Loodsmannetje

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Loodsmannetje
IUCN-status: Niet geëvalueerd
Loodsmannetje
Loodsmannetje
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Actinopterygii (Straalvinnigen)
Orde: Perciformes (Baarsachtigen)
Familie: Carangidae (Horsmakrelen)
Geslacht: Naucrates
Soort
Naucrates ductor
(Linnaeus, 1758)
De oceanische witpunthaai vergezeld van loodsmannetjes
De oceanische witpunthaai vergezeld van loodsmannetjes
Afbeeldingen Loodsmannetje op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Loodsmannetje op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vissen

Het loodsmannetje (Naucrates ductor) is een straalvinnige vis uit het monotypische geslacht Naucrates uit de familie van horsmakrelen (Carangidae), orde baarsachtigen (Perciformes).

Kenmerken[bewerken]

Het loodsmannetje kan een lengte bereiken van 70 centimeter. Het lichaam heeft een gedrongen vorm. De rugvin heeft 5 tot 6 stekels en 25 tot 29 vinstralen. De aarsvin heeft drie stekels en 15 tot 17 vinstralen. Ze hebben een zilvergrijs lichaam met 6 of 7 zwarte dwarsbanden.

Leefwijze[bewerken]

De vis voedt zich met de prooiresten van de zeedieren die hij begeleidt, maar voedt zich ook met kleine visjes en ongewervelde dieren. Men treft het loodsmannetje vaak aan in de buurt van grote haaien, zeeschildpadden en roggen. Het loodsmannetje verorbert parasieten en die op deze grote dieren leven en voedselresten die overblijven. Zij worden door de gastheren ongemoeid gelaten.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Het loodsmannetje komt voor in de Grote, Atlantische en Indische Oceaan en in de Middellandse Zee. Het loodsmannetje is een zoutwatervis die voorkomt in subtropische wateren. De soort komt voor op een diepte van maximaal 30 meter.

Relatie tot de mens[bewerken]

Het loodsmannetje is voor de beroepsvisserij en de hengelsport van beperkt belang. De soort kan worden bezichtigd in sommige openbare aquaria.

Kontikivlot[bewerken]

Na zijn vlotreis over de Grote Oceaan in 1947 geeft Thor Heyerdahl in zijn boek[1] een levendige beschrijving van het gedrag van loodsmannetjes. De bemanning van het vlot vangt enkele haaien en dan blijkt dat de loodsmannetjes die deze haaien vergezelden, het vlot kiezen als 'gastheer' zodat er op een gegeven moment een zwerm van 50 loodsmannetjes meezwom onder het vlot. Daar voeden deze vissen zich met de etensresten van de bemanning.

Externe links[bewerken]