Loretta Schrijver

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Loretta Schrijver
Loretta Schrijver (1989)
Volledige naam Loretta Maxine Schrijver
Geboren 16 mei 1956
Geboorteplaats Vlag van Verenigde Staten New York
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep Presentatrice
Jaren actief 1989-heden
Bekend van RTL Nieuws
Max en Loretta
Koffietijd
The Masked Singer
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Media

Loretta Maxine Schrijver (New York, 16 mei 1956) is een Nederlandse televisiepresentatrice.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Loretta Schrijver werd geboren in Queens, New York. Toen zij tien maanden oud was verhuisden haar ouders terug naar Nederland en bracht ze haar kleuterjaren door in Amsterdam. Hier leerde ze op een Montessorikleuterschool al vroeg goed lezen. Na een paar jaar verhuisde de familie weer terug naar de Verenigde Staten. Ditmaal streken zij neer in Hollywood, Californië. Op achtjarige leeftijd verhuisde Loretta weer naar Nederland en doorliep met een snel ingehaalde Nederlandse taalachterstand de lagere school. Eerst in Den Haag, toen Venlo en Zandvoort, om uiteindelijk weer terug te keren in Amsterdam. Toen ze in 1975 haar gymnasiumdiploma behaalde, werd ze door haar ouders naar het Alliance Française in Parijs gestuurd om haar Frans te verbeteren.

Schrijver ging na haar studies geschiedenis en vertaalkunde voor de televisie werken, waarna zij een bekende televisiepersoonlijkheid werd. Vanaf 1989 presenteerde ze, onder meer naast Jeroen Pauw, de hoofdbulletins van het RTL Nieuws. In 2000 verruilde ze RTL 4 voor de AVRO, waar ze het programma Alle dieren tellen mee presenteerde. Na een jaar kwam ze tot de conclusie dat de publieke omroep niet bij haar paste en keerde ze terug naar het RTL Nieuws waar ze enkele jaren het Zes Uur Nieuws presenteerde waarna ze in 2003 weer de hoofdbulletins om Half Acht ging lezen. Bij RTL presenteerde ze verder onder meer Nederland in het Nieuws, Week XY, Gezondheid en tal van Unicef- en WNF-programma's.

Op 1 mei 2007 werd bekend dat Schrijver in september 2007 de overstap naar Omroep MAX zou maken.[1] Op maandag 28 mei 2007 presenteerde ze voor de laatste keer het RTL Nieuws.[2] Op zaterdag 2 juni 2007 nam ze officieel afscheid van RTL in het programma Laat ze maar lachen met als gasten collega-nieuwslezer Jan de Hoop en weervrouw Helga van Leur. Vanaf 17 september 2007 tot 22 augustus 2008 presenteerde Schrijver bij Omroep Max het programma Max en Loretta. In 2007 en 2008 presenteerde Schrijver samen met Harm Edens het televisieprogramma De Nationale Geheugentest.

Op 22 augustus 2008 kondigde de directeur van Omroep Max aan dat Schrijver voor onbepaalde tijd niet meer voor de omroep werkzaam zou zijn ten gevolge van een burn-out.[3]

Op 23 november 2008 werd bekend dat er bij Omroep Max geen plek meer voor Schrijver was. Directeur Jan Slagter sprak van een onwerkbare situatie[4] die ontstaan zou zijn. Schrijver werkte tijdens haar burn-out mee aan het inspreken van de animatiefilm 'Despereaux'.

In 2005 werd ze in een onderzoek naar de populairste nieuwslezer(es) van Nederland als winnaar uitgeroepen.[5] Voor veel dierenwelzijnsorganisaties sprak ze radiospots in. Ook is ze voice-over geweest van diverse programma's. In 2010 deed Schrijver mee aan het AVRO-programma Wie is de Mol?. Ze viel in de eerste aflevering af.

In 2009 sprak Schrijver een stem in voor de film WALL-E als de Scheepscomputer.

Vanaf april 2010 ging Schrijver samen met Quinty Trustfull het ochtendprogramma Koffietijd presenteren vanuit de villa in Eemnes die diende als de Gouden Kooi-villa.

In de zomer van 2013 was Schrijver te zien in het tiende seizoen van Ranking the Stars. Schrijver presenteerde op 19 april 2015 eenmalig Carlo & Irene: Life4You, omdat presentatrice Irene Moors gewond was geraakt tijdens de repetitie van het programma.

In 2018 nam Schrijver deel aan het tweede seizoen van het RTL 4-programma Kroongetuige, dat wederom werd opgenomen in Zweden. Ze werd de zesde afvaller en moest het spel vlak voor de finale verlaten. Sinds het najaar van 2019 is Schrijver te zien als jurylid in het RTL 4-programma The Masked Singer.[6] Hiervoor kreeg Schrijver complimenten van de kijkers.[7] Tevens was ze als vaste gast te zien in het programma Pauls nummer 1 show van Paul de Leeuw, waarin ze vanaf een digitaal scherm De Leeuw bijstaat en voorziet van achtergrondinformatie van antwoorden van de quiz.[8] Tevens was Schrijver in 2019 als panellid te zien in de speciale aflevering van Ranking the Stars dat binnen de oudejaarsaflevering van het programma Paul pakt uit! werd uitgezonden. In februari 2020 was Schrijver als vervangend teamleider te zien in het televisieprogramma Beste Kijkers.[9]

In april 2022 was Schrijver eenmalig te zien als gastpanellid in het RTL 4-programma Make Up Your Mind.

Zie de categorie Loretta Schrijver van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.