Longboardskaten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Rijden op een longboard

Longboardskaten is een door het surfen beïnvloede boardsport, waarbij een langere plank gebruikt wordt dan bij het street-skateboarden en die daarom veel dichter bij de oorsprong van het skateboarden dan het streetskateboarden zit.

Inleiding[bewerken]

Het is een vergissing dat longboards minder gebruikt worden voor tricks. Het hangt af van welke stijl je beoefent. Bij sommige stijlen (zoals freestyle) gebruik je meer tricks dan bij andere stijlen. Longboards worden vooral gebruikt om grotere afstanden op een hogere snelheid af te leggen dan met een gewoon skateboard. Vaak heeft een longboard ook grotere wielen. Er zijn verschillende soorten boards zoals slideboards, cruiseboards, pompboards en danceboards.

Onderdelen van de longboard[bewerken]

Het deck
Dit is de 'plank' waar de rijder op staat. Het deck van een longboard is (vaak) langer dan dat van een (stunt)skateboard. Het deck is gemaakt van bamboe, berken of esdoorn, en heeft een bepaalde flex. De flex is de graad van de buigzaamheid van het deck .
De trucks
Deze bevatten de assen en de constructie voor veranderen van de draaihoek van de wieltjes. De trucks van een longboard zijn breder dan die van een skateboard. De trucks van een longboard staan meestal tamelijk los, om beter te kunnen sturen.
De wielen
Voor een longboard worden meestal grotere wielen (tot wel honderd millimeter doorsnede!)gebruikt en kogellagers die beter tegen hoge temperaturen kunnen (wat niet nodig is bij skateboards). Deze lagers worden aangegeven met een ABEC-typering: Annular Bearing Engineers' Committee, die de mate van nauwkeurigheid aangeeft (bijvoorbeeld "Abec3" of "Abec9").

Stijlen[bewerken]

Cruisen[bewerken]

Dit is de rustigste manier van longboarden. Er worden niet te veel hoogteverschillen genomen en er wordt met de voet afgezet om op snelheid te komen.

Downhill[bewerken]

Bij deze vorm van longboarden wordt van een (steilere) helling gereden, waardoor hogere snelheden worden gehaald. Het record is 127 kilometer per uur (behaald in 2012).

  • Standing up: rechtopstaand.
  • Lying down/coffin: liggend op de rug.
  • Buttboarden: hierbij wordt tevens van een helling gereden, maar nu gaat men met het achterwerk op het board zitten.
  • Kneeboarden: hierbij wordt tevens van een helling gereden, maar nu gaat men met de knieën op het board zitten. Kneeboarden is nog in zijn ontwikkelingsfase.
Tuck:  Een speciale stand om het longboard op hoge snelheden de hoeveelheid luchtweerstand te minimaliseren om zodoende zo hard mogelijk te kunnen gaan.

Slalom[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Slalom (skateboarden) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De slalom bij het longboardskaten is vergelijkbaar met die bij het snowboarden. Bij het longboardskaten is een slalom makkelijker door de grotere flexibiliteit.

Carven[bewerken]

Carven is door links en rechts te sturen, snelheid te maken en voort te bewegen. Hierbij duwt de rijder zich niet meer af met de voet. Carven met een gewoon longboard wordt ook wel pompen genoemd.

Sliden[bewerken]

Sliden is niet zoals met snowboarden over een rail heen gaan, wat bij skateboarden grinden heet, maar sliden is hetzelfde als driften met een auto. Zo kan men op deze manier scherper sturen of heel snel afremmen. Hiervoor gebruikt men vaak speciale bescherming, zoals de slide glove, een handschoen met een dikke beschermlaag zodat de rijder zijn of haar hand op de grond kan zetten tijdens het sliden.

Long distance pumping[bewerken]

Long distance pumping (LDP) is een stijl waarbij grotere afstanden afgelegd worden zonder met de voeten de grond aan te raken. De naam verwijst naar de pompende beweging die hierbij gemaakt wordt. Door het maken van kleine bochten en hierin met het lichaam naar buiten te drukken, kan snelheid gemaakt worden.

Dancing[bewerken]

Dancing (oftewel longboarddansen) is een verzamelnaam voor verschillende trucken die men op een longboard kan uitvoeren. Het begon door surftricks over te nemen en deze toe te passen op een longboard zoals de cross step en de hang ten. Tegenwoordig worden er ook meer skateboardtricks overgenomen zoals de old school kickflip en de shovit.