Lloydkwartier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Loods Celebes)
Lloydkwartier
Wijk van Rotterdam
Lloydkwartier (Rotterdam)
Lloydkwartier
Kerngegevens
Gemeente Rotterdam
Stadsdeel Delfshaven
Coördinaten 51° 54′ NB, 4° 28′ OL
Portaal  Portaalicoon   Rotterdam
St. Job in het Lloydkwartier
Hoofdgebouw van de STC-Group in het Lloydkwartier
Linieschip 'De Delft' wordt herbouwd aan de Schiehaven in het Lloydkwartier

Het Lloydkwartier is een buurt in het oude havengebied van Delfshaven in Rotterdam. Ze maakt deel uit van de wijk Schiemond. In het kader van stadsvernieuwing zijn er in het begin van de eenentwintigste eeuw ongeveer 1750 woningen en 65.000 m² bedrijfsruimte gerealiseerd. Veel oude bedrijfsgebouwen zijn gehandhaafd en geven de wijk een eigen karakter.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In de 17e tot de 19e eeuw werden er in het Lloydkwartier wapens, aardewerk en sterke drank verhandeld. Deze goederen werden verkregen door slaven uit Afrika met Rotterdamse schepen naar Suriname en de Nederlandse Antillen te vervoeren en daar te ruilen voor goederen die naar Rotterdam werden verscheept.[1] Dit wordt de driehoekshandel genoemd.[2] In deze Trans-Atlantische slavenhandel speelde onder andere de firma Coopstad en Rochussen een rol. Het was na de Middelburgsche Commercie Compagnie de grootste handelsmaatschappij op dat gebied in Nederland.[3]

Het havengebied van Lloydkwartier werd aangelegd rond 1900. In 1886 was de voormalige gemeente Delfshaven door Rotterdam geannexeerd. Hierna werden de Parkhaven, de Sint Jobshaven en de Schiehaven gegraven. Vanaf de Lloydpier vertrokken de passagiersschepen van de (Koninklijke) Rotterdamsche Lloyd naar Nederlands-Indië.

Sinds de jaren 1960 nam de bedrijvigheid in het gebied af. Veel bedrijven verplaatsten hun activiteiten naar de nieuwere havens in Rotterdam-Zuid. In 1970 vertrok als een van de laatste grote overslagbedrijven de maatschappij van Müller & Co's Stuwadoors van de Müllerpier.

In het Lloydkwartier is aan de Schiehaven Scheepswerf De Delft gevestigd. Op deze werf wordt een replica van het linieschip 'De Delft' uit 1783 gebouwd. De werf is toegankelijk voor publiek.

In 2013 werd in de wijk het Slavernijmonument onthuld dat herinnert aan het slavenverleden van Rotterdam en deze wijk.

Straatnamen[bewerken | brontekst bewerken]

De namen van de voormalige loodsen en gebouwen komen terug in een aantal straatnamen in het gebied tussen de Nieuwe Maas en de Schiehaven. Die straten zijn: Loods Bali, Loods Celebes, Loods Holland, Loods Java, Loods Borneo en de Kratonkade. In de loodsen werden vroeger goederen voor verder vervoer opgeslagen. In het Kratongebouw verbleven de bemanningen van de schepen van de Lloyd, met name Chinezen en Javanen, tussen twee reizen in.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lloydkwartier van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.