Lootjes trekken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Lootjes trekken is een activiteit die onder andere wordt toegepast bij het Sinterklaasfeest of de viering van Kerst. Het is een methode om binnen een groep mensen anoniem te bepalen wie voor wie een cadeautje of surprise moet maken.

Werking[bewerken]

Het idee van lootjes trekken is dat familieleden, gezinsleden, vrienden op een stukje papier hun naam en een cadeau schrijven. Deze lootjes worden bijvoorbeeld in een hoed gedeponeerd. Iedereen trekt uit die hoed een lootje. Het lot bepaalt zo – soms na meerdere keren trekken – voor wie je een cadeautje moet kopen en een rijm en/of surprise moet maken. Er worden afspraken gemaakt over het te besteden bedrag.

Geschiedenis[bewerken]

De opkomst van het lootjes trekken, een activiteit gekoppeld aan het Sinterklaasgebeuren en sinds enkele jaren ook aan de kerstvieringen, dateert van begin jaren 1950. Naast de kleine kinderen, die sinds mensenheugenis door Sinterklaas met cadeautjes worden verwend op vijf december vonden ook ’grotere kinderen’ dat zij mochten delen in de feestvreugde.

Midden jaren 1960 ontdekten ook de scholen het verschijnsel "lootjes trekken". In klassenverband wordt het Sinterklaasfeest gevierd met een leuk rijm, een cadeautje en soms surprise.

Ook in bedrijven werd rond 1985 het lootjes trekken geïntroduceerd. Het Sinterklaasfeest werd toen een gezellig afdelingsfeestje waarbij collega’s elkaar legitiem op humorvolle wijze op de kast konden krijgen.

In de grote steden ontdekten studenten, huisgenoten en vriendenclubs massaal het lootjes trekken. Het over en weer geven van kleine cadeaus kwam als alternatief voor het ‘van boven naar beneden’ geven van cadeaus zoals dat jaren het geval was bij de traditionele Sinterklaasvieringen.

Internet[bewerken]

Een voorwaarde voor het lootjes trekken was oorspronkelijk dat alle personen waarmee het Sinterklaasfeest gevierd gaat worden ook aanwezig zijn op het moment van lootjes trekken. Voor mensen die niet dicht bij elkaar wonen kan dat soms een probleem zijn.

Daar is verandering in gekomen sinds de opkomst van de computer in combinatie met het internet. Sindsdien is het mogelijk om de lootjes elektronisch te trekken, zonder dat de deelnemers aan het Sinterklaasfeest daarbij aanwezig hoeven te zijn. Hiervoor dien je op een speciale site een groep aan te maken met daarin alle deelnemers aan het Sinterklaasfeest. Deze krijgen dan een mail toegestuurd met daarin een verzoek om een lootje in te leveren. Dit doen ze door op de link in de mail te klikken en dan hun naam en verlanglijstje in te vullen en te versturen. Zodra iedereen dit heeft gedaan worden de lootjes "getrokken" en krijgen alle deelnemers opnieuw een mailtje met daarin een link. Zodra ze op de link klikken weten ze direct wie ze "getrokken" hebben en wat deze persoon wil hebben. Bijkomend voordeel van deze manier van lootjes trekken is dat je niet jezelf kunt trekken, zoals bij papieren lootjes het geval kan zijn, waardoor je mogelijk opnieuw moet trekken.

Zie ook[bewerken]