Loretta Schrijver

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Loretta Schrijver
Loretta Schrijver in 1989
Loretta Schrijver in 1989
Volledige naam Loretta Maxine Schrijver
Geboren 16 mei 1956
Origine Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Vlag van Nederland Nederland
Jaren actief 1989 - heden
Bekend van RTL Nieuws
Max en Loretta
Koffietijd
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Loretta Maxine Schrijver (New York, 16 mei 1956) is een Nederlandse televisiepresentatrice.

Loopbaan[bewerken]

Schrijver ging na haar studies geschiedenis en vertaalkunde voor de televisie werken, waarna zij een bekende televisiepersoonlijkheid werd. Vanaf 1989 presenteerde ze, onder meer naast Jeroen Pauw, de hoofdbulletins van het RTL Nieuws. In 2000 verruilde ze RTL 4 voor de AVRO, waar ze het programma Alle dieren tellen mee presenteerde. Na een jaar kwam ze tot de conclusie dat de publieke omroep niet bij haar past en keerde ze terug naar het RTL Nieuws waar ze enkele jaren het Zes Uur Nieuws presenteerde waarna ze in 2003 weer de hoofdbulletins om Half Acht ging lezen. Bij RTL presenteerde ze verder onder meer "Nederland in het Nieuws", "Week XY", "Gezondheid" en tal van Unicef- en WNF-programma's.

Op 1 mei 2007 werd bekend dat Schrijver in september 2007 de overstap naar Omroep MAX zou maken.[1] Op maandag 28 mei 2007 presenteerde ze voor de laatste keer het RTL Nieuws.[2] Op zaterdag 2 juni 2007 nam ze officieel afscheid van RTL in het programma Laat ze maar lachen met als gasten collega-nieuwslezer Jan de Hoop en weervrouw Helga van Leur. Vanaf 17 september 2007 tot 22 augustus 2008 presenteerde Schrijver bij omroep Max het programma Max en Loretta.

Op 22 augustus 2008 kondigde de directeur van omroep Max aan dat Schrijver de komende maanden niet meer voor de omroep werkzaam zou zijn ten gevolge van een burn-out.[3]

Op 23 november 2008 werd bekend dat er bij omroep Max geen plek meer voor Schrijver was. Directeur Jan Slagter sprak van een onwerkbare situatie[4] die ontstaan zou zijn. Schrijver werkte tijdens haar burn-out mee aan het inspreken van de animatiefilm 'Despereaux'.

In 2005 werd ze in een onderzoek naar de populairste nieuwslezer(es) van Nederland als winnaar uitgeroepen.[5] Voor veel dierenwelzijnsorganisaties sprak ze radiospots in. Ook is ze voice-over geweest van diverse programma's. In 2010 deed Schrijver mee aan het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze viel in de eerste aflevering af.

In 2009 sprak Schrijver een stem in voor de film WALL-E als de Scheepscomputer.

Vanaf april 2010 ging Schrijver samen met Quinty Trustfull het ochtendprogramma Koffietijd presenteren vanuit de villa in Eemnes die diende als de Gouden Kooi-villa.

In de zomer van 2013 was Schrijver te zien in het tiende seizoen van Ranking the Stars. Schrijver presenteerde op 19 april 2015 eenmalig Carlo & Irene: Life4You, omdat presentatrice Irene Moors gewond was geraakt tijdens de repetitie van het programma.