTR's bevatten alle signaalsequenties die voor de sturing van de genexpressie nodig zijn van 5' naar 3'.
Een LTR bestaat uit de volgende drie gebieden:

Functies[bewerken | brontekst bewerken]

LTR's kunnen de transcriptie initiëren, versterken en sturen. Ze bieden bindingsplaatsen voor de transcriptiefactoren, die voor de specificiteit van het weefsel verantwoordelijke zijn. Ze kunnen echter ook de transcriptie beëindigen.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • (de) Susanne Modrow, Dietrich Falke, Uwe Truyen: Molekulare Virologie. Eine Einführung für Biologen und Mediziner. 2. Auflage. Spektrum-Lehrbuch, Heidelberg 2002, ISBN 3-8274-1086-X. (mit Literaturangaben, englische Übersetzung 2006).
  • (en) David M. Knipe, Peter M. Howley et al. (eds.): Fields’ Virology. (2 delen; Standaardwerk voor de virologie) 5. Druk, Lippincott Williams & Wilkins, Philadelphia 2007, ISBN 978-0-7817-6060-7.