Loterijlanden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Loterijlanden is de naam van een natuurgebied in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het beslaat een polderlandschap van 24 hectare groot, gelegen ten noordwesten van de stad Alkmaar. De Loterijlanden maken deel uit van het natuurgebied Bergermeerpolder, dat beheerd wordt door Natuurmonumenten.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

De Bergermeer

De Bergermeer was ooit een ondiep meer met moerassen en eilandjes. In de middeleeuwen is het drooggemaakt en verkaveld. Hierdoor ontstond de Bergermeerpolder die op gemiddeld een meter onder Normaal Amsterdams Peil lag. Het land was zo drassig dat er weinig belangstelling voor was. Daarom werd het gebruik elk jaar bij loting toegewezen aan arme boeren. Zo ontstond de naam Loterijlanden.

Flora en fauna[bewerken | bron bewerken]

Planecologie in het veld bij de Bergermeer

De boeren gebruikten het land vooral voor de hooibouw, er werd weinig bemest. Hierdoor werd het gebied erg voedselarm. In combinatie met de vochtigheid leverde dat bloemrijke graslanden op met zeldzame planten als echte koekoeksbloem, rietorchis en dotterbloem. Een aantal graslandjes wordt nog steeds jaarlijks gemaaid en gehooid. Hierdoor blijven de percelen bloemrijk en interessant voor weidevogels. In het voorjaar broeden hier de grutto, de kievit en de tureluur. Verder wordt het gebied bezocht door lepelaars die in het Zwanenwater broeden. Schotse hooglanders en schapen worden ingezet bij het beheer van de graslanden.

Waterhuishouding[bewerken | bron bewerken]

Het water in het gebied is relatief schoon en helder. Het komt via kwelbronnen en duinrellen rechtstreeks uit de duinen. Duinrellen zijn slootjes die gegraven zijn om overtollig water uit de duinen snel af te voeren.

Beheer[bewerken | bron bewerken]

Natuurmonumenten heeft natuurvriendelijke oevers en drie kleine dammen aangelegd om de variatie in het gebied te vergroten en begrazing mogelijk te maken. Bij het beheer wordt samengewerkt met de OSG Willem Blaeu uit Alkmaar. Deze school meet bijvoorbeeld regelmatig de waterkwaliteit in de sloten. Het plan is in de toekomst nog meer natuurlijke oevers aan te leggen.

Externe link[bewerken | bron bewerken]