Losser (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Losser
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Losser (Overijssel)
Losser
Situering
Provincie Vlag Overijssel Overijssel
Gemeente Vlag Losser Losser
Coördinaten 52° 16′ NB, 7° 0′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
13.405[1]
Overig
Woonplaatscode 1713
Detailkaart
Kaart van Losser
Locatie in de gemeente
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Losser is een plaats in Twente in de Overijsselse gemeente Losser. De plaats telt ongeveer 13.405 inwoners. Losser is de hoofdplaats van de gemeente.

Toerisme en cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

Losser heeft vele traditionele en/of culturele gebouwen zoals de St. Martinustoren, de oude steenfabriek, het klompenmuseum, een arboretum, het openluchttheater en erve Kraesgenberg.

Evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

Jaarlijks wordt een Bruegheliaans Festijn gevierd in het laatste weekend van de schoolvakantie (voorheen drie dagen, sinds 2015 vier dagen). Op een ouderwetse braderie zijn mensen als middeleeuwers gekleed.

In het van oudsher katholieke dorp wordt carnaval uitbundig gevierd met verschillende festiviteiten.

Iedere laatste zaterdag van de maand (met uitzondering van december) bevindt er zich een Boerenstreekmarkt op het Raadhuisplein.

Op Palmzondag vindt de traditionele Palmpaasoptocht plaats. De start is bij de H. Maria Geboortekerk.

Op Vaderdag wordt de jaarlijkse oldtimershow gehouden op het terrein van steenfabriek Werklust. Tentoongesteld worden auto's, motoren, brommers, bussen, vrachtwagen, trekkers, landbouwmachines en stationaire motoren ouder dan 35 jaar.

Op de tweede zondag van oktober wordt jaarlijks het Bokk'n & Bloaz'n Kapellenfestival gehouden. Hierbij worden circa twaalf blaaskapellen uitgedaagd de strijd met elkaar aan te gaan op twee podia.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1968 werd een vestiging van Johma Nederland B.V. in gebruik genomen voor de bereiding van salades en later ook broodjes en sandwiches. In 2018 werd het 50-jarig bestaan groots gevierd met medewerkers en inwoners van het dorp werden uitgenodigd het mee te vieren. In haar 50-jarig bestaan is het bedrijf uitgegroeid tot een van de grote werkgevers in Losser.

Dinkelziekenhuis[bewerken | brontekst bewerken]

In Losser bevond zich het Dinkelziekenhuis. Dit was lange tijd een van de kleinste ziekenhuizen in Nederland. Het ziekenhuis is opgeheven op 31 december 1983.[2]

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

In Losser is een aantal gemeentelijke, rijks- en oorlogsmonumenten te vinden, zie:

Staringmonument in het Overijsselse Losser

Op de Losserse Es bevindt zich het Staringmonument. Dit bestaat uit een buste van de geoloog W.C.H. Staring met op de halfronde muur erachter de tekst: grondlegger van de geologie en landbouwwetenschap in Nederland. Naast het monument bevindt zich de Staringgroeve.[3] Staring heeft hier in 1843, op verzoek van de toenmalige burgemeester, onderzoek gedaan naar de vlak aan de oppervlakte gelegen Losser Zandsteen. In tegenstelling tot de in het nabijgelegen Bad Bentheim aanwezige zandsteen bleek die van Losser zachter en daardoor ongeschikt als bouwmateriaal.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]