Lota de Macedo Soares

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Lota de Macedo Soares (Parijs, 16 maart 1910 - New York, 25 september 1967) was een bekende Braziliaanse architecte met als specialiteit landschapsarchitectuur, hoewel zij geen architectuur gestudeerd had.

Ze werd gevraagd voor het ontwerp van het Flamengopark of Parque do Flamengo in Rio de Janeiro, en superviseerde de aanleg van het park. Ze had een relatie met de Amerikaanse dichteres Elizabeth Bishop van 1951 to 1967. Bishop wijdde tal van gedichten aan haar. Hun relatie wordt verteld in de film Reaching for the Moon, die gebaseerd is op het boek Flores Raras e Banalíssimas (in het Engels, Rare and Commonplace Flowers).

In 1967 kwam Soares enkele dagen bij Bishop logeren in New York, nadat ze opgenomen was voor een zenuwinzinking. De dag van haar aankomst nam ze een overdosis kalmeringsmiddelen. Ze stierf enkele dagen later. Vermoedelijk lagen de problemen met haar werk en haar mislukte relatie met Elizabeth Bishop aan de basis van de overdosis. Haar relatie met Elizabeth Bishop en met de politicus Carlos Lacerda is dan ook het onderwerp van de film Reaching for the moon.