Lorentzimys

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lorentzimys nouhuysi
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2008)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Muridae (Muisachtigen)
Onderfamilie:Murinae (Muizen en ratten van de Oude Wereld)
Geslacht:Lorentzimys
Jentink, 1911
Soort
Lorentzimys nouhuysi
Jentink, 1911
Lorentzimys nouhuysi op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Lorentzimys nouhuysi is een knaagdier uit de onderfamilie muizen en ratten van de Oude Wereld (Murinae) dat voorkomt op Nieuw-Guinea. Het is de enige soort van het geslacht Lorentzimys. Het is zeer onduidelijk waar dit dier aan verwant is. Zowel een verwantschap met Leggadina als met Leptomys is gesuggereerd, maar genetische gegevens suggereren dat L. nouhuysi een aparte groep vormt binnen de Nieuw-Guinese knaagdieren. Het dier komt algemeen voor in allerlei habitats in het grootste deel van Nieuw-Guinea, tot op 2700 m hoogte. Door de Telefol (Sandaun Province) wordt hij "ifum" genoemd, door de Olo (Sandaun Province) "narongo". Het enige synoniem, Lorentzimys nouhuysi alticola Tate & Archbold, 1941, is mogelijk een aparte soort.

L. nouhuysi is een klein knaagdier (een van de kleinsten van Nieuw-Guinea; alleen Microhydromys richardsoni is kleiner) met lange, smalle achtervoeten, lange oren en een borstel van fijne haren aan de staartpunt. Mogelijk wordt die gebruikt om te springen. De kop-romplengte bedraagt 55 tot 90 mm, de staartlengte 110 tot 125 mm, de achtervoetlengte 18.8 tot 22.2 mm, de oorlengte 14.2 tot 18.9 mm en het gewicht 10 tot 22.5 gram. Vrouwtjes hebben 1+2=6 mammae.

Literatuur[bewerken]

  • Flannery, T.F. 1995. Mammals of New Guinea. Chatswood, New South Wales: Reed Books, 568 pp.
  • Musser, G.G. & Carleton, M.D. 2005. Superfamily Muroidea. In Wilson, D.E. & Reeder, D.M. (eds.). Mammal Species of the World. 3rd ed.