Lotte Stam-Beese

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lotte Stam-Beese
Лотте Стам-Бейсе.jpg
Persoonsinformatie
Nationaliteit Vlag van Duitsland / Vlag van Nederland
Geboortedatum 28 januari 1903
Geboorteplaats Reisicht
Overlijdensdatum 16 november 1988
Overlijdensplaats Krimpen aan den IJssel
Werken
Belangrijke projecten Sovjet-Unie: Magnitogorsk, Makijivka en Orsk
Nederland: Kleinpolder, Pendrecht, Het Lage Land, Ommoord
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Charlotte (Lotte) Ida Anna Stam-Beese (Reisicht, Silezië, 28 januari 1903Krimpen aan den IJssel, 16 november 1988) was een architect en stedenbouwkundige, die in de wederopbouwperiode een grote bijdrage heeft geleverd aan het ontwerp van diverse Rotterdamse woonwijken.

Leven en werk[bewerken]

Lotte Beese groeide op in het toen nog Duitse Breslau. In 1925 deed zij toelatingsexamen voor het Bauhaus in Dessau. Zij studeerde weefkunst onder Gunta Stölzl en architectuur onder Hannes Meyer. Hannes Meyer haalde onder andere Mart Stam als gastdocent naar Dessau. Vanwege een verhouding met de getrouwde Meyer moest Lotte Beese haar studie staken. Ze werkte hierna aan verschillende architectuurprojecten in Berlijn. In 1930 ging ze aan het werk bij het architectenbureau van Bohuslav Fuchs in Brno (Tsjecho-Slowakije).

Beese werd actief in de organisatie Levá Fronta (Links Front) waarin verschillende kunstenaars zich kritisch uitlieten over het opkomende nazisme. Ze vertrok later met geestverwanten, onder wie Hannes Meyer, naar de Sovjet-Unie. In 1932 ontmoette ze Mart Stam (1899–1986) in Charkov. Ze werkte met hem als lid van de "Brigade May" en werkte mee aan de ontwikkeling van de sovjetsteden Magnitogorsk, Makijivka en Orsk. Ze trouwden in oktober 1934. In dat jaar werden zij net als vele andere buitenlanders gedwongen de Sovjet-Unie te verlaten, waarna ze zich in Amsterdam vestigden. Samen werkten ze voor hun gezamenlijke architectenbureau Stam en Beese. Van haar is het ontwerp van de boekband Beter Wonen 1913–1938, uit 1939 voor De Arbeiderspers bekend.

In Amsterdam werkte ze samen met Willem van Tijen. In 1944 haalde ze onder Van Tijen haar diploma van het Hoger Bouwkunde Onderwijs in Amsterdam.

Beese, inmiddels gescheiden van Stam, kwam in 1946 als stedenbouwkundig architect in dienst bij de Dienst voor Stadsontwikkeling en Wederopbouw in Rotterdam. Negen jaar later wordt ze hoofdarchitect. Haar eerste opdracht, een herontwerp van de Coolsingel, wordt afgeblazen. Onder Cornelis van Traa werkte ze aan het Basisplan voor de Wederopbouw van Rotterdam. In 1948–1949 ontwierp ze de wijk Kleinpolder in Overschie. Haar bekendste ontwerp is de wijk Pendrecht (1947–1953). Na Pendrecht ontwierp ze nieuwbouwwijken in Hoogvliet, Het Lage Land en Ommoord.

In 1966 nam Beese formeel afscheid van de Dienst Stadsontwikkeling Rotterdam. In 1971 beëindigde ze haar loopbaan.

Literatuur[bewerken]

  • Pepers, Jeroen en Van Berlo, Davied Ambtenaren! 200 jaar werken aan Nederland in 100 portretten, SDU 2015

Zie ook[bewerken]