Lootjes trekken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lootjes trekken is een verloting die onder andere wordt toegepast bij het sinterklaasfeest of de viering van kerst. Het is een methode om binnen een groep mensen anoniem te bepalen wie voor wie een cadeautje moet kopen of een surprise moet maken. Het wordt in Angelsaksische landen Secret Santa genoemd.

Werking[bewerken]

Het idee van lootjes trekken is dat familieleden, gezinsleden, vrienden ieder hun naam opschrijven waarbij de naam aan een van de anderen verstrekt wordt zonder dat bij de anderen de naam bekend wordt. Het lot bepaalt zo voor wie je een cadeautje moet kopen en een rijm en/of surprise moet maken. Er worden afspraken gemaakt over het te besteden bedrag.

De oorspronkelijke wijze gebeurt door op een stukje papier de naam op te schrijven en het papier dubbel te vouwen waardoor de naam niet zichtbaar is. Deze lootjes worden in een hoed of bakje gedeponeerd. Iedereen trekt uit die hoed een lootje. Trekt iemand zichzelf, dan moet opnieuw getrokken worden.

Tegenwoordig worden lootjes vaak getrokken via een internetprogramma. Hiervoor dien je een groep aan te maken met daarin alle deelnemers van het feest. Deze krijgen dan een bericht met daarin een verzoek om een lootje in te leveren door hun naam en verlanglijstje in te vullen en te versturen. Zodra iedereen dat heeft gedaan worden de lootjes getrokken en krijgen alle deelnemers opnieuw een bericht waarna ze weten wie ze getrokken hebben en wat deze persoon wil hebben. Een voordeel van deze manier van lootjes trekken is dat je niet jezelf kunt trekken, zoals bij papieren lootjes het geval kan zijn, waardoor je opnieuw moet trekken. Ook hoeft niet iedereen aanwezig te zijn.

Geschiedenis[bewerken]

De opkomst van het lootjes trekken, een activiteit gekoppeld aan het sinterklaasgebeuren en sinds enkele jaren ook aan de kerstvieringen, dateert van begin jaren 1950. Naast de kleine kinderen, die sinds mensenheugenis door Sinterklaas met cadeautjes worden verwend op vijf december vonden ook "grotere kinderen" dat zij mochten delen in de feestvreugde.

Midden jaren 1960 ontdekten ook de scholen het verschijnsel "lootjes trekken". In klassenverband wordt het sinterklaasfeest gevierd met een leuk rijm, een cadeautje en soms surprise.

Ook in bedrijven werd rond 1985 het lootjes trekken geïntroduceerd. Het sinterklaasfeest werd toen een gezellig afdelingsfeestje waarbij collega's elkaar legitiem op humorvolle wijze op de kast konden krijgen.

In de grote steden ontdekten studenten, huisgenoten en vriendenclubs massaal het lootjes trekken. Het over en weer geven van kleine cadeaus kwam als alternatief voor het ‘van boven naar beneden’ geven van cadeaus zoals dat jaren het geval was bij de traditionele Sinterklaasvieringen.

Zie ook[bewerken]